Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La defensa i el grup de suport als '9 de Vilanova' qualifiquen de "judici polític" el procés contra els joves

Aquest divendres 28 de juny s'ha celebrat l'última jornada del judici a l'Audiència de Barcelona, que ha quedat vist per sentència. Una trentena de persones i representants polítics han donat suport als joves a l'entrada del Palau de Justícia

Concentració dels 9 de Vilanova davant TSJC | Maties Lorente

“Aquest judici s’ha convertit en un judici polític a persones que estaven on l’Estat o el PP consideraven que no havien d’estar”. Així ha definit David Aranda, un dels advocats dels 9 de Vilanova i membre d’Alerta Solidària, el judici contra els joves de la capital del Garraf que van participar en la protesta contra la visita a la ciutat dels membres del Partit Popular Cristóbal Montoro i Alicia Sánchez Camacho durant la campanya electoral de les europees l’any 2014. La Fiscalia i l’acusació particular demanen per totes elles penes d’entre quatre i vuit anys de presó i indemnitzacions que sumen 10.000 euros. Aquest divendres 28 de juny tenia lloc l’última jornada del judici, on es presentaven les conclusions definitives de l’acusació i la defensa, i que ha quedat vist per sentència.

Dilluns van declarar els nou joves. Van negar els càrrecs i van assegurar que els vehicles de la comitiva del PP van posar en perill els manifestants aquell dia. En la mateixa línia s’ha expressat Karim Akbih, portaveu del grup de suport als 9 de Vilanova: “ha quedat palès que l’únic incident que va haver-hi va ser que el cotxe oficial se saltés tots els protocols de seguretat i escometés tot un grup de gent concentrada entre els quals es trobaven alguns acusats”. També ha recalcat que “no van ser identificats” en aquell moment, “sinó posteriorment a partir d’arxius policials”.

Karim Akbih, portaveu del grup de suport als 9 de Vilanova: “ha quedat palès que l’únic incident que va haver-hi va ser que el cotxe oficial se saltés tots els protocols de seguretat i escometés tot un grup de gent concentrada entre els quals es trobaven alguns acusats”

Els policies que estaven presents en el lloc dels fets l’any 2014 van declarar el dimarts 26 de juny. Per la defensa, els policies han tingut una versió “contradictòria” entre ells. Aranda ha destacat el cas d’un dels mossos, que “va arribar al judici i recordava, quatre anys després dels fets”, més coses que les que va declarar en un principi. Durant la vista els agents “no van poder identificar ningú com subjecte actiu en cap desordre”. L’acusació particular, impulsada pel Policia Local de Vilanova i la Geltrú que va ser condecorat pel Ministeri de l’Interior espanyol després dels fets, va acabar retirant-se el mateix dimarts, dia que estava fixada la seva compareixença.

Els últims testimonis en declarar van ser els membres del PP, que ho van fer el dimecres 27 de juny. “Van fer una espècie de speech polític, dient que havien vist coartada la seva llibertat d’expressió, que s’havien vist agredides com mai, però al vídeo que es va mostrar no apareixia cap mena de pedra, cap mena de llançament ni d’agressió”, ha explicat l’advocat David Aranda. En la mateixa línia s’ha expressat Akbih. “Estem parlant d’una protesta popular, legítima i molt plural, sense incidents. El PP va forçar una imatge de disturbis amb contingut ideològic molt determinat”. I ha destacat que “a Vilanova tenim molt clar que va passar i que no va passar aquell dia”.

Tant la defensa com el grup de suport confien en l’absolució de les nou persones acusades |Maties Lorente

 

Pel que fa a la sentència, tant la defensa com el grup de suport confien en l’absolució de les nou persones acusades. “Si la sala té un estàndard probatori mínimament normal, entenem que no pot procedir una condemna. No s’ha desvirtuat en cap moment la presumpció d’innocència dels meus patrocinats i per tant entenem que ha de procedir una sentència absolutòria”, ha conclòs Aranda. Des del grup de suport, confien que “l’única resposta possible sigui l’absolució”.

 

Ampli suport del carrer i polític

L’últim dia de judici, els 9 de Vilanova han comptat amb un ampli suport a la seva arribada a l’Audiència de Barcelona. Un grup d’una trentena de persones els han acompanyat abans de l’entrada als jutjats i han cridat “9 de Vilanova, absolució” quan aquests encaraven les escales del Palau de Justícia, seu de l’Audiència.

A més, membres de diferents formacions polítiques han donat suport als acusats. Josep Joan Nuet, membre del grup parlamentari Catalunya en Comú-Podem, ha afirmat que “estem davant d’un nou cas de criminalització de la dissidència política: no s’estan jutjant els fets, sinó que s’està jutjant una manera de pensar i de fer”.

Un grup d’una trentena de persones els han acompanyat abans de l’entrada als jutjats i han cridat “9 de Vilanova, absolució”

Per Aurora Maraula, de Junts per Catalunya, es tracta d’un cas “de criminalització i judicialització de l’independentisme que es fa, com hem vist en el cas dels presos polítics, amb la fiscalia actuant com braç armat de l’Estat”. La membre d’ERC, Rut Ribas, ha defensat que “el dret de manifestació s’ha de produir arreu” i ha donat suport als acusats “en un procés que, al cap i a la fi, és polític”.

“El que es pretén és criminalitzar el jovent organitzat, criminalitzar totes aquelles que lluiten per revertir una realitat en la qual una minoria manté uns privilegis per sobre d’una majoria”, ha afirmat Maria Sirvent, de la CUP-Crida Constituent. I ha conclòs que “sigui quina sigui la sentència, els 9 de Vilanova es queden a casa”.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!