Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La cimera Sánchez-Macron reactiva la mobilització de l'independentisme al carrer

Les declaracions del president espanyol on assegurava que "el procés s'ha acabat" han desencadenat un seguit de convocatòries de protesta per aquest dijous 19 de gener a l'entorn del Museu Nacional d'Art de Catalunya de Barcelona on se celebra l'encontre hispanofrancès

Milers de persones s'han concentrat en rebuig a la cimera entre Pedro Sánchez i Emmanuel Macron | Miquel Muñoz

Avui 19 de gener és una cita important per a les relacions bilaterals entre els estats espanyol i francès, però també ho és per a l’independentisme català. L’endemà que Pedro Sánchez manifestés en conferència de premsa des de Brussel·les que “el procés s’ha acabat” i que avui dia a Catalunya regna el respecte i compliment de la Constitució ja es van començar a gestar les primeres convocatòries.

En una convocatòria d’urgència celebrada el 7 de gener i on van participar l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i el Consell de la República es va decidir impulsar una mobilització unitària coincidint amb la trobada de caps d’estat. A la cita s’hi han sumat també la CUP, ERC i Junts, organitzacions sindicals com la IAC, Intersindical, USTEC i COS, així com una llarga llista d’entitats.

Sota el lema “Aquí no s’ha acabat res!” el punt de trobada principal ha estat sota les columnes de Puig i Cadafalch de la muntanya de Montjuïc

A mesura que s’anaven coneixent els detalls de la cimera també es concretava el lloc i l’hora de la resposta unitària. Sota el lema “Aquí no s’ha acabat res!” el punt de trobada principal és a partir de les nou del matí sota les columnes de Puig i Cadafalch de la muntanya de Montjuïc, a només uns pocs centenars de metres d’on es reuniran Sánchez i Macron. Per la seva banda, també s’ha convocat un bloc juvenil a la confluència de l’avinguda Francesc Ferrer i Guàrdia amb el carrer de Mèxic, amb la presència de Batec.

Cartells en referència a la Catalunya del sud i del nord a les immediacions del MNAC |Miquel Muñoz

Els cossos policials que han de garantir la seguretat de la cimera fa dies que hi treballen, amb diverses escenaris depenent de l’evolució de la protesta a peu de Montjuïc. Descartada l’arribada a través de l’avinguda de Maria Cristina de les llargues comitives presidencials provinents de l’aeroport de Barcelona –un lloc on es preveu la presència de milers de manifestants–, l’opció més probable és atravessar la muntanya de Montjuïc per la carretera de Miramar i l’avinguda de l’Estadi, una maniobra que forçosament provocarà el tall de la Ronda de Litoral en hora punta. Una segona opció seria arribar al MNAC creuant tota l’avinguda del Paral·lel i tombant pel carrer Lleida, però això implicaria una major afectació a vehicles i vianants dels barris de Sant Antoni i Poble-sec.

El Centre de Coordinació policial s’ha situat a la comissaria de Sant Martí i estarà comandat pel comissari Eduard Sallent, comptarà amb el suport del Cos Nacional de Policia, la Guàrdia Civil i la Guàrdia Urbana i es preveu el desplaçament a Barcelona d’unitats antiavalot dels Mossos d’arreu de Catalunya.


Estrident xiulada de 25.000 manifestants

Des de quarts de nou del matí s’han anat aplegant milers de manifestants a les fonts màgiques i a l’avinguda de Maria Cristina. Les comitives presidencials han arribat cap a les onze del matí al Museu Nacional d’Art de Catalunya a través de la part alta de la muntanya de Montjuïc. Centenars de mossos d’esquadra blindaven els accessos a l’edifici i un desplegament de drons s’esperaven sobre la teulada d’un dels pavellons de la Fira de Montjuïc per agafar el vol en cas necessari. La xifra d’assistents s’ha enfilat fins a les 25.000 persones i el moment àlgid s’ha viscut quan una quarantena de persones de la delegació francesa han pujat l’últim tram d’escales abans de les portes del museu sota una estrident xiulada.

A partir de migdia una manifestació ha creuat l’Eixample en direcció al consolat francès |Miquel Muñoz

Abans de migdia, una gran columna de manifestants ha iniciat una marxa des de la plaça d’Espanya en direcció al consolat francès. “Ni França, ni Espanya, Països Catalans”, cridaven mentre tallaven el trànsit als carrers de l’Eixample. Durant la concentració a Montjuïc s’ha produït un moment de tensió a la primera línia del cordó policial i l’exvicepresident del Parlament de Catalunya Josep Costa ha denunciat haver patit una agressió amb cop de porra per part d’un agent de la Brigada Mòbil. Com a símptoma de la tensió en el sinus de l’independentisme, alguns manifestants han xiulat la presència del president d’ERC Oriol Junqueras.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!