Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat

El fons d'inversió Cerberus desnona dues famílies del bloc Carme 106 de Barcelona

En un dels pisos hi vivia Danitza des de fa 16 anys i l'altre estava okupat per una família amb tres menors d'edat. La propietat, que va decidir no renovar els contractes quan va adquirir l'edifici, es nega a oferir un lloguer social a la inquilina, tot i complir els requisits. Una setantena d'activistes pel dret a l'habitatge han oposat resistència durant hores a la porta de l'edifici, però els Mossos d'Esquadra han acabat fent efectius els llançaments a quarts de dotze del matí

| Gemma Garcia

Des de les set del matí, activistes pel dret a l’habtitge es concentren davant el número 106 del barri del Raval de Barcelona per aturar dos desnonaments: el de Danitza, que fa setze anys que viu a l’edifici, i el d’una família amb tres criatures menors d’edat, que va okupar un dels pisos buits. La propietat és la socimi Optimum Spain Re, que pertany al fons d’inversió Cerberus, i va comprar el bloc fa cinc anys. Des d’aleshores, Danitza, amb el Sindicat de Llogateres, lluita per no haver de marxar de casa seva.

El fons d’inversió Cerberus, va decidir que no renovaria els contractes de lloguer i va començar així un procés d’expulsió de les veïnes. Durant aquests anys, han presentat una demanda per assetjament, han aconseguit una pròrroga, s’han ocupat les oficines, no han parat d’insistir en el seu dret a un lloguer social i han reclamat que l’Ajuntament sancioni el gran tenidor. El passat 16 d’abril van aconseguir aturar el desnonament, però el jutjat l’ha fixat per avui, 7 de maig, fent-lo coincidir amb l’altre al mateix edifici. Joana Sales, membre del Sindicat d’Habitatge del Raval, denuncia que en el cas de la família que okupa un dels pisos, l’Ajuntament només els ha ofert dos dies en una pensió.

 

Passades les nou del matí han arribat set furgonetes d’ARRO dels Mossos d’Esquadra i han acordonat el carrer del Carme per ambdós costats. Una setantena d’activistes s’ha quedat davant el portal amb els braços entrellaçats. Mentre dos agents gravaven l’operació, la resta, de tres en tres -amb relleus- han anat retirant les activistes, aplicant tècniques com retorçar els dits de les mans, els braços o proferir algunes puntades de peu. Totes han estat identificades. Després de pràcticament dues hores, els Mossos han aconseguit fer fora tothom i un grup d’agents ha accedit al portal. Primer han esbotzat la porta del pis de Danitza, on hi havia tres activistes i la periodista de la Directa. Els agents han ordenat que tothom sortís del pis d’esquena i a la professional d’aquest mitjà, en un primer moment, l’han obligat a romandre de cara a la paret. També han advertit a les activistes i a la mateixa Danitza que fins que no fossin fora, no hi accediria la comitiva judicial. Tothom ha estat identificat un cop fora de l’edifici.

Alhora, el Sindicat d’Habitatge del Raval i el Sindicat del Casc Antic alerten que a Ciutat Vella hi ha un altre desnonament previst per part de Divarian (Cerberus), que finalment s’ha aturat, i el Sindicat de Barri de Poble-sec ha anunciat un altre llançament en un pis que pertany a la Sareb.

Danitza a la dreta de la imatge, acompanyada per activistes |Gemma Garcia

 

Davant de l’incompliment per part d’Optimum de la llei 24/2015 i de la moratòria de desnonaments estatal vigent, així com la inacció del consistori, el Sindicat de Llogateres va decidir portar el cas a instàncies internacionals. El recurs presentat davant del Pacte Internacional dels Drets Econòmics, Socials i Culturals (PIDESC) de Nacions Unides denuncia la inacció de l’administració pública i demana que s’aturi el procediment judicial i s’ofereixi el lloguer social. En paral·lel, també han obert un procediment contra la propietat per no oferir un lloguer social a Danitza.

Danitza lamenta que no té cap alternativa: “aniré a casa d’uns amics, perquè no puc pagar ni accedir a un lloguer”. La veïna està sota seguiment a Centre de Salut Mental de Ciutat Vella i es troba a l’atur

El Sindicat de Llogateres explica que el passat 16 d’abril, en un primer moment, la propietat va transmetre que es podia arribar a un acord com el reallotjament, però al cap de tres dies van deixar de contestar. Danitza lamenta que no té cap alternativa: “aniré a casa d’uns amics, perquè no puc pagar un lloguer ni reuneixo els requisits per optar-hi”. La veïna està sota seguiment a Centre de Salut Mental de Ciutat Vella i en aquests moments es troba a l’atur, amb uns ingressos de 500 euros. Mentre al carrer cada vegada es concentra més gent, dins el pis -ple de bosses i caixes-, amics i activistes del Sindicat acompanyen Danitza, que espera poder endur-se les seves pertinences si la desnonen.

“Sento ràbia perquè ho estem intentant tot, però sembla que són intocables”, lamenta la veïna del Raval. Se li fa incomprensible que hi hagi una llei vigent, però que “no la facin complir”. Viure en aquesta incertesa durant cinc anys té unes afectacions sobre la seva salut, que ja és fràgil.

A més de no renovar els lloguers, el Sindicat de Llogateres denuncia que a partir del 2018 Optimum “va deixar de complir les seves obligacions en el manteniment dels espais comuns de les finques, implementant tècniques d’assetjament immobiliari”. L’immoble havia patit una degradació progressiva: la porta de l’edifici no tancava, una situació que comportava l’entrada de persones alienes a la finca. Per aquesta raó, el Sindicat de Llogaters, l’Observatori DESC i la PAH van interposar la denúncia per assetjament immobiliari. El procediment no va prosperar, però l’Ajuntament va emetre una ordre a l’empresa de conservació. Protegida com a Bé d’Interès Local, en l’actualitat, a la finca resisteixen tres pisos de llogateres, un de renda antiga, perquè el mes de febrer van desallotjar dos habitatges que estaven okupats.

Optimum és una socimi, una tipologia de societat d’inversió dedicada al lloguer que no paga impost de societats. Dirigida des de desembre de 2022 per Jaime Jose Azcona i presidida per Erick Schotkamp, l’empresa almenys té un edifici més al número 23 del mateix carrer i també en va tenir un altre al carrer Maçanet, d’on van fer fora tot el veïnat. Abans de ser adquirida pel fons d’inversió Cerberus, la socimi pertanyia a l’empresa BMB Investement Management Partners SL. Les oficines d’aquest grup dedicat a la gestió d’inversions immobiliàries van ser ocupades el desembre del 2018.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU