Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El Sindicat de Llogateres porta el cas d’una inquilina a Nacions Unides davant la negativa de la propietat a oferir lloguer social

Danitza fa setze anys que viu a l'edifici del carrer del Carme del barri del Raval de Barcelona i malgrat que compleix els requisits que estableix la llei per accedir a un lloguer social, el jutjat ha dictat ordre de desnonament per al pròxim 16 d'abril. El Sindicat denuncia que l'Ajuntament no hagi obert un procediment sancionador contra Optimum Spain, que pertany al fons d'inversió Cerberus

Danitza fa setze anys que viu al número 106 del carrer del Carme | Arxiu

Fa setze anys que Danitza viu al número 106 del carrer del Carme del barri del Raval de Barcelona i en fa cinc, quan la socimi Optimum Spain RE va comprar l’edifici, que lluita per no haver de marxar de casa seva. La nova propietat, en mans del fons d’inversió Cerberus, va decidir que no renovaria els contractes de lloguer i va començar així un procés d’expulsió de les veïnes. Durant aquests anys han presentat una demanda per assetjament, han aconseguit una pròrroga, s’han ocupat les oficines, no han parat d’insistir en el seu dret a un lloguer social i han reclamat que l’Ajuntament sancioni el gran tenidor. Així i tot, el jutjat ha dictat ordre de desnonament per al pròxim 16 d’abril.

Davant de l’incompliment per part d’Optimum de la llei 24/2015 i de la moratòria de desnonaments estatal vigent, així com la inacció del consistori, el Sindicat de Llogateres ha decidit portar el cas a instàncies internacionals i ho ha explicat avui, 9 d’abril, en roda de premsa. El recurs presentat davant del Pacte Internacional dels Drets Econòmics, Socials i Culturals (PIDESC) de Nacions Unides denuncia la inacció de l’administració pública i demana que s’aturi el procediment judicial i s’ofereixi el lloguer social. En paral·lel, també han obert un procediment contra la propietat per no oferir un lloguer social a Danitza.

El recurs presentat davant del Pacte Internacional dels Drets Econòmics, Socials i Culturals (PIDESC) de Nacions Unides denuncia la inacció de l’administració pública i demana que s’aturi el procediment judicial i s’ofereixi el lloguer social

L’Ajuntament assegura que els serveis d’Habitatge estan treballant sobre el cas amb l’estudi d’un possible expedient sancionador, però la denúncia es va presentar el juliol de 2023. El Consistori ja va fer un requeriment a la propietat perquè oferís el lloguer social, que ha estat rebutjat. “Tampoc ha volgut arribar a cap altre tipus d’acord, ja sigui amb el programa Reallotgem ni formalitzant un nou contracte o un acord de pagament de quotes”, afegeixen.

“Sento ràbia perquè ho estem intentant tot, però sembla que són intocables”, lamenta la veïna del Raval. Se li fa incomprensible que hi hagi una llei vigent, però que “no la facin complir”. Viure en aquesta incertesa durant cinc anys té unes afectacions sobre la seva salut, que ja és fràgil. Danitza està sota seguiment a Centre de Salut Mental de Ciutat Vella i en aquests moments es troba a l’atur, amb uns ingressos de 500 euros.

 

A més de no renovar els lloguers, el Sindicat de Llogateres denuncia que a partir del 2018 Optimum “va deixar de complir les seves obligacions en el manteniment dels espais comuns de les finques, implementant tècniques d’assetjament immobiliari”. L’immoble havia patit una degradació progressiva: la porta de l’edifici no tancava, una situació que comportava l’entrada de persones alienes a la finca. Per aquesta raó, el Sindicat de Llogaters, l’Observatori DESC i la PAH van interposar la denúncia per assetjament immobiliari. El procediment no va prosperar, però l’Ajuntament va emetre una ordre a l’empresa de conservació. Protegida com a Bé d’Interès Local, en l’actualitat, a la finca resisteixen tres pisos de llogateres, un de renda antiga, perquè el mes de febrer van desallotjar dos habitatges que estaven okupats.

Optimum és una socimi, una tipologia de societat d’inversió dedicada al lloguer que no paga impost de societats. Dirigida des de desembre de 2022 per Jaime Jose Azcona i presidida per Erick Schotkamp, l’empresa almenys té un edifici més al número 23 del mateix carrer i també en va tenir un altre al carrer Maçanet, d’on van fer fora tot el veïnat. Abans de ser adquirida pel fons d’inversió Cerberus, la socimi pertanyia a l’empresa BMB Investement Management Partners SL. Les oficines d’aquest grup dedicat a la gestió d’inversions immobiliàries van ser ocupades el desembre del 2018.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!