Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La delegació del govern espanyol a Castelló multa el secretari general de la CGT per participar en la vaga educativa

El sindicalista, sancionat amb una multa de 601 euros per “desobeir a l'autoritat”, assegura que en cap moment la policia espanyola li va dirigir la paraula ni va ser identificat durant la manifestació de la vaga general educativa del passat 23 de maig. Defensa que les seues dades han estat utilitzades de manera arbitrària arran de la seua identificació en el Primer de Maig

Manifestació a Castelló durant la vaga educativa del 26 de maig de 2024 | Plataforma en Defensa de l'Ensenyament Públic

El secretari general de la Confederació General del Treball (CGT) a Castelló, Esteban Garcia, ha estat sancionat amb una multa de 601 euros en aplicació de la llei 4/2015 de protecció de la seguretat ciutadana, coneguda popularment com a llei mordassa. El motiu: manifestar-se pels carrers del centre de Castelló en el marc de la vaga general educativa, convocada per entitats i sindicats de professorat i associacions de famílies el passat 23 de maig al País Valencià.

El sindicalista està acusat de “desobeir a l’autoritat, així com de negar-se a identificar-se”, una falta greu recollida en l’article 36.6 de la llei de protecció de la seguretat ciutadana. Segons relaten els agents de la Policia Nacional espanyola en la denúncia, durant el recorregut de la manifestació, Esteban Garcia portava un “pal de fusta de grans dimensions, amb característiques per a suposar un risc per a la integritat física de les assistents a la manifestació”, i tot i que se li va demanar que el retirara, hauria fet cas omís de les ordres dels agents.

Esteban Garcia recorda que portava una bandera roja i negra penjada d’un pal de fusta, però, assegura, que en cap moment cap policia li va dirigir la paraula, ni el van identificar ni ordenar llançar-lo

La versió oficial dista del relat del militant sancionat. Esteban Garcia recorda que portava una bandera roja i negra penjada d’un pal de fusta, però, assegura, que en cap moment cap policia li va dirigir la paraula, ni el van identificar ni ordenar llançar-lo. “Tota l’estona hi havia policies al meu costat, fins a sis policies es van posar a la meua altura en la manifestació; i cap em va dir res”, insisteix el sindicalista, que es va sentir “coaccionat” i no va poder acabar el recorregut. “Estava molt incòmode i vaig marxar a casa. En aquest moment tampoc em van parar ni identificar”, manifesta. Des de l’equip de comunicació de la CGT, Francesc Gómez, cataloga de “persecució” i “intimidació” l’actuació.

Segons sosté el secretari general de la CGT Castelló, alguns dels agents que el van vigilar de prop el passat 23 de maig són els mateixos que hi eren a la manifestació del Primer de Maig, durant la qual va haver-hi càrregues i un xiquet i una dona gran van acabar en urgències per colps i contusions. Tal com relata, al cap de mitja hora de començar la marxa per l’educació, va reconèixer en un dels laterals de la manifestació l’agent de la policia espanyola que exercia com a segon cap en el Primer Maig, i al qual es va dirigir per “saber sobre els motius de les càrregues”. Alguns dels policies que van estar en ambdues protestes van poder ser identificats pel sindicat: els seus números d’identificació serien el 119324, 10975, 134448 i 123239.

A parer de la CGT, el fet que el dispositiu d’ambdues manifestacions estiguera format pels mateixos policies permet afirmar que existeix una relació directa entre la identificació de l’1 de maig i la multa formulada el dia de la vaga 

En tots els moments en què la policia va carregar el Primer de Maig, Esteban Garcia es va identificar com a la persona que havia tramitat la sol·licitud de la convocatòria pels drets de les treballadores. Va intentar mediar amb els agents, demanant parlar amb el màxim responsable del dispositiu i sol·licitant els seus números de placa. “Se’ns va negar en repetides ocasions i, fins i tot, un dels agents del dispositiu em va dir que li estava assetjant i amenaçant”, relata. Una vegada finalitzada la marxa de l’1 de maig, els agents li van interposar una proposta de sanció per fer “cas omís a les indicacions” de la policia i portar “set pals”. Aquesta multa, però, no ha arribat a formalitzar-se: “mai m’ha arribat cap notificació relacionada amb l’1 de maig”.

Captura d’un dels moments de les càrregues policials del Primer de Maig a Castelló |CGT Castelló

 

A parer de la CGT, el fet que el dispositiu d’ambdues manifestacions estiguera format pels mateixos policies permet afirmar que existeix una relació directa entre la identificació de l’1 de maig i la multa formulada el dia de la vaga d’educació. “Com el Primer de Maig van ser ells qui van actuar de manera totalment deplorable, han preferit esperar i aprofitar la meua participació en la protesta educativa”, denuncia Esteban Garcia, qui considera que l’ús de les seues dades de manera arbitrària “vulnera” el seu dret a la manifestació i a la privacitat. És per això que recorrerà la sanció.

La CGT Castelló s’ha reunit amb la subdelegada del govern espanyol a Castelló, Antonia García Valls, amb motiu de l’actuació policial executada durant la manifestació del Primer de Maig. “Va ser totalment desproporcionat, premeditat i arbitrari, tal com demostren les imatges i vídeos capturats”, critica Gómez. Malgrat les proves visuals de la violència policial capturades per manifestants i mitjans de comunicació, segons informa la CGT, la resposta de la subdelegada va ser “negar-ho tot”.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!