Davant l’absència d’exposicions dedicades a la situació política a Catalunya dins el festival en referència del fotoperiodisme de Perpinyà, diversos col·lectius impulsen iniciatives paral·leles per aprofitar la presència de molts visitants d’arreu i explicar en primera persona els fets vinculats al procés independentista que es viu a Catalunya des de l’any 2012 i en particular els que es van produir al voltant del referèndum de fa onze mesos
Pablo Bonat | @pablobonat
Foto de Roser Vilallonga
La primera quinzena de setembre a Perpinyà és, des de fa uns anys, marcada pel Festival de fotoperiodisme Visa pour l’image, un certamen que, sovint posa el focus sobre conflictes polítics i socials d’arreu del món. Enguany, el festival arriba vora un any després de la convulsa tardor viscuda uns quants quilòmetres al sud de la capital nord-catalana amb la convocatòria del referèndum del primer d’octubre i les seves conseqüències.
A mitjans de maig, el director del festival, Jean-François Leroy, va anunciar a la roda de premsa de presentació de la 30a edició que cap exposició tractaria la qüestió catalana argumentant, literalment, que “no he vist res d’interessant més enllà de fotografies de manifestacions, i quaranta fotos de banderes no fan una exposició”.
El director del Visa pour l’image, Jean-François Leroy, va anunciar a la presentació de la 30a edició que cap exposició tractaria la qüestió catalana argumentant, literalment, que “no he vist res d’interessant més enllà de fotografies de manifestacions, i quaranta fotos de banderes no fan una exposició”
En aquest context, el Comitè de Solidaritat Catalana va decidir impulsar un festival paral·lel durant els dies de Visa pour l’image (de l’1 al 16 de setembre pròxims) anomenat Vis a vis, en el qual 42 fotògrafes exposaran 155 imatges en sis espais diferents de la ciutat de Perpinyà amb l’objectiu de conformar un documental sobre l’evolució de la societat catalana entre l’11 de setembre de 2012 i el 27 d’octubre de 2017 amb especial atenció al referèndum del darrer 1 d’octubre i la repressió que s’hi va viure. A banda, algunes d’aquestes imatges impreses a lones de grans dimensions es penjaran a diverses façanes del centre històric de la ciutat.
A més, el Comitè també organitza l’exposició Un poble, un país, un anhel, que compta amb 39 fotografies de la fotoperiodista Roser Vilallonga i que s’exhibirà de l’1 al 28 de setembre al poble de Pesillà de la Ribera. A partir del 16 de setembre, la intenció de la organització és que aquestes fotografies viatgin de forma separada arreu dels Països Catalans i d’Europa.
En paral·lel, el Comitè de Solidaritat Catalana també ha impulsat l’exposició 55 urnes per la llibertat, una iniciativa que ha comptat amb la participació de 55 artistes nord i sud-catalans així com d’arreu de l’Estat francès. Les participants han hagut de realitzar la seva particular creació a partir d’una urna com les que es van utilitzar per al referèndum de l’1 d’octubre i han cedit el seu treball per a la caixa de solidaritat per a les famílies de les preses i exiliades així com per a la defensa ciutadana de la democràcia. Un catàleg d’aquesta exposició també ha estat editat i es comercialitza amb la voluntat tant de recollir fons per a les caixes de resistència de les persones represaliades vinculades al procés independentista com de difondre el que passa a Catalunya a l’àmbit internacional, motiu pel qual s’ha editat també en anglès i francès. De la mateixa manera, tant les urnes com les fotografies estaran a la venda. Aquesta exposició es podrà veure entre el 31 d’agost i el 25 de setembre a la Casa de la Catalanitat, cedida pel Consell Departamental, a la plaça de Josep Sebastià Pons de la capital nord-catalana.
El festival Vis a Vis es presentarà a les 17.30 al peu del Castellet amb la presència de fotògrafes autores d’algunes de les 155 fotografies que conformen l’exposició; i una hora més tard, a la Casa de la Catalanitat, tindrà lloc la inauguració de l’exposició 55 urnes per la llibertat
Les dues iniciatives es presenten demà a la tarda a Perpinyà. El festival Vis a Vis es presentarà a les 17.30 al peu del Castellet amb la presència de fotògrafes autores d’algunes de les 155 fotografies que conformen l’exposició; i una hora més tard, a la Casa de la Catalanitat, tindrà lloc la inauguració de l’exposició 55 urnes per la llibertat. D’altra banda, l’exposició Un poble, un país, un anhel, de Roser Vilallonga s’inaugurarà dissabte a les 18 h a Pesillà de la Ribera.
A banda de les exposicions del Comitè de Solidaritat Catalana, el partit Oui au Pays Catalan organitza l’exposició “La revolta de les urnes” al saló Mailly i el col·lectiu Angelets de la Terra el festival Visca per la llibertat, amb diverses exposicions sobre el procés català repartides pel centre de Perpinyà.