Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Més de 50 entitats en defensa dels drets humans, grups de suport i famílies exigeixen al Ministeri de l'Interior mesures urgents a les presons

Les mesures urgents adreçades al Ministeri de l'Interior espanyol i la Secretaria General d'Institucions Penitenciàries persegueixen el respecte dels drets fonamentals en els centres durant l'aplicació de protocols de prevenció de la COVID-19. Tant l'Organització Mundial de la Salut (OMS) com el Comitè per la Prevenció de la Tortura del Consell d'Europa (CPT) recomanen alternatives a la privació de llibertat als seus estats membres durant l'emergència

Acció a Albocàsser en solidaritat amb els presos el passat mes d'octubre | Juan Pérez

Després que el ministre de l’Interior Fernando Grande-Marlaska anunciés el passat diumenge 15 de març la suspensió de tota classe de comunicacions presencials, tant els vis a vis com el locutori, a totes les presons de l’Estat espanyol -inclosos els centres penitenciaris catalans-, diverses organitzacions en defensa dels drets humans es van reunir d’urgència per emetre un escrit amb dotze mesures. Adreçades al Ministeri de l’Interior espanyol i la Secretaria General d’Institucions Penitenciaries, persegueixen que es respecten els drets fonamentals de les persones privades de llibertat durant aquest període d’emergència a causa de l’expansió de la COVID-19. Les organitzacions, entre les quals es troben l’Associació Pro Drets Humans d’Andalusia (APDHA), l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans (OSPDH), Red Jurídica, Irídia o la Coordinadora de Barrios, expressen en l’escrit la seua preocupació pels “efectes que pot tenir el coronavirus en la salut i en els drets de les persones preses”.

El document, al que ja s’han adherit una seixantena d’entitats, organitzacions i grups de suport, fa referència a la deficient situació sanitària que es viu als centres penitenciaris de l’Estat -on actualment el 41,66% de les places mèdiques estan sense cobrir. Un servei mèdic “inadequat” dins les presons, alerten, “pot arribar a constituir un tracte inhumà i degradant per a les persones”, i per això “poden donar-se situacions en les quals la correcta administració de la justícia penal requereixi l’adopció de mesures humanitàries com l’excarceració o la detenció domiciliària”. Les entitats també recorden a les institucions que l’actual ordenament jurídic “compta amb mesures alternatives a la privació de llibertat per a les persones grans o que estan malaltes”.

 

Justament, ahir, en un comunicat, tant l’Organització Mundial de la Salut (OMS) com el Comité per la Prevenció de la Tortura del Consell d’Europa (CPT) també recomanaven buscar alternatives a la privació de llibertat durant el període d’emergència als seus estats membres. Segons les recomanacions de l’OMS, “s’ha de donar prioritat a les mesures no privatives de llibertat per als presumptes delinqüents i els reclusos amb perfils de baix risc i especialment vulnerables, donant preferència a les dones embarassades i a les dones amb fills dependents”. Per altra banda, el CPT defensa realitzar un “major ús d’alternatives a la presó preventiva, commutació de sentències, llibertat anticipada i llibertat condicional, al mateix temps que reavaluar les necessitats de pacients psiquiàtrics a continuar en internament involuntari, alta o alliberament dels residents en llars d’atenció social, quan sigui apropiat, i abstenir-se de detenir en la major mesura possible a les persones migrants”.

Per fer front a les deficiències del sistema sanitari dins dels centres penitenciaries, les organitzacions sol·liciten al Ministeri de l’Interior espanyol que s’apliquen una dotzena de mesures específiques a partir d’avui mateix. Les recomanacions inclouen que es reforcen immediatament les plantilles del personal sanitari dins les presons, que l’aïllament de les persones amb COVID-19 es produeixi en unes instal·lacions mèdiques i no en una cel·la, que s’excarcere a les persones amb malalties greus – com ja marca l’article 104.4 i 196 del Reglament Penitenciari – i amb més de 70 anys, la gratuïtat de les trucades per telèfon addicionals i l’augment de les comunicacions orals a través de locutori.


Tant l’Organització Mundial de la Salut (OMS) com el Comité per la Prevenció de la Tortura del Consell d’Europa (CPT) també recomanen buscar alternatives a la privació de llibertat durant el període d’emergència

La mesura d’incrementar les visites a través del locutori -amb un vidre de per mig-, queda sense validesa perquè aquest tipus de comunicacions van quedar completament suspeses el passat diumenge 15 de març a totes les presons de l’Estat per ordre del ministre Grande-Marlaska. En opoisició, les entitats en defensa dels drets humans sol·liciten que s’instal·le “amb caràcter d’urgència” un sistema de videotrucades a totes les presons perquè les persones preses puguen continuar efectuant les comunicacions ordinàries. “No té sentit en aquests moments no implementar, també en les presons, les tecnologies de comunicació amb les quals compta la resta de la ciutadania”. Atenent aquestes demandes, el Departament de justícia de la Generalitat de Catalunya va iniciar ahir un pla pilot a la presó de Quatre Camins per implementar el sistema de videotrucades familiars -amb la compra de 230 mòbils-, que, segons explicava ahir Amand Calderó a Catalunya Ràdio, s’estendrà a tots els centres penitenciaris catalans en els dies vinents. De la mateixa manera, ha assegurat trucades gratuïtes i televisió -durant aquest període d’emergència- a tots els reclusos que no tinguen recursos econòmics, una demandada de les famílies de les persones preses.

Les entitats defensores de drets humans, famílies i grups de suport que signen el document adreçat al Ministeri valoren “positivament” les iniciatives seguides des del Departament de Justícia de la Generalitat en aquesta línia, però consideren que continuen sent “insuficients”. Per això, insten el Ministeri de l’Interior espanyol a aplicar aquestes mateixes mesures i, a banda, facilitar que les persones en tercer grau puguen fer arrest domiciliari -mesura que ja s’està començant a aplicar a Catalunya-, millorar de forma urgent les plantilles mèdiques i augmentar el material sanitari preventiu a tots els centres, així com excarcerar a totes les persones majors de 70 anys, o que pateixen patologies greus o trastorns mentals. Segons assenyalen, “es tracta d’adoptar mesures urgents que evitin, d’una banda, la propagació del coronavirus dins de les presons i que, per una altra, garanteixin els drets fonamentals de les persones privades de llibertat”.

Amb l’objectiu de visibilitzar la situació a les presons i difondre les mesures adreçades a les institucions penitenciàries, la setmana passada llançaven la campanya #dretspresescovid19 a través de les xarxes socials. Avui publiquen un vídeo, elaborat per Empatik Films, amb entrevistes a advocades, defensores de drets humans, familiars de persones preses, grups de suport i persones privades de llibertat que expliquen en primera persona com s’està vivint la situació, tant des de dins dels centres penitenciaris com des de fora, així com les principals mesures que segons elles s’han d’aplicar amb urgència per part del Ministeri de l’Interior i el Departament de Justícia.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU