Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Què hi trobem, a la ‘Directa’ 499?

Obrim portada amb una investigació sobre el mercat sanitari internacional enmig de la pandèmia de la COVID-19. A més, ens apropem a la realitat que enfronten els casals i ateneus dels Països Catalans en l’excepcionalitat actual i parlem del sostre de vidre en la recerca científica

IL·LUSTRACIÓ | | Irene Pérez

La pandèmia del coronavirus COVID-19 ha posat de manifest les mancances materials dels sistemes sanitaris. L’escassetat de mascaretes generalitzada a tot el planeta ha empès molts països a prendre mesures proteccionistes per combatre la carestia i ha posat en evidència el desballestament de la indústria productiva estatal. Una investigació d’Albert Alexandre. Amb infografia de Pau Fabregat.

A la secció d’opinió, Olivier Chantry, membre de la sectorial nacional d’agricultura i ramaderia ecològiques de la Unió de Pagesos, denuncia que unes poques grans empreses, participades pels principals fons d’inversió internacionals, volen apropiar-se dels recursos genètics a través de la biotecnologia. Amb il·lustració de Chema Peral.

 

Enmig de l’excepcionalitat actual, els casals i ateneus dels Països Catalans cerquen alternatives basades en el suport mutu i la intercooperació davant l’emergència produïda per la COVID-19. Alguns casals podran seguir pagant els rebuts tot i mantenir-se tancats, però a altres els costarà fer-ho aquest maig. La situació actual també ha deixat en suspens projectes que començaven a caminar, com l’Ateneu Feminista La Pastora. “Llocs de refugi i renaixement de les lluites” és un reportatge de Jorge Mancebo.

A continuació, Marc Español ens apropa a la intensificació de la batalla pel control de la capital de Líbia. En paral·lel, augmenta el pes de la intervenció de potències regionals com Turquia. El Govern d’Acord Nacional ha aconseguit controlar ciutats importants com Sorman i Sabratha. Ambdues poblacions van caure ràpidament malgrat que havien estat més afins a l’Exèrcit Nacional Libi.

Meritxell Farreny signa el reportatge titulat “Les dones lluiten per fer recerca científica”. Encara no hi ha polítiques d’igualtat real que lluitin contra la desigualtat de gènere en un àmbit, els dels centres de recerca d’alt nivell, que cada vegada és més competitiu i més precari. El sostre de vidre és una de les barreres invisibles a què s’exposen les investigadores qualificades per accedir a nivells jeràrquics superiors. El dossier “Dona i Ciència”, confeccionat pel Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya el 2020, posa dades a la masculinització de la carrera científica després de les lectures de tesi i durant els contractes postdoctorals. Amb il·lustració d’Esther Aguilà.

 

Finalment, a la contraportada, Mariana Cantero conversa amb Cecilia Bayo, Esther Murillo, Ingrid Chavarria i Ismael Mengual, membres d’Escoles Feministes. Es tracta d’un projecte endegat per docents i famílies que busca la transformació educativa de l’escola pública. Funcionen com un espai comunitari, autoorganitzat i horitzontal, independent d’institucions i d’entitats privades.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU