Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

A la recerca del buit legal per preservar la Pineda d’en Gori

La immobiliària Lucas Fox ja ha començat a aixecar els apartaments de luxe que substituiran uns boscos del litoral de Palamós. La Plataforma Salvem la Pineda d'en Gori s'hi oposa i busca la manera d'aturar el projecte

Algunes veïnes s’han organitzat sota el nom de Salvem la Pineda d’en Gori per manifestar el seu rebuig al projecte | Arxiu

La maquinària ja ha entrat als boscos de la Pineda d’en Gori i es comencen a intuir els fonaments dels dos blocs d’apartaments de luxe que aviat substituiran els arbres d’aquest indret del litoral de Palamós. Alguns veïns i veïnes, encuriosits, passegen per la zona, sense acabar de ser conscients de la magnitud de la nova construcció. Altres, s’han organitzat sota el nom de Salvem la Pineda d’en Gori per manifestar el seu rebuig davant una actuació que alterarà, un cop més, la riquesa paisatgística de la costa catalana.

Dos blocs amb pati interior amb piscina, pàrquing privat i, sobretot, unes vistes magnífiques de la Costa Brava és la informació que utilitza la immobiliària Lucas Fox per vendre els 48 apartaments que conformen el projecte Residencial Cala s’Alguer. L’obra, localitzada entre la platja de la Fosca i cala s’Alguer, ja ha començat i es preveu que s’acabi al 2019. La nova construcció podria haver passat desapercebuda si no fos pel seu propi emplaçament, la Pineda d’en Gori, i la proximitat a dos espais de gran interès natural i paisatgístic com és el PEIN Muntanyes de Begur i el BCIN de Cala S’Alguer.

La possibilitat del recurs

“Si es troba un argument suficientment poderós per fer un recurs, es farà”, assegura Zeta Figa, portaveu de la Plataforma Salvem la Pineda d’en Gori. “Volem que. si s’edifica, sigui legal o, si no, s’hagi d’enderrocar el que s’ha fet fins ara”. I és que motius n’han trobat uns quants.

Dos blocs amb pati interior amb piscina, pàrquing privat i, sobretot, unes vistes magnífiques de la Costa Brava és la informació que utilitza la immobiliària LucasFox per vendre els 48 apartaments que conformen el projecte Residencial Cala s’Alguer

En primer lloc, destaquen que la població no va ser informada de la qualificació d’aquest espai com a urbanitzable ni del tipus de projecte que s’hi desenvoluparia, a part d’al·legar irregularitats en la llicència d’obres. “L’estudi d’impacte paisatgístic està interessadament malament”, explica Figa. Defensen que en cap moment es parla de les característiques singulars de la Pineda d’en Gori, inclosa en el perímetre de l’Espai de Protecció d’Interès Natural Muntanyes de Begur, amb espècies de fauna i flora endèmiques. Com tampoc es fa esmena a la proximitat de la Cala s’Alguer, Bé Cultural d’Interès Nacional, per on passarà la carretera d’accés, malgrat no està permesa la construcció en tot l’àmbit de protecció.

A la recerca d’irregularitats

A banda de la tasca de documentació que està portant a terme la Plataforma Salvem la Pineda d’en Gori, han organitzat una sèrie d’activitats i manifestacions amb la intenció d’informar la població i recollir diners per pagar professionals (ambientòlegs, advocats o arquitectes) que validin la seva posició. L’arrossada popular, convocada a la mateixa pineda el passat 15 de maig, n’és un exemple, i va aplegar més de 300 persones. També han convocat diverses concentracions davant l’Ajuntament de Palamós i “es preveuen més actes populars al municipi per seguir recaptant fons i informant la població”, anticipa Oriol Clausell, un altre dels membres de la Plataforma, que assegura que ara els toca donar a conèixer la situació al màxim nombre de persones.
El consistori de Palamós es refugia en el fet que ha heretat la situació de legislatures anteriors i ara es troba amb les conseqüències. “S’han de respectar els drets que tenen els propietaris, més enllà que el projecte ens agradi més o menys”, argumenta l’alcalde.

Acte de la plataforma Salvem la Pineda d’en Gori

Davant aquesta problemàtica, el consistori de Palamós es refugia en el fet que ha heretat la situació de legislatures anteriors i ara es troba amb les conseqüències. “S’han de respectar els drets que tenen els propietaris, més enllà que el projecte ens agradi més o menys”, argumenta Lluís Puig, alcalde de Palamós. Fins l’any 1986, la Pineda d’en Gori era urbanitzable. A partir de llavors, se’n va protegir la part més propera al mar i el 2003 es va ampliar l’àrea de protecció. “El 2005 s’arriba a un acord amb els propietaris per ampliar encara més la zona protegida i traspassar metres edificables a un altre indret del municipi”, explica Puig, que defensa que tot s’ha fet de forma legal i, per tant, aturar-ho suposaria pagar indemnitzacions i seria molt costós. “Els propietaris han fet tots els passos pertinents i tenen ara la llicència per poder edificar” assegura, referint-se a la família Vinke, propietària del terreny. Defensa que el moment d’aturar la urbanització del terreny era durant el procés participatiu que es va fer per decidir el POUM. Només “si la justícia diu que com a ajuntament alguns dels passos no han estat correctes, no ens tocarà mes remei que rectificar”, conclou l’alcalde.

El consistori de Palamós es refugia en el fet que ha heretat la situació de legislatures anteriors i ara es troba amb les conseqüències. “S’han de respectar els drets que tenen els propietaris, més enllà que el projecte ens agradi més o menys”, argumenta Lluís Puig, alcalde de Palamós

Malgrat tota la problemàtica, la cadena comercial no s’atura. La immobiliària Lucas Fox continua oferint els apartaments i millorant les estratègies de màrqueting amb vídeos promocionals on es ven el paisatge de Cala s’Alguer. Ja hi ha tots els àtics del primer bloc venuts i part del segon. “El 80% dels apartaments venuts son a gent de Barcelona”, afirma Jordi Moure, comercial de Lucas Fox, qui assegura que “no han canviat les vendes des que ha aparegut a la premsa”.

Mentre les obres segueixen avançant, la Plataforma Salvem la Pineda d’en Gori espera la resolució del recurs que finalment ha pogut presentar. “Si no podem aturar les obres, mirarem de canviar-ne les característiques”, afirma la portaveu de la Plataforma, amb l’esperança de trobar l’escletxa jurídica que permeti aturar el procés. Ara mateix, que les màquines treballen cap avall, sota el sòl, es fa difícil imaginar-se l’impacte que tindran aquestes construccions quan comencin a anar cap amunt.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!