Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Marea de bates blanques des de l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus

| Arxiu

El CatSalut a partir de l’1 de gener de 2018 començarà a gestionar el 55% de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus a través d’una nou consorci compartit amb l’Ajuntament de la ciutat, que ostenta el 45% de les accions. Tot i que el conseller de Sanitat Toni Comín va fer una compareixença davant dels mitjans a principis del mes d’abril per explicar les condicions d’aquesta nova empresa, el comitè denúncia que “no hi ha transparència” per part de l’administració. Les treballadores expliquen que no saben res respecte al seu futur i les seves condicions laborals i per aquest motiu han decidit mobilitzar-se.

La manifestació sortirà a les sis de la tarda d’avui divendres de l’Hospital vell, al carrer Sant Joan, i recorrerà els carrers del centre del municipi fins a la plaça Mercadal. La intenció és posar sobre la taula la viabilitat del futur de l’estructura del l’hospital i les seves treballadores. Alicia Martín, presidenta del comitè d’empresa del centre sanitari, comenta que a arran de les retallades en matèria de salut i amb el dèficit de 8,4 milions d’euros amb què va tancar l’exercici econòmic del 2016 han arribat a una “situació límit”. Les incògnites s’estenen al total de les empreses gestionades per Sagessa, ens empresarial públic municipal que s’encarrega de la gestió d’altres centres sanitaris de la zona, i també preocupa a Martín.

Les treballadores expliquen que no saben res respecte al seu futur i les seves condicions laborals i per aquest motiu han decidit mobilitzar-se

La representant de les treballadores lamenta que un any més s’han eliminat els objectius pel que fa a salaris per tal d’equilibrar els comptes. Per tot plegat, explica, presentaran una denúncia a Inspecció de Treball, al Tribunal Laboral de Catalunya (TLC) i una segona demanda col·lectiva, mentre encara esperen la resolució d’una primera demanda per la retirada d’objectius del 2015. Les treballadores han demanat una reunió amb la regidora de Salut de l’Ajuntament i presidenta del Grup Salut, Noemí Llauradó (ERC) i amb el conseller Comín per tal de poder participar en les comissions tècniques. Tot i això, la conselleria de Salut va desestimar la petició i els va redirigir al gerent de la Regió Sanitària Camp de Tarragona Roger Pla. Encara esperen resposta del consistori.

Manifestació aquest divendres pels carrers de Reus contra les retallades al centre hospitalari / Martí Castillejo |Arxiu

El comitè d’empresa explica que l’acord entre les diverses part de la negociació implicaria, segons una auditoria externa a la que han tingut accés, el tancament de 41 llits, d’un accelerador lineal imprescindible pels tractaments oncològics i la supressió de setze llocs de treball al servei d’urgències. A més, també tancaria el servei de medicina de l’esport, el pressupost del servei de drogodependències disminuiria, s’oferirien als pacients recanvis de pròtesis més barats i part del sou de les treballadores quedaria minvat, així com el conveni col·lectiu propi. Amb tot, asseguren que es tracta d’una “situació d’alerta social”, tenint en compte que la decisió afecta tota la ciutadania, però reiteren que, tot i el cansament que els provoca aquest context, “no són figurants” i seguiran amb les protestes.


Innova, obstacle històric

L’origen del dèficit a l’Hospital Sant Joan de Reus es remunta a l’aprovació del projecte del nou hospital per part de la societat municipal Innova. Les obres estaven pressupostades en 140 milions d’euros i partien de la base d’un pressupost municipal que de mitjana és de 114 milions. El projecte va generar una sèrie de tripijocs amb els deutes que va acabar assumint l’Ajuntament de l’exalcalde Lluís Miquel Pérez, no sent competència seva, i que va provocar l’assecament de les arques de la ciutat. El que ha acabat sent un macro cas de corrupció investigat pel jutge Diego Álvarez de Juan, ha portat el Consistori a tocar fons, acumulant 8,4 milions d’euros de dèficit que actualment s’ha reduït als 4,4 milions, després de la injecció de capital de l’empresa municipal Gecosa que gestiona l’Hospital de Móra d’Ebre (Ribera d’Ebre) i que es 100% titularitat del Consistori reusenc.

L’origen del dèficit a l’Hospital Sant Joan de Reus es remunta a l’aprovació del projecte del nou hospital per part de la societat municipal Innova

Per posar una solució a la problemàtica, el CatSalut adquirirà, a partir de l’any que ve, el 55% de les accions de l’empresa. Ara bé, la decisió no està exempta de crítiques perquè, segons els grups de l’oposició del plenari, no tenien coneixement del procés de creació del nou consorci compartit. A més, els regidors de la CUP denuncien que la nova estructura forma part de “l’herència d’Innova”, ja que el mecanisme implica que el CatSalut dóna diners al consistori, aquest a l’antiga Innova -ara Reus Serveis Municipals SA-, i Reus Servei Municipals traspassa el capital al CatSalut.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;