Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Catorze dies en vaga de fam per les Canàries

Avui fa catorze dies que sis companyes de les Canàries es troben en vaga de fam. Com diuen ells mateixos, es tracta d'”un acte de profunda convicció i determinació en la seva lluita per defensar la seva terra, la seva identitat i el seu futur.”

A la consolidació del model de colonització turístic, el continu degoteig de macroprojectes turístics i infraestructures associades, l’expulsió dels residents per processos de gentrificació per part de ciutadans europeus en situació de privilegi (25.995 persones d’aquestes característiques han anat a viure allà des de juliol de 2022 a juliol de 2023) se suma una política de fronteres violenta i assassina per les persones que emigren per necessitat, la militarització del territori, etc. Tot plegat fa que les Illes Canàries siguin líders en turisme i en pobresa: més de 16 milions de turistes l’any i 773.000 persones en risc d’exclusió social. És un territori on els més rics, un 0,3% de la població, acumula el 56% del PIB. Es tracta del mateix model colonialista, ecocida, racista i profundament injust que patim a les Illes Balears, però que té ara mateix a les Canàries una realitat social molt més greu.

Les Illes Canàries són líders en turisme i en pobresa: més de 16 milions de turistes l’any i 773.000 persones en risc d’exclusió social

Ahir, després de tretze dies de silenci i una mobilització històrica arreu de l’arxipèlag el passat dissabte 20 d’abril, el president de les Canàries va accedir a tenir una reunió amb representants del moviment Canarias se agota, que acompanya la vaga de fam col·lectiva i indefinida. Va ser una reunió per sortir del pas amb algun titular i cap compromís ferm, ni cap resposta a les peticions concretes i específiques que es demanen des de la societat canària: una Moratòria Turística que paralitzi immediatament la construcció i/o aprovació de noves places turístiques (recordem que el 2008, a les Canàries ja es va impulsar una ILP per exigir una moratòria amb el lema “Ni una cama más”, que va obtenir més de 45.000 signatures de suport i que el Parlament Canari va decidir no prendre en consideració); assemblees ciutadanes vinculants i permanents; i la paralització dels macroprojectes Cuna del Alma i Hotel de la Tejita.

Aquests dos projectes podrien paralitzar-se de manera immediata amb la reobertura dels expedients sancionadors que ha deixat caducar l’actual executiu a Cuna del Alma: un per responsabilitat ambiental per risc imminent a l’espècie protegida viborina triste, i un altre per protecció dels jaciments arqueològics i l’últim expedient per incompliment de la normativa d’avaluació ambiental. Tornar a obrir aquests expedients implicaria una nova suspensió cautelar d’aquestes. En el cas de l’Hotel de la Tejita existeix una autorització sectorial del Govern de les Canàries de l’any 2016 que no compleix fins a tres condicionants d’obligat compliment: caducitat en l’inici de les obres, absència d’informe d’evacuació d’aigües residuals o destrucció de servitud de trànsit costaner. L’autorització conté una clàusula que permet a aquesta administració suspendre les obres si s’incompleixen els condicionants exigits. Per tant, Clavijo ho té fàcil, però no vol.

Demanen una Moratòria Turística que paralitzi immediatament noves places turístiques, assemblees ciutadanes vinculants i la paralització de dos macroprojectes 

A les nostres Illes, que són germanes, el nou Govern PP-Vox ens planteja també noves amenaces i retrocessos en polítiques que poden implicar una acceleració cap a la realitat que pateixen ja avui les Canàries. El Govern del Partit Popular ha decidit impulsar encara més el creixement turístic i la destrucció del territori: ha anunciat l’aixecament de la moratòria turística i la modificació de les lleis 3/2022, de mesures urgents per a la sostenibilitat i la circularitat del turisme de les Illes Balears, i 3/2023, de Menorca Reserva de Biosfera per a suprimir tot allò que consideren un obstacle per al desenvolupament turístic.

Alhora, defensa el turisme de creuers i es manifesta contrari a mantenir la limitació vigent en la seva arribada, tot i la contaminació, utilització de recursos (aigua, residus), saturació del centre de Palma i risc que suposarà l’ús de la nostra xarxa elèctrica, absorbint una energia que pot ser crítica per al sistema. També impulsa i dona suport a inversions per engrandir i optimitzar infraestructures al servei de més creixement, com el cas de l’aeroport, i prepara un decret que, amb l’excusa de la simplificació administrativa, suposa un nou atac al territori, en un context d’urgència ecològica sense precedents, en termes de desregulació urbanística i territorial. I ho fa eliminant la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears, impulsant una amnistia a les irregularitats en sòl rústic, externalitzant la concessió de llicències i, en definitiva, eliminant garanties de participació i ambiental per facilitar una nova onada inversora, d’impuls de la construcció i de l’especulació financero-immobiliària a les Illes.

A les nostres Illes, el nou Govern PP-Vox planteja noves amenaces i retrocessos en polítiques que poden implicar una acceleració cap a la realitat que pateixen ja avui les Canàries

Amb tot, ignora les vides col·lapsades de qui sosté aquest model, com demostra el menyspreu de les Kellys, no ja per la supressió del web de la versió digital d’un còmic que se’ls dedica, que també, sinó demorant o ometent els ajuts compromesos per a l’estudi de les càrregues de treball de les cambreres de pis. A més, i per si no fos prou, s’han carregat l’Oficina Anticorrupció, s’agreuja l’atac contra la llengua pròpia i es pretén derogar la llei de memòria històrica.

Les Canàries és avui un exemple que estam disposats a seguir. Des d’aquesta columna vull fer un reconeixement, agraïment i admiració a les companyes en vaga de fam. I alhora expressar molta de ràbia per qui surt a la palestra a donar missatges buits que ni ell es creu i que serà el responsable, juntament amb el Govern de l’Estat si no intercedeix, del que pugui passar amb la vida d’aquestes persones.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!