Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El Sindicat de Barri de Poble-sec okupa un pis del fons voltor Blackstone

Rere el lema “Volem un barri per viure-hi, Blackstone especuladors”, una quarantena de persones organitzades amb el Sindicat de Barri de Poble-sec (SBP) han fet pública aquest matí l’okupació d’un pis al carrer Roser, 87 d’aquest barri barceloní. Les okupants haurien accedit a l’immoble fa dies, motiu pel qual ja haurien constituït domicili i no es podria procedir al seu desallotjament exprés.

Minuts després de fer pública l’acció, els Mossos s’han personat a la concentració de suport davant de l’immoble per identificar alguna de les promotores

Segons el que han explicat a la Directa, el pis pertany al fons d’inversió nordamericà. Amb l’esclat de la bombolla immobiliària, el fons va adquirir la cartera d’Anticipa, la gestora immobiliària de Caixa Catalunya (CX), l’abril del 2015, per valor d’uns 4.123 milions d’euros. Anteriorment, CX havia estat rescatada amb 12.000 milions d’euros de fons públics. L’entitat va vendre al fons voltor 90.000 actius hipotecaris, dels quals 40.000 són habitatges.

En el pis de Poble-sec hi vivien fins fa poc temps unes veïnes que van haver de marxar perquè no podien fer front els pagaments. La finalitat de l’acció d’aquest matí és visibilitzar la problemàtica de les inversions immobiliàries, que des del Sindicat consideren tan sols “una de les causes que estan empenyent el veïnat a marxar del barri”. Tanmateix, el col·lectiu veïnal també reclama convertir aquest immoble en habitatge social. Minuts després de fer pública l’acció, els Mossos d’Esquadra s’han personat a la concentració de suport davant de l’immoble per identificar alguna de les seves promotores. No ha estat fins a una segona visita quan els agents de la policia catalana han identificat a una de les okupants del pis.

 

Organitzacions de barri

“Els habitatges, els barris i fins i tot els territoris s’han transformat en espais al servei del consum i de la propietat de grans empreses privades. Estem creant les condicions per a una nova organització en els nostres barris que posi en el centre a les persones i a la potència d’una vida en comú”. Aquesta és una part de la carta de presentació del Sindicat de Barri de Poble-sec.

En aquesta línia, el mes de març d’enguany, l’SBP va convocar una trobada veïnal per aprovar un manifest –que ja han signat més de vint entitats del barri–, amb l’objectiu principal d’“aturar l’expulsió veïnal”. Els cinc punts especificats al document –que inclouen la limitació dels preus del lloguer, la renovació automàtica dels contractes, la fi dels desnonaments, la reducció dels habitatges d’ús turístic i que l’habitatge deixi de ser un negoci– són, segons el sindicat, “una proposta de mínims que tots els agents del barri, especialment les immobiliàries i les constructores, hauran de complir i respectar si no volen patir escraches o accions que visibilitzin la seva activitat especulativa”. La propera fita serà el 27 de maig a les 2/4 de 12 al CAP Les Hortes del barri, on tindrà lloc la pròxima assemblea veïnal oberta per l’habitatge.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;