Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Aprendre a dubtar

Animem a buscar llibres que sembrin preguntes i generin bones converses entre la gent més menuda de casa

Pensar fa mandra, i cada vegada en fa més. Això se’ns aplica als adults que busquem solucions màgiques –“Posa fi a tots els teus problemes llegint aquest llibre”, “Cuina dos minuts i no cal pensar-hi en una setmana”, “T’ocupo els dies amb deu temporades de sèrie i no hauràs de tornar a fer anar el cap fins al mes vinent”…–, però també a la mainada, que té la impaciència pròpia de la seva edat –ells tenen l’excusa de la joventut!–, i que busca la satisfacció i la resposta immediates, sense que impliqui cap desgast intel·lectual o temporal.

Com a llibreters, des del primer dia, per intuïció i sense haver-ne parlat prèviament, arrufem el nas quan ens trobem receptes miraculoses d’aquesta mena mentre mirem a la pantalla les propostes de novetats que ens arriben. De cop i volta, però, els esbufecs de desaprovació que acompanyen l’scroll del PDF s’aturen a l’instant quan trobem el títol escadusser que destaca perquè ens convida a aturar-nos, observar i rumiar. Les llibreries són eines polítiques de primer ordre, i no cal dir que el nostre biaix és evident, sobretot quan passegem per la secció de no-ficció. Tanmateix, per als bons ulls, entrenats a remenar entre la literatura infantil i juvenil, també es fa palès que sentim debilitat pels llibres adreçats als lectors més joves que plantegen preguntes en comptes de donar respostes, que sembren el dubte en comptes de generar certeses.

Pot arribar a ser extenuant, però la intensa etapa infantil del “per què?” és en realitat una actitud que voldríem per a tota la vida. La majoria de nosaltres deixem de preguntar-nos per què les coses són com són, i per això volem suggerir alguns dels títols que tenim a la secció d’infantil i juvenil de la Llibreria Isop, que conviden a allargar aquest desig d’explorar i saber fins més enllà dels primers anys de vida.

Una de les nostres propostes preferides per practicar la filosofia des de les primeres edats són les capses de Wonder Ponder, que sempre tenim a mà. Una publicació més recent que també porta a fer-se bones preguntes sobre el nostre lloc al món des de diferents punts de vista és Qui soc, de Tzu-Chung Chang (Zahorí Books, 2023). Per continuar avançant en l’autoconeixement recomanem Comerse el tarro. Guía para descubrir el cerebro (Editorial Fulgencio Pimentel, 2018), una guia gairebé enciclopèdica, profusament il·lustrada, que mostra el funcionament del cervell a l’hora de decidir, crear i constituir totes les facetes del que anomenem jo. Si ens allunyem d’un enfocament més científic i passem al terreny dels sentiments, no podem deixar de banda dos títols admirables per la bellesa i singularitat del plantejament: Què fan els sentiments?de Tina Ociewicz (Edicions Saloria, 2023) i Sentiments trobats de Gustavo Puerta Leisse i Elena Odriozola (Ediciones Modernas del Embudo, 2020). Finalment, per als qui pensen que amb ficció tot entra millor, alguns dels nostres llibres de capçalera que ens conviden a qüestionar-nos sobre el món i el paper que hi tenim són El llop de sorra, d’Asa Lind i Maria Elina (Kalandraka, 2023); Rigo i Roc, de Lorenz Pauli i Kathrin Schärer (Pagès Editors, 2019); En Serafí i els seus invents meravellosos, de Philippe Fix (Flamboyant, 2019); El Gran Gris, de Jörg Steiner i Jörg Muller (Lóguez Ediciones, 2017), o Berbena i Colibrí, de Fran Pintadera (Akiara, 2023).

La selecció és per força breu i desordenada, però famílies, docents i altres mediadors, us animem a buscar llibres que sembrin dubtes i generin bones converses: la llista és inacabable.

La Llibreria Isop som animals fantàstics, faules encantades, persones reals que s’aixequen davant de l’adversitat, viatges intercontinentals, nàufrags de mar, focs de terra pampalluguejant de por, manifestacions, coronels sense corneta, boscos espessos i taigàs interminables, l’any 2057 i també el 1984. És un projecte que la Júlia, en David i l’Àgata hem decidit tirar endavant després de molts anys somiant-hi. A Olot hi falten llibreries perquè cada dia neixen noves lectores.

Article publicat al número 575 publicación número 575 de la Directa

INFANTIL

'Qui soc: un llibre per conèixer-te'
Tzu-Chung Chang
Zahorí Books, 2023
44 pàgines

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!