Ja fa un mes des que Toni Chavero, privat de llibertat al mòdul d’aïllament al centre penitenciari d’Estremera (Madrid VII), començava l’acció de vaga de fam rotatòria de deu dies per visibilitzar les catorze reivindicacions de la proposta de lluita col·lectiva dins les presons. Aquest cop la proposta pretén, especialment, reclamar l’excarceració de les persones preses amb malalties cròniques i incurables, un dels catorze punts de la taula reivindicativa.
L’última persona que ha participat en l’acció de protesta ha sigut Francisco Aroca Lisón (alíes Piyayo), des del centre penitenciari granadí d’Albolote. En una missiva escrita un dia abans de començar el dejuni, Aroca es dirigia als seus companys de lluita i als grups de suport del carrer: “cal inundar-los els despatxos de denúncies. Si al carrer estan deixant morir a les persones depenents amb malalties greus -perquè no arriben les ajudes a les comunitats i 80 persones al dia moren en l’Estat espanyol-, ja us podeu fer una idea de com ignoren el que succeeix a les presons. Imagineu-vos les atrocitats que s’estan produint cada dia aquí dins en l’àmbit sanitari, i amb les persones amb malalties greus, sobretot, és pur genocidi, amb tota impunitat. I tot, en definitiva, per motius econòmics”. Ahir, dimarts 1 d’octubre, va començar el seu torn de vaga Pedro Doblado Pozo, des de la presó de Campos del Río (Murcia).
Durant les darreres setmanes, cinc presos han decidit sumar-se a la proposta, pel qual ja són quinze les persones adherides a la vaga de fam rotatòria que s’estendrà, de moment, fins al mes de febrer de 2020
Durant les darreres setmanes, cinc presos han decidit sumar-se a la proposta, pel qual ja són quinze les persones adherides a la vaga de fam rotatòria que s’estendrà, de moment, fins al mes de febrer de 2020. Dos d’aquests interns, Jaime Arias i Sebastian Quiñones, es troben privats de llibertat al centre penitenciari de Lledoners. Quiñones, company de Gina Katherine –que va morir a la cel·la d’aïllament de Brians I per motius encara desconeguts-, afirma en la seua carta d’adhesió a la proposta que aquest fet va canviar la seva vida: “Li van posar milers de cadenes a la meva vida, per mi aquesta notícia va ser un tret precís al cor. Em vaig quedar impotent davant la situació. Ara segueixo amb la lluita, perquè això no li pugui passar a cap altra persona interna en una presó”.
Des de començament d’any, ja són 121 les persones que han mort als centres penitenciaris de l’estat espanyol -a les que cal sumar les cinc morts a la presó de Zaballa i catorze més a les presons catalanes-, la majoria d’elles per malaltia terminal, suïcidi i sobredosi.
La solidaritat s’estén als carrers
El passat dissabte 21 de setembre un grup d’unes quaranta persones es va apropar a la presó d’Albocàsser (Castelló II) per donar suport a les persones internes en aquest centre i informar-les, des de fora i amb un megàfon, sobre la proposta de lluita activa que estaven duent a terme altres persones privades de llibertat. En aquest acte van intervindre familiars i persones que participen en grups de suport a persones preses, que van ser identificades per la Guàrdia Civil només baixar dels seus vehicles.
A banda de la concentració d’Albocàsser, també s’estan duent a terme diferents accions de solidaritat i actes a diferents ciutats de l’Estat per informar sobre la proposta. Mostra d’això és que aquest dissabte se celebraran unes jornades anticarceraries a la Biblioteca Anarquista Maria Rius de Lleida on, entre altres activitats, s’actualitzarà la situació de les preses en vaga de fam. I el dijous 10 d’octubre, al taller de titelles Pepe Otal del barri del Raval de Barcelona, tindrà lloc una “Velada anticarceraria” que inclourà l’espectacle de titelles Ni Pio -de la companyia Títeres desde Abajo-, una sessió informativa sobre la vaga de fam i un espai de carteig a persones privades de llibertat.