Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Una altra mort en règim d’aïllament a Brians I

El 2015, Raquel E.F es va suïcidar. El novembre del 2017, va aparèixer mort Lewys Alfaro Orraca. I a principis d'agost d'enguany, Gina Katherina Gómez Guitérrez es va penjar a la seva cel·la. Totes tres es trobaven en règim d'aïllament a la presó de Brians I. La darrera presa que es va treure la vida estava medicada, tenia antecedents psiquiàtrics i havia amenaçat amb suïcidar-se. Tot i així, va arribar a passar 74 dies seguits en règim tancat

| Sònia Calvó

Quan feia només vuit mesos de la mort en règim d’aïllament de Lewys Alfaro Orraca, Gina Katherina Gómez Gutiérrez va aparèixer sense vida a la cel·la 605, també al Departament Especial de Règim Tancat (DERT) del Centre Penitenciari Brian 1, a Sant Esteve de Sesrovires. Només tenia vint anys i malgrat comptar amb antecedents psiquiàtrics i estar medicada amb antipsicòtics, antiepilèptics, ansiolítics i antidepressius, va ser internada en un règim en què podia passar 21 hores al dia tancada, només sortia una sola vegada al pati i estava privada des paquets de l’exterior i productes de l’economat.

Tot i que el Jutjat d’Instrucció número 2 de Martorell havia donat un ultimàtum a la família perquè enterrés el cos, finalment, divendres, el Centre Irídia per la Defensa dels Drets Humans, que porta el cas, va aconseguir que procedeixin a la congelació del cadàver fins que es resolgui el recurs d’apel·lació que exigeix una segona autòpsia. Fins ara, el jutjat ha denegat totes les proves sol·licitades. El cas deriva del Sirecovi, Sistema de Registre i Comunicació per a la protecció de víctimes de Violència Institucional, impulsat per l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la Universitat de Barcelona (OSPDH).

El pas per aïllament per a Gina Katherina Gómez no era nou. Després d’ingressar al centre penitenciari de Ponent, a Lleida, l’octubre del 2017, va ser traslladada al mòdul psiquiàtric penitenciari, i durant aquell temps ja va passar pel règim d’aïllament, es va autolesionar i va expressar que acabaria amb la seva vida, que es tallaria les venes, que no aguantava més, que estava “farta de tot” i deprimida. També va ser immobilitzada almenys en dues ocasions i en diverses moments va deixar de prendre la medicació.

En total, enguany, fins finals d’agost i segons recull el Departament de Justícia, 450 persones van patir aïllament i fins a finals de juny s’havien suïcidat quatre persones a les presons catalanes

El passat mes d’abril va ser traslladada a la presó Brians 1, on almenys s’han produït dues morts en aïllament. L’abril del 2015, Raquel E.F es va suïcidar després de passar més de mig any en aïllament, i el 30 de novembre del 2017, va ser Lewys Alfaro Orraca, un jove de 29 anys, qui es va treure la vida. És tracta d’un dels nou centres penitenciaris amb mòduls de Departaments Especials de Règim Tancat (DERTS) i ha estat focus de denúncies per maltractaments, algunes de les quals van arribar al grup de Treball del Parlament de Catalunya el 2016. La mateixa auditoria de la Generalitat de 2016 certificava en observar que s’incomplia el mateix reglament pel que fa, per exemple, a les hores de pati, i va detectar “conductes irregulars” per part de funcionaris. En total, enguany, fins finals d’agost i segons recull el Departament de Justícia, 450 persones van patir aïllament i fins a finals de juny s’havien suïcidat quatre persones a les presons catalanes, però no s’especifica en quin tipus de règim es trobaven.


Brians I en el punt de mira

Tot i que la darrera circular de la Generalitat, condicionada precisament per les conclusions del Grup de treball del Parlament, fixava com entre els objectius principals “reduir al mínim necessari la durada de l’aplicació d’aquest règim de vida”, Gina Katherina Gómez, a Brians I, va arribar a estar en aïllament 74 dies seguits.

Des del centre Irídia denuncien que es traslladés la presa al DERT tot i estar medicada, com indica l’informe forense, i que amb els antecedents que tenia, no se li apliqués el protocol antisuïcidis

A finals de juliol va tornar a entrar-hi i quan duia nou dies, dues funcionàries van trobar-la sense vida a la cel·la, amb un llençol nuat per un extrem al coll i per l’altre, en un barrot del reixat. Van determinar la seva mort a les 21:15h de la nit i asseguren que la van veure “amb una conducta aparentment normal” tres quarts d’hora abans. Des del centre Irídia denuncien que es traslladés la presa al DERT tot i estar medicada, com indica l’informe forense, i que amb els antecedents que tenia, no se li apliqués el protocol antisuïcidis. A més, l’advocat Andrés García-Berrio lamenta que encara no han aconseguit que els lliurin la documentació per conèixer quant de temps va estar en aquest règim al centre penitenciari Ponent.

El jutjat d’Instrucció número 2 de Martorell ha denegat en dues ocasions una segons autòpsia que demana la família. Per l’advocat Andrés Garcia-Berrio, “la família necessita que un segon professional certifiqui la causa de la mort”. De nou, com en els casos anteriors, l’entorn topa amb manca d’informació i no veuen les seves inquietuds i preguntes ateses. En aquesta ocasió, les familiars van veure lesions a la cara de Gina Katherina Gómez, que no apareixen a l’informe mèdic forense, i necessiten resoldre qualsevol indici de dubte.

Irídia i l’Observatori de Drets Humans han anunciat que aviat faran una roda de premsa amb els familiars de Gina Katherina Gómez, de Lewys Alfaro Orraca així com d’altres casos amb l’objectiu d’explicar la situació i d’iniciar un procés per aconseguir mesures efectives que posin fi a les morts a la presó.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!