Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Bacoreta, peix d’estiu per un mar viu

| Arxiu

Tot i que no tothom, sí que la majoria de gent sap que les tomaques es cullen a l’estiu i que les carxofes són d’hivern. Però, més enllà de les hortalisses, què sabem de la temporada de pesca? Per exemple, de la tonyina. De la mateixa manera que amb les fruites i verdures, menjar peix de temporada és important per a assegurar un consum de proximitat i de qualitat, i l’equilibri de la biodiversitat marina.

Ara que estem a les portes de l’estiu, un peix que es consumeix en aquesta estació és la bacoreta (Euthynnus alletteratus), de la família dels escòmbrids, que inclou els túnids, els bonítols i la cavalla. És un peix d’aigua salada, tropical i temperada, que està present a l’oceà Atlàntic, al Mediterrani, al mar Negre i al Carib. La bacoreta, que s’alimenta de peixos crustacis i mol·luscos, té una mida mitjana d’uns 80 cm i una forma allargada similar a la de la tonyina roja.

En termes nutricionals, com tots els peixos blaus, és rica en àcids grassos com l’omega-3, greixos saludables que ajuden a reduir el colesterol, milloren la salut cardiovascular i cerebral i redueixen el risc de malalties cròniques. A més, també aporta proteïnes d’alta qualitat, vitamines del grup B, entre altres nutrients. Quant a la gastronomia, es pot cuinar i consumir de diverses maneres, que de segur que ens recordaran a la tonyina: amb oli en conserva, al forn, guisada, assecada o a la planxa, entre moltes altres.


Bacoretes amb bacores

INGREDIENTS:

  • 4 lloms de bacoretes
  • 4 bacores
  • 100 g de cansalada viada
  • 1 all
  • 1 grapat de julivert
  • 1 raig d’oli
  • Sal
  • 1 grapat d’ametles

Cal no confondre bacoreta i bacora. La bacora és una figa primerenca, generalment més grossa, que fan algunes figueres (anomenades bíferes) que donen fruits en dos moments de l’any: per Sant Joan i a la tardor.

ELABORACIÓ

  1. Feu una picada amb l’all, el julivert, les ametles i l’oli, afegiu-hi sal al gust i reserveu-la.
  2. Talleu la cansalada a trossets i passeu-la per la paella. Es fregirà amb el seu greix. Quan estiga al punt, reserveu-la.
  3. Amb un poc d’oli de la cansalada i a foc fort, marqueu les bacoretes en la paella pels dos costats, reserveu-les i feu el mateix amb les bacores partides per la meitat.
  4. Per a muntar el plat, poseu en la base les bacoretes, afegiu-hi al damunt les bacores. A continuació, poseu la cansalada i la picada per damunt.

Article publicat al número 590 publicación número 590 de la Directa

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU