Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Cap escenari és tan gran

Marilina Giménez, amb la pel·lícula documental 'Una banda de chicas', va voler jugar amb el terme 'banda' per cridar l’atenció sobre el copiós nombre de dones que estan fent música a l'Argentina encara que no siguin tan visibles ni reconegudes com els seus companys masculins

A l’Argentina existeix una accepció per a la paraula banda que vol dir “moltes, moltíssimes”. Marilina Giménez, directora de la pel·lícula documental Una banda de chicas, va voler jugar amb aquest terme per cridar l’atenció sobre el copiós nombre de dones que estan fent música, encara que no siguin tan visibles ni tan reconegudes com els seus companys.

El de la indústria musical ha estat tradicionalment un dels sectors professionals en el qual més s’ha pogut palpar el masclisme: des de l’extrema cosificació de les dones músiques, fins a la falsa percepció que elles només poden cantar dolçament o tocar alguns instruments concrets. El masclisme també s’evidencia en la majoria dels cartells dels festivals musicals, on les bandes contractades solen estar conformades per homes.

Aquest documental ens presenta a través d’entrevistes i enregistraments de directes a un total d’onze bandes del panorama musical argentí, més concretament de la ciutat de Buenos Aires: Las Taradas, Kumbia Queers, Miss Bolivia, Yilet, Liers, Ibiza Pareo, Chocolate Remix, Kobra Kei, Sasha Sathya, She Devils i Las Kellies.

La pel·lícula es va estrenar el 2018 i, després d’un llarg recorregut per diferents festivals, el març passat vam poder veure-la de manera col·lectiva a Barcelona, en el marc d’un esdeveniment organitzat per l’associació Las Pibas, a Can Batlló

Alguns plans que Marilina Giménez va gravar fa deu anys, quan la banda Yilet –de la qual ella formava part com a baixista– encara existia, ens introdueixen a la peça audiovisual. El grup estava a punt de dissoldre’s i, sent conscient d’això, la directora va voler registrar tot el procés. Al final, les altres dues components van formar una banda anomenada Ibiza Pareo, i Marilina ho va continuar documentant, encara que les tres noies tenien en aquell moment un desig molt clar: tocar en un escenari gran.

La pel·lícula es va estrenar el 2018 i, després d’un llarg recorregut per diferents festivals, el març passat vam poder veure-la de manera col·lectiva a Barcelona, en el marc d’un esdeveniment organitzat per l’associació Las Pibas, a Can Batlló. La directora va confirmar que la gira ja arribava a la seva fi i ben aviat podrem gaudir de la pel·lícula en algunes de les plataformes habituals. Romandrem atentes.

Article publicat al número 525 publicación número 525 de la Directa

DOCUMENTAL

'Una banda de chicas'
Marilina Giménez
Argentina (2018)
83 minuts

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!