Als marges de les terres fredes, els naps emergeixen com un eco resistent de l’agricultura popular. Membres humils de la família de les crucíferes, comparteixen arrels amb les cols i els créixens, i ens carreguen d’antioxidants que enforteixen la salut. En els fogons comunitaris, els naps són protagonistes de plats emblemàtics com el cocido madrileño i el bullit valencià de fesols i naps, dues propostes que encapsulen tota una història d’esforç col·lectiu i cuina de subsistència.
Originaris de l’Europa central i de l’Àsia, els naps es conreen des de fa més de quatre mil anys, una herència que es va sedimentar amb el temps, valorada a l’antiga Grècia i Roma i consolidada durant l’edat mitjana com a aliment bàsic. Aquest tubercle ser un dels aliments més freqüents a Alemanya fins a l’arribada de la patata. També va ser la principal via de subsistència de les presoneres del camp de concentració d’Auschwitz-Birkenau.
A casa nostra, la varietat dels naps farratgers és la més cultivada a la comarca d’Osona, mentre que els de la Cerdanya mantenen viva la singularitat ancestral de la seua pell negra. Però és a la Iessa, a la comarca dels Serrans, on el nap fi traça una línia entre el passat i el futur. Cultivat durant més de cent cinquanta anys, la seua qualitat ha estat reconeguda oficialment pel Ministeri d’Agricultura espanyol en gener de 2023, gràcies a la feina d’un equip d’investigació de la Universitat Politècnica de València.
El nap torna avui a reclamar espai en les cuines modernes, reivindicant tant les seues fulles i arrels com un vincle amb la terra i la història.
CURRI DE NAPS
INGREDIENTS
- Llet de coco: 1 tassa
- Oli d’oliva al gust
- Naps: 6 unitats
- Ceba picada: 2 unitats
- Comí: 1/2 cullerada petita
- Curri en pols: 1 cullerada petita
- Sal: al gust
- Sal marina: al gust
- Llavors de mostassa: 1 cullerada petita
- Carlota: 10 unitats
- Pebre blanc: 1/2 cullerada petita
- Fulles de nap: 300 grams
- Julivert picat: al gust
- Arròs basmati bullit: 500 grams
RECEPTA
Curri
- En un morter, aixafeu el curri, les llavors de mostassa, el comí, el pebre blanc i la sal marina.
- En una paella amb oli d’oliva, sofregiu durant 1 minut la barreja d’espècies.
- Afegiu-hi una ceba picada i cuineu-la fins que quede transparent.
- Incorporeu-hi els naps i les carlotes tallades en bastonets i remeneu-ho durant 3 minuts.
- Afegiu-hi la llet de coco fins a cobrir, condimenteu-ho amb sal, tapeu-ho i cuineu-ho a foc baix durant 10 minuts, fins que les verdures estiguen tendres i la salsa es reduïsca.
Arròs
- En una paella, amb oli d’oliva, sofregiu una ceba picada fins que quede transparent.
- Afegiu-hi les fulles de nap picades i cuineu-ho durant 3 minuts.
- Incorporeu-hi l’arròs basmati, condimenteu-ho amb sal, remeneu-ho i saltegeu-ho fins que estiga calent, durant uns minuts.
Muntatge
- Prepareu en un bol una base de l’arròs saltat.
- A sobre, col·loqueu-hi el curri de nap amb la seua salsa.
- I acabem amb un polsim de julivert picat per damunt.