Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Carlota i nap, matrimoni ben casat

Originaris de l’Europa central i de l’Àsia, els naps es conreen des de fa més de quatre mil anys i la seua història està marcada per la cuina de subsistència i aprofitament. Avui a reclamar espai en les cuines, reivindicant les seues fulles i arrels com un vincle amb la terra

| Victor Serri

Als marges de les terres fredes, els naps emergeixen com un eco resistent de l’agricultura popular. Membres humils de la família de les crucíferes, comparteixen arrels amb les cols i els créixens, i ens carreguen d’antioxidants que enforteixen la salut. En els fogons comunitaris, els naps són protagonistes de plats emblemàtics com el cocido madrileño i el bullit valencià de fesols i naps, dues propostes que encapsulen tota una història d’esforç col·lectiu i cuina de subsistència.

Originaris de l’Europa central i de l’Àsia, els naps es conreen des de fa més de quatre mil anys, una herència que es va sedimentar amb el temps, valorada a l’antiga Grècia i Roma i consolidada durant l’edat mitjana com a aliment bàsic. Aquest tubercle ser un dels aliments més freqüents a Alemanya fins a l’arribada de la patata. També va ser la principal via de subsistència de les presoneres del camp de concentració d’Auschwitz-Birkenau.

A casa nostra, la varietat dels naps farratgers és la més cultivada a la comarca d’Osona, mentre que els de la Cerdanya mantenen viva la singularitat ancestral de la seua pell negra. Però és a la Iessa, a la comarca dels Serrans, on el nap fi traça una línia entre el passat i el futur. Cultivat durant més de cent cinquanta anys, la seua qualitat ha estat reconeguda oficialment pel Ministeri d’Agricultura espanyol en gener de 2023, gràcies a la feina d’un equip d’investigació de la Universitat Politècnica de València.

El nap torna avui a reclamar espai en les cuines modernes, reivindicant tant les seues fulles i arrels com un vincle amb la terra i la història.


CURRI DE NAPS

INGREDIENTS

  • Llet de coco: 1 tassa
  • Oli d’oliva al gust
  • Naps: 6 unitats
  • Ceba picada: 2 unitats
  • Comí: 1/2 cullerada petita
  • Curri en pols: 1 cullerada petita
  • Sal: al gust
  • Sal marina: al gust
  • Llavors de mostassa: 1 cullerada petita
  • Carlota: 10 unitats
  • Pebre blanc: 1/2 cullerada petita
  • Fulles de nap: 300 grams
  • Julivert picat: al gust
  • Arròs basmati bullit: 500 grams

RECEPTA

Curri

  1. En un morter, aixafeu el curri, les llavors de mostassa, el comí, el pebre blanc i la sal marina.
  2. En una paella amb oli d’oliva, sofregiu durant 1 minut la barreja d’espècies.
  3. Afegiu-hi una ceba picada i cuineu-la fins que quede transparent.
  4. Incorporeu-hi els naps i les carlotes tallades en bastonets i remeneu-ho durant 3 minuts.
  5. Afegiu-hi la llet de coco fins a cobrir, condimenteu-ho amb sal, tapeu-ho i cuineu-ho a foc baix durant 10 minuts, fins que les verdures estiguen tendres i la salsa es reduïsca.

Arròs

  1. En una paella, amb oli d’oliva, sofregiu una ceba picada fins que quede transparent.
  2. Afegiu-hi les fulles de nap picades i cuineu-ho durant 3 minuts.
  3. Incorporeu-hi l’arròs basmati, condimenteu-ho amb sal, remeneu-ho i saltegeu-ho fins que estiga calent, durant uns minuts.

Muntatge

  1. Prepareu en un bol una base de l’arròs saltat.
  2. A sobre, col·loqueu-hi el curri de nap amb la seua salsa.
  3. I acabem amb un polsim de julivert picat per damunt.

Article publicat al número 585 publicación número 585 de la Directa

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU