Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Celebrar-se com a dona des de menudes

L’editorial Dimoni Pelut insisteix ara amb el llibre 'Soc una dona' de l’escriptora i figura genuïna del feminisme a Catalunya, Maria Aurèlia Capmany, en versió il·lustrada per Jorgina Juvé adreçada al públic infantil

Després de presentar la versió il·lustrada del text de Les bones bestioles de la poeta Joana Raspall, l’editorial Dimoni Pelut insisteix ara amb el llibre Soc una dona de l’escriptora i dramaturga, Maria Aurèlia Capmany, i una de les veus més genuïnes del feminisme a casa nostra durant la segona meitat del segle XX.

En aquest cas, les il·lustracions van a càrrec de Jorgina Juvé, que ha trobat el punt exacte entre la força que desprèn el text i la frescor i originalitat amb què Capmany ens parlava de la meravella i importància de ser una dona en un món d’homes. L’original literari no només comparteix el goig de ser dona, sinó que també ens interpel·la a pensar i fer valdre per sobre de tot, quin tipus de dona/persona volem ser. Tota una declaració d’intencions perquè, des de ben menudes, se’ns plantegi l’alegria de ser persones crítiques i lliurepensadores, que tinguin el poder de decidir qui o què volen ser.

Encara que l’edició estigui enfocada als infants –gràcies a les il·lustracions plenes simbolisme i temperament– també enganxa al públic adult, ja que els dibuixos combinats amb els versos de la Capmany, més vigents que mai, ens fan repensar la dona que som o volem ser

Encara que l’edició estigui enfocada als infants –gràcies a les il·lustracions plenes de color, simbolisme i temperament de Jorgina Juvé– també enganxa al públic adult, ja que els dibuixos combinats amb els versos de la Capmany, més vigents que mai, ens fan repensar la dona/persona que som, serem o volem ser.

Cal destacar la tasca de l’editorial Dimoni Pelut de recuperació de referents de la nostra literatura i posar-los a l’abast de la quitxalla mitjançant aquestes edicions plenes de força. Ja que en pro de noves fornades, o referents estrangers, sovint deixem massa de banda i no donem a conèixer a la mainada les grans pensadores del nostre entorn que formen part del passat més immediat. És important aquesta recuperació, perquè aquestes dones són referents no només de la literatura sinó com a persones lluitadores i crítiques. Conèixer les figures de Maria Aurèlia Capmany o de Joana Raspall pot donar nous referents als infants i als adults, en aquest camí tan complex, i que mai acaba, que és la construcció del seu jo social i personal.

Article publicat al número 543 publicación número 543 de la Directa

LLIBRE

'Soc una dona'
Maria Aurèlia Capmany
Il·lustracions de Jorgina Juvé
Dimoni Pelut, 2022
40 pàgines

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!