Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Cinc noves imputacions a agents de la Policia espanyola per la seva actuació a Barcelona durant l'1-O

Es tracta de tres dels màxims responsables dels antiavalots -un d'ells ja imputat pels fets a l'Escola Mediterrània- i de dos agents, però el jutjat també ha requerit al Cos Nacional de Policia que identifiqui un agent d'investigació per una "agressió clarament gratuïta". En total ja són nou els policies investigats per les càrregues que es van produir durant el dia del referèndum

Càrregues policials l'1 d'octubre de 2017 | Miguel Lopez Mallach

Continua el degoteig d’imputacions d’agents de la policia nacional espanyola per part del Jutjat d’Instrucció número 7 de Barcelona en relació a les càrregues de l’1 d’Octubre. Avui s’han produït cinc noves imputacions. En total, són nou agents dels 1.034 policies del CNP que van actuar aquell dia a la ciutat els que hauran de donar explicacions davant els jutjats, abans que es decideixi si s’asseuen a la banqueta dels acusats. A més, en aquesta nova imputació, el titular del jutjat també requereix al Cos Nacional de Policia (CNP) espanyol que identifiqui un dels agents d’investigació que va participar en les Escoles Pies de Sant Antoni, situades a la ronda de Sant Pau de la capital catalana.

Les noves imputacions responen a les denúncies de les actuacions policials a tres centres de votació durant l’1-O: l’Escola Àgora (Nou Barris), l’Escola Infant Jesús (Sant Gervasi) i les citades Escoles Pies de Sant Antoni.

 

Escola Àgora

 

A l’escola situada a Nou Barris, el jutge ha imputat tres agents. Un d’ells és el màxim responsable de la unitat antiavalots de Màlaga, que durant aquell dia va rebre el nom de Gamo 1. A le seves ordres es trobaven els altres dos agents investigats, amb número operatiu de la policia (NOP) 5U226 i 5U255. Segons l’auto del jutge, “els cops, com s’observa en les imatges, van de dalt a baix, colpejant forçosament la zona superior del cos dels ciutadans concentrats”, un ús de la força que qualifica de “a priori desproporcionat”, ja que no existien “motius pels quals les defenses dels agents es fessin servir de la manera que es van fer servir”. Es dóna el cas que aquesta unitat d’antiavalots ha tornat a Catalunya com a integrant de l’operatiu de 600 policies enviats pel Ministeri de l’Interior espanyol per la diada de l’Onze de Setembre que romandran fins al 15 d’octubre. Actualment, la unitat procedent de Màlaga es troba allotjada en diferents hotels de Salou i Premià, juntament amb els policies destinats des de València.

 

Escola Infant Jesús

Un altre dels imputats a l’auto del Jutjat d’Instrucció número 7 és el també màxim responsable dels antiavalots Raya, provinents de Galicia, per les actuacions que es van produir a l’Escola Infant Jesús al barri de Sant Gervasi. En el cas d’aquesta escola, el jutge també veu un ús desproporcionat de la força: “Com s’aprecia en els vídeos recollits del lloc dels fets, l’actuació no va ser tan asèptica com s’indica en l’informe”. Segons el document, “l’actuació policial en aquest cas no estava emparada per l’auto del TSJC, com es reconeix al mateix informe policial, pel que s’ha de preguntar quin va ser el motiu pel qual es va actuar, es va empènyer i sacsejar les persones que es trobaven allí”. L’argumentació que utilitza és que el màxim estament judicial a Catalunya va ordenar “impedir, fins a l’1 d’octubre, la utilització de locals o edificis públics per la preparació i la celebració del referèndum”, però en el cas de l’Escola Infant Jesús, es tracta d’un centre concertat ubicat en un edifici de titularitat privada. Aquests fets podrien constituir un delicte encara més greu que els de lesions i contra la integritat moral pels que també està sent investigat, igual que en el cas de l’Escola Fedac.

 

Escoles Pies de Sant Antoni

La nova citació també implica l’agent al càrrec de la Unitat Camel de Madrid, identificat com Camel 1, per l’actuació a les Escoles Pies de Sant Antoni, qui ja estava imputat pels fets de l’Escola Mediterrània. Des del jutjat es veu un “ús desproporcionat de la força” per l’actuació dels policies contra les persones concentrades, ja que “sense que s’escolti un avís previ o cap advertència, els agents comencen a agafar a aquestes persones i les llancen a terra o les empenyen cap a fora, sense cap mirament”. “S’observen inclús agressions clarament gratuïtes”, rebla el jutge. Una d’aquestes agressions es veu en un dels vídeos aportats com a prova per l’acusació, on “es veu un agent d’informació donar una puntada de peu en el costat a un ciutadà que acaba de ser llançat a terra, de forma absolutament innecessària”.

És per aquest motiu que des del jutjat es fa un requeriment al CNP perquè identifiqui l’agent d’investigació -ja que va actuar “sense número identificatiu”- entre els sis policies d’aquest tipus que van intervenir a les Escoles Pies de Sant Antoni.

 

“Nou pas per acabar amb la impunitat”

Així qualifica Andres Garcia Berrio, advocat dels demandants i membre del Centre per la Defensa dels Drets Humans Irídia, aquestes noves imputacions. “Considerem que s’està provant la desproporció en l’actuació policial de l’1-0 i considerem sobretot que ha sigut gràcies a la feina i el treball de la ciutadania que es va unir al voltant de Som Defensores i que van aconseguir moltes de les proves perquè aquestes persones siguin citades a declarar”.

L’advocat, però, també ha informat de l’arxivament d’una causa a l’Escola Mare Nostrum “per la dificultat d’identificar els policies”, motiu pel qual “es reclama la necessitat d’una bona identificació de tots els agents antidisturbis de l’Estat espanyol”.

Amb aquestes imputacions, “ja són sis les escoles en les quals hi ha agents en qualitat d’investigats”, segons ha informat Garcia Berrio.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!