Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Dos comandaments de la policia espanyola, investigats per "actuacions especialment greus" l'1 d'octubre a la Barceloneta

El jutjat d'Instrucció número 7 de Barcelona cita dos comandaments del Cos Nacional de Policia espanyola als quals responsabilitza d'haver iniciat, l'1 d'octubre durant les càrregues a l'Escola Mediterrània de la Barceloneta, "una situació de violència que va en augment, fins al punt d'observar-se persones empeses al terra, una persona amb el cap sagnant i un agent copejant amb la seva defensa a la cara de les persones que ja han estat desallotjades"

El jutjat d’instrucció 7 de Barcelona ha citat a declarar el proper 5 de setembre en qualitat d’investigats dos comandaments del Cos Nacional de Policia espanyola que van protagonitzar “actuacions especialment greus” el passat 1 d’octubre a l’Escola Mediterrània del barri de la Barceloneta de Barcelona. Els funcionaris han estat identificats com l’agent 81585 –amb el sobrenom de Camel 1– i l’agent 70231 amb el número d’identificació operatiu 4U21. Aquest últim actuava amb el sobrenom de Lobo durant l’1 d’octubre i formava part del subgrup d’antidisturbis arribats des de Sevilla. En el cas de Camel la seva base operativa és a Madrid.

El jutge instructor, un cop visionades les imatges dels fets, considera que “a diferència d’altres col·legis on es van produir fets similars, en aquest cas s’observa com els agents es dirigeixen de forma directa cap a la multitud i, sense mediar paraula, advertència o requeriment, comencen a empènyer les persones, iniciant una situació de violència que va en augment, fins al punt d’observar-se persones empeses al terra, una persona amb el cap sagnant i un agent copejant amb la seva defensa a la cara de les persones que ja han estat desallotjades”. El jutge, en relació als fets adverteix que “poden ser constitutius d’infracció penal aquelles actuacions policials clarament injustificades o carents de proporcionalitat”. A l’auto d’imputació es fa constar que entre els ferits hi va haver una persona de 82 anys.

“És precís citar a declarar en qualitat d’investigat el funcionari que comandava l’actuació en aquest col·legi, identificat com a Camel 1, perquè aclareixi els motius pels quals es va intervenir d’aquesta manera”, diu el jutge. I tot seguit descriu una “actuació especialment greu” de l’agent 4U21, que tal i com va informar la ‘Directa’ el passat mes de gener, també es tracta d’un comandament. “En estat d’agitació, colpejant amb la seva defensa a la cara de persones ja desallotjades, patejar una persona que està al terra intentant aixecar-se i donar cops a la cara a la persona que l’ajuda, dirigint els seus cops directament a la cara dels ciutadans, el que reflexa una actuació, com a mínim, indiscriminada i desproporcionada”.


Conseqüències dins del cos policial

“És un primer pas positiu, per fer justícia i que hi hagi reparació. S’ha d’investigar que va passar l’1 d’octubre i s’han de dirimir responsabilitats internes en el cos policial. Li demanem al nou govern espanyol que modifiqui la posició mantinguda per l’anterior govern del PP”, ha manifestat l’advocat Andrés García –del Centre Irídia en defensa dels Drets Humans– després de fer-se pública la investigació dels comandaments. “Malgrat que en aquest cas s’ha pogut identificar els agents gràcies a la col·laboració ciutadana, moltes denúncies s’estan arxivant perquè no duen el número d’identificació visible, tot i que estan obligats a mostrar-lo, tant davant com darrera de l’uniforme”, han volgut alertar el lletrat.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!