Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Del Besòs a Huelva: catorze incendis i una acusació de residus il·legals

La planta de tractament de residus Derpin, incendiada a Montornès del Vallès, és propietat de Ditecsa, una empresa sancionada i amb un extens currículum de denúncies per part d'organitzacions ecologistes. Al centre de Nerva, a Huelva, s'han produït múltiples incendis i Greenpeace va denunciar l'entrada de residus des d'Itàlia amb una classificació falsificada

El centre Derpin de Ditecsa de tractament de residus perillosos | Arxiu

Anguiles, carpes, barbs o cabussets són algunes de les víctimes que ha deixat l’incendi en una planta de tractament de residus perillosos de Montornès del Vallès, el centre Derpin, el passat 11 de desembre. Encara és molt difícil fer-ne un balanç acurat, però l’afectació sobre el riu Besòs i el conjunt de cadena tròfica és evident i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) mantindrà tancat el parc fluvial com a mesura de prevenció. A causa dels productes inflamables -dissolvents i residus industrials- que es tracten a la planta, el foc va córrer pel riu i també per una via verda que el voreja. Si bé és el primer incendi en aquesta planta, no ho és en el currículum de l’empresa Ditecsa Soluciones Medioambientales.

Al municipi de Nerva, a Huelva, l’empresa ha protagonitzat almenys catorze incendis -reconeguts per ella mateixa- a l’abocador de residus tòxics i contaminants des que es va posar en marxa el 1996, envoltat de protestes. Però Ecologistes en Acció n’ha detectat encara cinc més. El darrer, el passat 23 d’agost (imatges de vídeo), arran del qual l’organització ecologista va sol·licitar la suspensió immediata de l’activitat i la realització d’una investigació en profunditat sobre el funcionament i gestió de l’abocador. “Ens donen carpetada a totes les denúncies que presentem. Hi ha una connivència total amb l’empresa”, lamenta Juan Romero, qui explica que, a més d’incendis, també hi ha hagut vessaments tòxics per part de l’empresa al riu Tinto.

 

Tot ha quedat arxivat, fins i tot la infracció oberta pel Servei de Protecció de la Naturalesa (Seprona) de la Guàrdia Civil, que el 2014 va descobrir dos operaris de Ditecsa -aleshores anomenada Befesa- llançant aigua contaminada al riu a través d’una canonada. El director de la planta, Nicolás Chaves, va arribar a declarar com a investigat davant del Jutjat d’Instrucció número 2 de Valverde del Camino, però finalment la investigació es va tancar.

Tot ha quedat arxivat, fins i tot la infracció oberta pel Servei de Protecció de la Naturalesa (Seprona) de la Guàrdia Civil, que el 2014 va descobrir dos operaris de Ditecsa -aleshores anomenada Befesa- llançant aigua contaminada al riu a través d’una canonada

A més, el juliol de 2011, la delegació provincial de Medi Ambient de la Junta d’Andalusia a Huelva va decidir clausurar la planta durant vint dies arran d’un dels incendis. I aquell mateix any, les instal·lacions de la planta de residus que Ditecsa té a Còrdova, el centre Rimacor, també van quedar calcinades.

Tot i que es tracta del primer incendi a la planta de Montornès, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya ha sancionat en dues ocasions l’empresa en els darrers tres anys. La primera inspecció va ser el 2017 i va acabar amb una multa de 48.000 euros perquè es va detectar un “emmagatzematge superior a la capacitat permesa, l’acumulació de materials fora de lloc (envasos buits) i la manca de traçabilitat en la gestió documental de residus”, però segons el Departament, “no suposaven cap risc per al medi ambient”. I la segona, el 2019, amb 10.000 euros per no garantir el compliment de les condicions per a l’autorització ambiental integrada. Actualment, hi ha una inspecció oberta de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, que encara no està tancada i que, segons el Departament, tampoc afecta el medi ambient.


Residus “il·legals”

Un grup d’activistes de Greenpeace ocupava la planta de Nerva el desembre de 2011. L’organització ecologista denunciava l’entrada de 25.000 tones de residus “il·legals” provinents d’Itàlia a la planta de Ditecsa a Nerva. “Ens en vam assabentar perquè un contenidor d’un vaixell va bolcar a la carretera i vam descobrir-ne el contingut”, recorda Romero.

L’empresa Daneco era la que s’encarregava de la neteja i eliminació de les deixalles residuals de dos abocadors a Itàlia i, precisament, un tribunal italià havia admès a tràmit una denúncia presentada per la Fiscalia contra el comissionat especial del Ministeri de Medi Ambient per a la descontaminació, Luigi Pelaggi, per acceptar 700.000 euros de Daneco a canvi de passar per alt unes suposades irregularitats en la classificació i tractament de residus. Fiscalia apuntava que això havia permès que es modifiquessin els codis d’identificació dels residus, els CER, i per tant, el tractament que havien de rebre. Pelaggi va ser detingut el 2014, juntament amb cinc persones més.


D’Abengoa a Madariaga

Fins ara, Ditecsa ha estat controlada per Gonzalo de Madariaga Parias -a través de la mercantil Madarias Inversiones-, un empresari investigat en una peça del cas ERE d’Andalusia. Concretament, per la seva presumpta participació en un delicte de malversació de béns públics en la tramitació i la concessió d’una ajuda de la Junta d’Andalusia per a set acomiadaments el 2002 en una mercantil que Madriaga acabava d’adquirir.

L’empresari, el passat mes de juny, va accedir a fer un pas enrere a Ditecsa, com a condició sine qua non dels creditors per condonar-li, a la matriu de Ditecsa, Diseño y Proyectos Técnicos, dotze milions d’euros -de 30 milions ha passat a deure’n 18 que haurà de pagar en cinc anys. L’empresa, especialitzada en la gestió integral de plantes industrials va aconseguir així el suport de més de la meitat dels creditors per evitar el concurs, una sortida ratificada pel Jutjat Mercantil de Sevilla.

Fins ara, Ditecsa ha estat controlada per Gonzalo de Madariaga Parias -a través de la mercantil Madarias Inversiones-, un empresari investigat en una peça del cas ERE d’Andalusia

Abans però l’empresa amb una altra denominació -Befesa- havia estat en mans d’Abengoa, que el 2000 en va adquirir el 50% i cinc anys més tard ja la controlava sencera. L’exministre d’Exteriors espanyol Josep Borrell va ser multat per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), precisament, per haver venut accions d’Abengoa, utilitzant informació privilegiada el 2015. Dos anys abans, el 2013, Abengoa havia venut Befesa al fons d’inversió Triton, ubicat al paradís fiscal de l’illa de Jersey, però la part de solucions ambientals se la va quedar Ditecsa.

Amb tot, Quim Pérez d’Ecologistes en Acció de Catalunya denuncia que fa molts anys que la zona on s’ubica la planta de Montornès està afectada per contaminació atmosfèrica, concretament per “compostos orgànics volàtils” i un dels focus, assegura, és l’empresa de tractament de residus perillosos. “Hi ha informes que en el seu moment va elaborar el Laboratori del Centre de Medi Ambient de la UPC que indiquen que la contaminació està per sobre dels índexs establerts per les normatives europees”, sentencia Pérez.

Partint dels antecedents i les conseqüències, Ecologistes en Acció considera que hi ha indicis de delicte ambiental i ha demanat a la Fiscalia que actuï d’ofici, que ja ha obert una investigació.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!