El matí del passat diumenge, el centre de València va viure una explosió de festa artística i musical a càrrec de les Magues de Gener, que sota el lema “L’horta no es toca”, van desfilar pels carrers de la Pau i Sant Vicent, des de la plaça del Parterre fins a la plaça de l’Ajuntament. La cavalcada, celebrada per cinqué any consecutiu, commemora i recupera l’esperit de la Festa de la Infantesa de l’any 1937, quan València va ser capital de la Segona República. En plena Guerra Civil espanyola, aquesta festa s’organitzava perquè les més menudes pogueren oblidar les misèries de la guerra durant uns dies i celebraren el solstici d’hivern amb una perspectiva laica i de gènere. L’any 2016, després del treball de recerca dut a terme per la Societat Coral El Micalet, es va reprendre i adaptar la iniciativa als temps actuals. Van nàixer, aleshores, les tres Magues de Gener, la Llibertat, la Igualtat i la Fraternitat-Sororitat, enguany representades per la periodista Llum Quiñonero, la sindicalista Beatriu Cardona i la professora i activista ecologista Lucrecia Manzanares, qui van repartir regals artesans i llavors de faves, garrofó, dacsa i taronges, per reivindicar la defensa de l’Horta de València.
A ritme del so de les dolçaines i els tabals, les tres Magues de Gener i les membres de fins a 48 organitzacions en defensa de la llengua i la cultura valenciana, com ara Escola Valenciana, colles muixerangueres, colles de gegants i cabuts, formacions musicals i de dansa, i companyies teatrals d’arreu de les comarques del País Valencià, així com autoritats de l’Ajuntament de València i la Generalitat, van aconseguir animar menudes i grans i guanyar la batalla als grups d’ultradreta, que van perseguir, amenaçar, insultar i increpar el públic que gaudia de la desfilada i les membres de les organitzacions que hi participaven. Al crit de “traïdors”, “catalanistes” o “Viva Espanya”, i amb banderes espanyoles i en defensa de la unitat d’Espanya, els membres de partits i organitzacions ultradretanes valencianes tractaren d’escarnir i aturar la desfilada, sense èxit.
La cavalcada s’ha saldat amb catorze persones identificades per part de la Unitat d’Intervenció Policial (UIP) de la Policia Nacional espanyola i quatre ultres denunciats per infringir la llei de Seguretat Ciutadana. Es tracta de la primera vegada que s’alcen actes contra alguns dels ultres que han boicotejat la Festa de la Infantesa, ja que aquesta no ha estat mai exempta de l’intent de boicot de l’entorn ultradretà valencià. L’any passat, la foto d’una jove muixeranguera traent el dit als grupuscles ultres que intentaren boicotejar la desfilada va esdevenir el símbol representatiu de la resistència antifeixista, forjada a la força i a base de cops al País Valencià, en un any marcat per la ressaca de la històrica marxa antifeixista del 9 d’octubre de 2018. Aquest 2020 la imatge simbòlica ha estat la d’un espanyolista tapant la campana d’una dolçaina.
Enguany, a més a més, en el matí del diumenge, tenia lloc una concentració convocada per España Existeplataforma d’extrema dreta encoratjada per Vox a la plaça Manises, situada davant del Palau de la Generalitat, a tan sols deu minuts del Parterre, on començava la desfilada infantil. Les assistents a aquesta concentració eren coneixedores de la cavalcada cultural que s’estava realitzant i, amb plena intenció de boicotejar l’acte, un gruix de manifestants acabaren desplaçant-se fins als carrers del seu recorregut. L’ambient estava caldejat, ja que la Delegació del Govern espanyol les havia denegat el permís per concentrar-se a les dotze en la plaça de l’Ajuntament, reservada per a la Festa de la Infantesa.
Segons ha pogut confirmar la Directa, durant el boicot a la cavalcada de les Magues, van estar presents dos dels investigats per les agressions del 9 d’octubre de 2017. Francisco Moreno Moreno, membre de l’organització blavera Defenem Valencia, n’és un. Moreno apareix en un dels vídeos de la desfilada enregistrats per un dels principals agitadors de l’extrema dreta, José Antonio García Herrero, veí de Burjassot (Horta Nord) i conegut com a Pepe Herrero o “el cronista faller”. Herrero és un altre dels imputats pels fets ocorreguts durant la manifestació de la vesprada del 9 d’octubre de 2017. És més, ho és com a principal agitador de la manifestació il·legal que van iniciar diversos grupuscles d’extrema dreta.
Aquesta vegada ha fet servir el mateix modus operandi: dies abans de l’acte, va agitar les seues xarxes socials amb missatges provocatius contra la desfilada i animant a fer-li boicot. El diumenge hi era present de la mateixa manera que ha estat present en moltes altres ocasions, escridassant, provocant i enregistrant-ho tot amb el seu mòbil. Tant és així que ell mateix prova al vídeo que penja en les xarxes, com persones de l’entorn de Vox, amb la pancarta del partit, tallen durant una estona el recorregut de la processó legalment convocada. Junt amb Francisco Moreno i Pepe Herrero, també hi són persones vinculades a diferents organitzacions de l’extrema dreta valenciana, com ara el boxejador Ryan “La Rocka”, conegut per la seua filiació a España 2000, i altres membres d’Ultra Yomus i Vox.
Entre el públic que esperava l’arribada de les Magues darrere de les tanques protocol·làries, es trobaven alguns membres i simpatitzants d’España 2000, Vox i del grup ultra més conegut de les grades del València CF, l’Ultra Yomus
Abans d’arribar a la plaça de l’Ajuntament, es van viure alguns dels moments més tensos de la desfilada. A l’altura de l’Església Sant Martí, un grupuscle d’extrema dreta va interrompre l’acte legalment convocat a crits de “Viva Espanya” o “Espanya, unida, jamás será vencida” i va barrar el pas a les muixerangueres de la Conlloga de Castelló, que malgrat els insults i la intimidació, van fer una figura, “a la qual vam posar tota la dignitat i cultura enfront de la intolerància”, han expressat. Una vegada en la plaça, entre el públic que esperava l’arribada de les Magues darrere de les tanques protocol·làries, es trobaven alguns membres i simpatitzants d’España 2000, Vox i del grup ultra més conegut de les grades del València CF, l’Ultra Yomus, que s’havien desplaçat des de la plaça Manises fins a l’Ajuntament per rebre les Magues entre xiulades i crits i continuar esbroncant, insultant i increpant les assistents. “Anàvem amb la nostra filla, de tres mesos, i vaig sentir por quan ens vam veure envaïts pels feixistes”, denunciava una de les allà presents.
Les organitzacions culturals participants han condemnat, a través de diversos comunicats, “les agressions feixistes” que van patir algunes de les seues membres. És el cas, per exemple, d’Escola Valenciana, qui ha denunciat públicament que activistes de l’entitat en defensa de la llengua, així com músics de la colla de dolçaineres i tabaleteres Estrela Roja de Benimaclet i membres de la colla Gegants de Benimaclet “van ser víctimes d’agressions per part de grups d’extrema dreta amb total impunitat”; i unes altres van “rebre tota mena d’insults i amenaces”. Davant de l’atac viscut contra la llengua, la cultura i la societat valencianes, Escola Valenciana ha demanat una reunió amb el delegat del Govern al País Valencià, Juan Carlos Fulgencio; i amb l’alcalde de València, Joan Ribó (Compromís), “per a denunciar aquests fets i la passivitat de la Policia Nacional i la Policia Local”. Per la seua part, Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV), a través del seu grup parlamentari al Congrés dels Diputats, va presentar ahir dues bateries de preguntes al Govern espanyol sobre aquestes agressions i sobre la vulneració dels drets lingüístics que va patir un ciutadà de Tavernes de la Valldigna el passat 29 de desembre per part de la Guàrdia Civil i que aquesta setmana ha denunciat Plataforma per la Llengua.
Malgrat la presència de grupuscles d’extrema dreta al llarg del recorregut, tal com estava previst, la cavalcada va finalitzar a la plaça de l’Ajuntament, on les Magues de Gener van ser rebudes per Ribó i van oferir uns discursos en defensa de la igualtat i el respecte des de la balconada del consistori. Les posteriors actuacions de les muixerangues, acompanyades per les colles de dolçaina i tabal, així com dels grups Al Tall, que es va reunir de manera excepcional per a l’ocasió; i Pignatelli, van posar punt final la desfilada, amb la interpretació de diverses albades dedicades a les Magues de Gener i a l’Horta de les comarques de València.