Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Ecologistes en Acció denuncia davant la Fiscalia l’empresa incendiada a Montornès

L’organització ecologista apunta a possibles delictes contra els recursos naturals i el medi ambient; de risc provocat per explosius i altres agents; i d’incendi. El foc, que va córrer pel riu Besòs i per una via verda que el voreja, no és el primer que s’origina en instal·lacions de Ditecsa

El centre Derpin de Ditecsa de tractament de residus perillosos | Arxiu

Poc després de l’incendi a la planta de tractament de residus perillosos Derpin de Montornès del Vallè el passat 11 de desembre, Ecologistes en Acció va advertir que els fets podien constituir una infracció penal. Aquesta setmana han presentat una denúncia davant la Fiscalia de Medi Ambient de Barcelona perquè ho investigui.

A causa dels productes inflamables -dissolvents i residus industrials- que es tracten a les instal·lacions de l’empresa Ditecsa, el foc va córrer pel Besòs i també per una via verda que el voreja. Anguiles, carpes, barbs o cabussets en van ser algunes de les víctimes. L’organització ecologista subratlla doncs la “greu contaminació” de les aigües del riu, del sòl i de l’aire. Amb tot, apunten a tres possibles delictes: contra els recursos naturals i el medi ambient; de risc provocat per explosius i altres agents; i d’incendi. Alhora, conclouen que els presumptes responsables són Gonzalo Madriaga, com a president de l’empresa Ditecsa; Manuel Roca, com a director; i la persona responsable del centre Derpin.

Mentre es desenvolupin les diligències -si Fiscalia decideix obrir-les-, Ecologistes en Acció sol·licita que en cap cas es reactivi l’activitat a la planta, que de moment continua tancada. Per la seva banda, els Mossos d’Esquadra investiguen les causes de l’incendi. Sigui com sigui, des d’Ecologistes en Acció Quim Pérez explica que “és molt probable que la planta de tractament de residus perillosos hagi comès greus imprudències, els protocols d’actuació en el cas d’algunes administracions presenten dubtes i volem tenir accés a tota la informació”.

Amb la denúncia, adjunten un informe tècnic realitzat per un doctor en sanitat animal que certifica la mortalitat de la fauna piscícola a conseqüència de l’incendi. La mateixa Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que va declarar l’emergència el 12 de desembre de 2019, ja detalla en el Pla de xoc per al seguiment de l’impacte ambiental al Besòs, l’existència de peixos morts.


Incendis i irregularitats

L’organització subratlla que Ditecsa “té un llarg historial d’incompliments ambientals”. Tal com va recollir la Directa, al municipi de Nerva, a Huelva, l’empresa ha protagonitzat almenys catorze incendis -reconeguts per ella mateixa- a l’abocador de residus tòxics i contaminants des que es va posar en marxa el 1996, envoltat de protestes. Però Ecologistes en Acció n’ha detectat encara cinc més. El darrer, el passat 23 d’agost, arran del qual l’organització ecologista va sol·licitar la suspensió immediata de l’activitat i la realització d’una investigació en profunditat sobre el funcionament i gestió de l’abocador. A més, el Servei de Protecció de la Naturalesa (Seprona) de la Guàrdia Civil va descobrir el 2014 dos operaris de Ditecsa -aleshores anomenada Befesa- llançant aigua contaminada al riu a través d’una canonada. El director de la planta, Nicolás Chaves, va arribar a declarar com a investigat davant del Jutjat d’Instrucció número 2 de Valverde del Camino, però finalment la investigació es va tancar.

El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya ha sancionat en dues ocasions l’empresa en els darrers tres anys

En el cas de Montornès s’hi suma el fet que el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya ha sancionat en dues ocasions l’empresa en els darrers tres anys. La primera inspecció va ser el 2017 i va acabar amb una multa de 48.000 euros perquè es va detectar un “emmagatzematge superior a la capacitat permesa, l’acumulació de materials fora de lloc (envasos buits) i la manca de traçabilitat en la gestió documental de residus”, però segons el Departament, “no suposaven cap risc per al medi ambient”. I la segona, el 2019, amb 10.000 euros per no garantir el compliment de les condicions per a l’autorització ambiental integrada. Actualment, hi ha una inspecció oberta de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, que encara no està tancada i que, segons el Departament, tampoc afecta el medi ambient.

Des d’Ecologistes en Acció asseguren que faran tot el que estigui a les seves mans “perquè aquestes presumptes greus imprudències no es tornin a produir”. El pròxim dissabte 15 de febrer participaran en una trobada organitzada per Mollet pel Futur amb grups de la conca del Besòs per posar en comú tota la informació sobre l’incendi, pensar com actuar de forma àmplia i decidir possibles vies, com sol·licitar una reunió a Fiscalia de Medi Ambient.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU