Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El documental sobre la pesca 'Un futur contra vent i marea', en obert

Després de les estrenes a València, Barcelona i Palamós, obrim a tot el públic el DocsDirecta que repassa la situació del sector de la pesca de proximitat als Països Catalans

Un equip de la Directa es va traslladar a finals del 2021 a diferents ports dels Països Catalans per conèixer de primera mà quines són les reivindicacions, les condicions, els reptes, les dificultats i el context en general de la pesca als Països Catalans. D’aquest treball de camp als ports de Palamós (Baix Empordà), Barcelona (Barcelonès), la Ràpita (Montsià) i Xàbia (Marina Alta) en va sorgir un reportatge publicat a la Directa 537 on s’explica la situació del sector, una peça publicada al número 544 centrada en les alternatives per un consum conscient dels productes pesquers i un seguit d’imatges gravades que han fet néixer un nou DocsDirecta. Després de tres estrenes a València, Barcelona i Palamós, ara obrim el documental al nostre canal de YouTube perquè estigui a l’abast de tothom.

L’estigmatització de la professió, una gran ignorància de la societat sobre les tasques que desenvolupen, els riscos i les dificultats amb què es troben les persones que s’hi dediquen o l’estrenyiment de les institucions que imposen normatives allunyades de les necessitats del sector. Aquests i altres factors han abocat el sector pesquer a una situació de mort generacional. Deu anys és el temps que podria quedar de vida a la flota de pesca costanera dels Països Catalans, tal com la coneixem avui en dia, segons les veus d’algunes de les protagonistes del documental.

Catalunya i el País Valencià són dos territoris molt representatius del que suposa el model de pesca costanera de petita escala de la Mediterrània occidental: una flota eminentment familiar que pesca en caladors propers als ports, fa jornades de pesca de menys de dotze hores, amb captures destinades al consum en fresc i en el que el producte viatja de la mar a les taules en poques hores, garantint-ne les propietats nutricionals. Són pràctiques que el diferencien del model extractivista de les grans empreses pesqueres de l’Atlàntic i el Pacífic, on els vaixells poden passar mesos en alta mar, pescant un dia rere un altre en caladors monoespècie per congelar les seves captures, que poden passar setmanes a les cambres frigorífiques fins que les desembarquen als ports.

Per fer front a la sobreexplotació pesquera a la Mediterrània, des de la Unió Europea es va impulsar l’any 2019 el Reglament 2019/1022, que regula la pesca d’espècies demersals, aquelles que viuen al fons marí. El pla, integrat en la Política Pesquera Comuna, ha afectat sobretot els vaixells d’arrossegament, que han vist reduïts els dies que poden sortir a pescar. Només el primer any, es van reduir en un 10 % els dies de pesca, tot i que cada barca s’ha vist afectada de manera diferent. El documental aprofundeix en aquesta i altres qüestions a través d’un diàleg directe amb les seves protagonistes.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU