Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El Festardor reacciona a les crítiques i relleva l'empresa de seguretat vinculada a l'extrema dreta

GFS Security Group, amb seu a Alzira, ofereix el seu servei a molts dels esdeveniments musicals que s’organitzen al País Valencià. Tanmateix, és coneguda per la vinculació dels treballadors amb els grups Ultra Yomus i Curva Nord. El festival, davant d’aquesta situació, ha cedit a les denúncies de les assistents a través de les xarxes socials i ha canviat d’empresa

| Arxiu

Soziedad Alkoholika, Berri Txarrak, Talco, Narco o Lendakaris Muertos són alguns dels grups que encapçalen el cartell del festival Festardor, que cada any se celebra a un municipi diferent del País Valencià. Ahir va començar a la Pobla de Vallbona (Camp de Túria) la setena edició de l’esdeveniment musical, organitzat per l’empresa Som Cultura SL. Enguany la cita s’ha vist envoltada per una polèmica: la contractació de l’empresa de seguretat privada GFS Security Group, on treballen persones vinculades a Ultras Yomus, grup d’ultradreta seguidor del Valencia Club de Fútbol; i Curva Nord, on alguns dels aficionats de l’equip també són d’extrema dreta. En l’últim moment, el festival s’ha vist obligat a canviar d’empresa arran de la pressió exercida per les assistents.

La polèmica es va iniciar a través de les xarxes socials. Algunes seguidores de la pàgina de Facebook del Festardor van publicar comentaris per denunciar que l’organització havia contractat una empresa de seguretat amb treballadors, suposadament, relacionats amb les agressions del 9 d’octubre de 2017. Les assistents començaren a exigir un canvi de mercantil, així com explicacions al respecte a l’empresa. Per la seua part, el festival va contestar assegurant que finalment canviava d’empresa de seguretat.

L’organització ha insistit en el fet que, encara que han canviat d’empresa de seguretat, “no hi havia cap problema amb GFS, perquè és gent que es dedica professionalment a això”

L’organització, abans, també va llançar una publicació explicant que havia fet signar a GFS un document per confirmar “que no tenia cap persona treballant vinculada a algun grup d’ultra dreta”, segons han explicat a la Directa. Un post que finalment van esborrar a causa de l’allau de comentaris que van rebre, on es denunciava que gran part de la plantilla de GFS eren militants o simpatitzants de l’entorn ultradretà. El grup de seguretat, pel seu costat, va publicar un comunicat a les seues xarxes on afirmava que les treballadores contractades per al Festador “no tenen antecedents penals relacionats amb delictes de violència política, odi a la diversitat o racisme”. Un comunicat que també van haver d’esborrar per l’allau de comentaris que contradeien tal afirmació.

El grup de seguretat va publicar un comunicat que van haver d’esborrar per l’allau de comentaris que contradeien el seu contingut

 

Per contra, l’organització ha insistit en el fet que, encara que han canviat d’empresa de seguretat, “no hi havia cap problema amb GFS, perquè és gent que es dedica professionalment a això”. “No diem que no hi haguera algú que poguera tindre una tendència més de dretes, però els que estan ficats en seguretat no són germanes de la caritat”, ha argumentat. En un principi, va matisar que l’empresa encarregada de la vigilància seria Group Eulen SA, però al final, segons s’ha confirmat, és la murciana Dassegur Seguridad SL.


Els lligams amb Ultra Yomus i Curva Nord

La valenciana GFS Security Group, amb seu a Alzira, té sis anys d’antiguitat i s’encarrega tant d’oferir seguretat privada com formació ocupacional i especialitzada en aquest àmbit. Des de l’any 2015, el seu administrador únic és Jose Vicente Escoms Gómez, qui també té o ha tingut negocis en el món de la promoció immobiliària, els serveis fúnebres i la venda de combustible. Molts festivals valencians han contractat i contracten aquesta empresa de seguretat, malgrat la vinculació d’alguns dels seus membres amb Ultra Yomus i Curva Nord. L’últim esdeveniment musical que va comptar amb l’empresa de seguretat va ser el concert celebrat el 8 d’octubre a Alzira amb motiu de la celebració de la Diada del País Valencià.

Als comentaris valoratius de la pàgina de GFS hi ha moltes puntuacions negatives que responen a una mateixa causa: l’ús excessiu de la violència per part d’alguns treballadors en diversos espais festius. Alguns són precisament d’aquest municipi de la comarca de la Ribera. Un d’ells és Toni Ortiz Regües, qui ha estat senyalat pel moviment antifeixista de la comarca com un dels “nazis” que “ha tret la navalla per amenaçar i intimidar joves”. Així mateix, al seu perfil de Facebook apareix en una foto acompanyat per membres o simpatitzants de Curva Nord, grada d’animació del València CF que va estar presidida per un dels agressors del 9 d’octubre de 2017, Javier Cervera Sales –fins que es va demostrar la seua implicació en els fets i va ser cessat– i on s’hi ajunten també amb els Ultras Yomus. El moviment antifeixista de la Ribera va denunciar en un follet informatiu que les víctimes d’aquest i altres feixistes de la Ribera sempre “han sigut gent menor que ells o amb inferioritat física”.

Un d’ells és Toni Ortiz Regües, qui ha estat senyalat pel moviment antifeixista d’aquesta comarca com un dels “nazis” que “ha tret la navalla per amenaçar i intimidar a joves”

Un altre treballador de GFS és Angel Estruch, també relacionat amb Curva Nord, natural d’Alfarrasí (Vall d’Albaida) i suposadament familiar de Vicente Estruch, líder d’Ultras Yomus. Vicente Estruch, conegut com cap de pot o Alfarrasí, va ser vigilant de GFS Security Group durant un temps, així com un dels agressors del 9 d’octubre de 2017. Dies abans de la Diada del País Valencià, a les seues xarxes socials es van trobar diversos missatges animant als hooligans neonazis a rebentar la mobilització de la vesprada agredint a les manifestants. Tot i ser considerat pels cossos policials com un dels principals agitadors de la contramanifestació, i malgrat la quantitat d’antecedents policials, el jutge va acordar la seva llibertat provisional sense fiança. L’Alfarrasí també és conegut per la seua amistat amb el líder d’España 2000 i propietari de l’empresa Levantina Seguridad, José Luis Roberto Navarro, conegut com a El Cojo.

Altres treballadors actuals de GFS Security Group són Gines Valencia, Walter Bañon Ferri i Rio Seco –noms del seu perfil de Facebook. El primer ha estat amenaçant per xarxes la manifestació convocada aquest 9 d’octubre per la plataforma Antifeixistes País Valencià. També és conegut per ser un històric membre d’Ultras Yomus. Al seu Facebook, es pot trobar contingut de La Legión i comentaris que inciten a la violència contra la ciutadania independentista com, per exemple: “esto se va de madre ya, pero bueno, a ver si empieza la Guerra Civil y les volvemos a desterrar”. Rio Seco, de nom Óscar, comparteix sobretot publicacions xenòfobes i anticatalanistes. En la seua foto de perfil apareix junt amb Walter Bañon Ferri, ambdós vestits amb l’uniforme de l’empresa. Aquest últim també té moltes publicacions que inciten a l’odi contra les persones migrades i independentistes, així com contingut relacionat amb la Plataforma Valencianista i el centre neonazi Hogar Social Madrid.

Arturo Sanz, un recent extreballador de GFS, de Guadassuar, qui exposa obertament a les seues xarxes que es considera feixista. O Francisco Molla Bellver que eixia amb fotos amb membres d’Ultras Yomus i la Curva Nord

Per a més exemples, Arturo Sanz, un recent extreballador de GFS, de Guadassuar, qui exposa obertament a les seues xarxes que es considera feixista. O Francisco Molla Bellver que eixia a fotos amb membres d’Ultras Yomus i la Curva Nord i recentment ha esborrat tota la informació del seu perfil. Com també Javier Martínez Vercher, el cap de l’empresa, qui ha esborrat recentment el seu Facebook per les acusacions sobre els vincles ultradretans de les treballadores de la seua empresa.


Levantina de Seguridad SA, el negoci d’España 2000

El negoci de l’extrema dreta amb la seguretat privada s’estén fins a l’empresa Levantina de Seguridad SA. Amb seu a València, el seu propietari és el líder d’España 2000, José Luis Roberto. A Levantina de Seguridad han treballat molts militants que han format part o formen part d’aquesta formació d’extrema dreta, entre els quals destaca Alejandro Serrador Ferrer, exregidor d’España 2000 al municipi de Silla. Les empreses GFS i Levantina tenen alguns lligams de treballadors, que van estar presents aquest 9 d’octubre a la plaça Sant Agustí.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!