Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El jutjat número 27 de València executa el desnonament d'una dona amb dos fills menors a Orriols

El llançament s'ha produït a pesar que la família tenia aprovada la declaració urgent com a beneficiària d'un habitatge públic amb lloguer social, després de complir tots els requisits per acollir-se a 'l'escut social' aprovat pel govern espanyol

Desplegament policial al barri d'Orriols per expulsar la família d'Hannane de casa seua | Joan Canela

Matí complicat al barri dels Orriols de València, una de les zones de la ciutat més castigades per la pobresa, la precarietat, la llei d’estrangeria i els desnonaments. La jutgessa titular del jutjat de primera instància núm. 27, Maria Ángeles Barona Arnal, ha decidit emprar tots els recursos necessaris per executar el desnonament d’Hannane, una dona amb dos fills menors a càrrec seu. Tot això ha succeït a pesar de tenir aprovada la declaració urgent com a beneficiària d’un habitatge públic amb lloguer social i complir tots els requisits per acollir-se a “l’escut social” aprovat pel govern espanyol.

Per evitar una resistència veïnal efectiva –aquest era el segon intent de desnonament de l’Hannane– un multitudinari desplegament policial s’ha fet efectiu a partir de tres quarts de huit del matí. Fins a una desena de furgonetes d’antiavalots dees Unitats d’Intervenció Policial (UIP) del Cos Nacional de Policia (CNP) espanyol han bloquejat tots els accessos al carrer San Juan Bosco entre els carrers San Juan de la Peña i Duc de Mandas. Posteriorment, els policies han esperat més de dues hores fins a l’arribada de la comitiva judicial per fer efectiu el desnonament. Llavors, els agents antiavalots han rebentat violentament la porta i la barricada de mobles situada a l’entrada del pis per tal d’expulsar l’Hannane i els seus fills.

la policia espanyola ha obert pas al manyà i al servei de seguretat contractat per la propietat del pis, el fons voltor Verde Iberia Properties, participat parcialment per Caixa Bank

Activistes del Sindicat de Barri d’Orriols i del Sindicat d’Habitatge de València, conjuntament amb altres veïns i veïnes s’han concentrat, tant dins l’habitatge com fora, per donar suport a la família afectada i visibilitzar el desnonament. Al llarg del matí, les vianants s’aturaven una darrera l’altre a preguntar “és una batuda?”, obtenint per resposta “no, un desnonament”, resultant tot plegat en una reacció comuna: “Un altre? És que no hi ha dret”.

Al bar La Peña, situat a la cantonada on es trobaven cara a cara activistes i policies, es lamentava “només eixim per la tele quan passen coses roïnes, ja podrien vindre a explicar que ací hi ha el cambrer més simpàtic de València”. Passades les deu, la policia espanyola ha obert fugaçment la barricada per deixar entrar el manyà i el servei de seguretat contractat per la propietat del pis, el fons voltor Verde Iberia Properties, participat parcialment per CaixaBank. Aquests han canviat la porta i han instal·lat les alarmes que asseguren que el pis quedarà deshabitat.

Al barri d’Orriols, centenars d’habitatges van ser comprats en bloc per fons voltor que després els ha deixat buits i ha generat un immens problema de proliferació de pisos de venda i consum de drogues i d’inseguretat que té el barri mobilitzat des de fa mesos. Activistes del Sindicat del Barri han acompanyat l’Hannane i els seus fills a serveis socials, per tal de garantir que tindrien accés a un alberg fins que l’Entitat Valenciana d’Habitatge (EVHA) acabe els tràmits per a la concessió d’un pis en règim de lloguer social.

En un comunicat remès als mitjans de comunicació, ambdós sindicats han denunciat que l’actuació policial “ha estat marcada per les provocacions i la burla cap a les militants del sindicat”. Després de trencar la porta del pis, asseguren que “la policia ha llençat els mobles de la casa cap a les persones que estaven pacíficament dins de la casa”, tal com demostra un vídeo difós pels mateixos col·lectius. “La policia ha actuat amb total impunitat, abús i violència”, conclouen.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!