Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Estudiants ocupen la facultat de Filosofia de València per exigir a la rectora que trenque les relacions amb l’Estat d’Israel

Asseguren que no marxaran fins que la rectora de la Universitat de València, Maria Vicenta Mestre, es comprometa a posar fi a les relacions acadèmiques amb l’Estat d’Israel i amb les empreses “còmplices amb el genocidi palestí”, així com signe convenis amb centres educatius palestins

Estudiants ocupen la facultat de Filosofia de la Universitat de València per reclamar que rectorat talle les relacions acadèmiques amb l'Estat d'Israel | Ona Cano

Fa just díhuit dies que estudiants de la Universitat de València (UV) acamparen al jardí de la facultat de Filosofia i presentaren un manifest amb huit demandes en solidaritat amb Palestina, en un context en què l’Estat d’Israel continua intensificant l’ofensiva militar a la Franja de Gaza. Hui, 16 de maig, al voltant de les cinc de la matinada, un grup d’estudiants ha ocupat la facultat a l’avinguda Blasco Ibáñez i asseguren que no marxaran fins que la rectora, Maria Vicenta Mestre, es comprometa a treballar per fer efectives les demandes “de manera immediata”. “No necessitem negociacions que s’allarguen mesos, ni burocràcia; necessitem canvis de veritat, que deixen de posar en evidència que la UV col·labora activament en la perpetuació del genocidi més gran”, han manifestat en un comunicat llegit i publicat a les xarxes socials.

Des d’un primer moment, han muntat barricades i tancat els accessos a l’edifici, sense permetre l’accés de docents, estudiants o personal de l’administració i de seguretat. Amb aquesta acció l’Acampada per Palestina de la UV pretén “augmentar el nivell de pressió” exercit contra la universitat. L’ocupació de la facultat es desenvolupa dos dies després que un grup d’estudiants acudiren a rectorat per reclamar una negociació amb Mestre. “Ens van negar l’entrada i van cridar i permetre l’entrada al cos de Policia Nacional per reprimir una acció de protesta no violenta”, denuncien. L’acció no es va poder desenvolupar i diversos agents entraren al pati del rectorat i a la facultat per identificar set estudiants. També han denunciat que el personal de seguretat “ens ha fet fotos en l’acampada, ja siga netejant, cuinant o dormint”. “No sabem si és una negligència dels treballadors o ordres que venen de dalt”, puntualitzen.

Amb l’ocupació de la facultat de Filosofia, l’Acampada per Palestina de la UV pretén “augmentar” la pressió exercida contra la universitat

Aquest dimecres, 15 de maig, una delegació de l’acampada formada per quatre membres es va reunir amb tres vicepresidents de la Universitat de València. Segons han explicat en una nota de premsa, a la reunió es van tractar qüestions logístiques de seguretat i es “van excusar” de no poder trencar les relacions acadèmiques amb empreses còmplices amb el genocidi perquè “no tenen un marc legislatiu beneficiós” per a fer-ho. La mateixa idea ha expressat el vicerector Ernest Cano aquest dijous, en una compareixença davant els mitjans. “Gran part” de les demandes són compartides, ha assegurat, però el seu compliment “no depèn” de rectorat. Cano també ha manifestat que “ja fa temps” que donen suport a la població palestina en “la situació de guerra que estan patint per part de l’Estat d’Israel” i que han demanat l’alto el foc.

Les demandes concretes que exigeixen a la rectora són les mateixes que s’han plantejat a la resta d’acampades universitàries. Reclamen un “compromís clar i ferm, per escrit, de no signar cap acord ni conveni amb institucions israelianes”. I especifiquen: “ni ara ni en un futur, fins que no acaben els crims de lesa humanitat israelians contra el poble palestí i la violació sistemàtica i massiva dels drets humans”. També reivindiquen “la fi de totes les col·laboracions i contractes amb les empreses còmplices”. I per acabar: “signar nous acords, convenis i col·laboracions amb universitats palestines”.

Les estudiants han desplegat pancartes des de l’interior de la facultat de la Filosofia |Ona Cano

 

La UV ha expressat en un dels comunicats emesos que, ara per ara, “no té convenis de col·laboració amb universitats israelianes”. No obstant això, sí que manté convenis amb empreses còmplices amb el genocidi palestí. Una de les més conegudes és Hewlett Packard (HP), la multinacional tecnològica que subministra sistema d’alta tecnologia a les Forces de Defensa d’Israel o eines de control per a la vigilància dels palestins. Aquesta empresa ofereix grans descomptes a les estudiants de l’Estat espanyol gràcies als convenis signats amb nombroses universitats, a les quals també ofereix material informàtic i cursos de formació, tal com va explicar la Directa. Un altre molt present a les universitats de tot l’Estat és el Banco Santander, qui finança diverses empreses armamentístiques implicades en el genocidi palestí.

Des de col·lectius com Estudiants per Palestina o el BDS —acrònim de Boicot, Desinversions i Sancions, la campanya internacional que defensa la desobediència civil per forçar a Israel a posar fi a l’ocupació— consideren que el boicot acadèmic “és clau”. “Si l’Estat d’Israel no tinguera aquest suport, no podria cometre el genocidi que està cometent i quedaria debilitat”, manifesten des de l’Acampada de la UV.


Sis acampades als Països Catalans

Iniciades als Estats Units, les acampades en suport al poble palestí i contra la massacre a la Franja de Gaza s’han estès arreu del món. A l’Estat espanyol, la primera ha estat la Universitat de València, on ha arribat a reunir-se al voltant d’un centenar de persones des del passat 29 d’abril. Posteriorment, s’hi han sumat moltes altres universitats, de Madrid, Euskadi o Granada. Als Països Catalans, ara mateix, hi ha actives sis acampades: a la Universitat de Barcelona, la Universitat de Lleida, la Jaume I de Castelló, Universitat de València, Universitat Politècnica de València i Universitat d’Alacant. Aquesta última, tot i que inicialment s’havia plantejat fins al dissabte 11 de maig, ara s’ha transformat en una protesta “indefinida”. “Hem decidit continuar perquè, tot i que la universitat s’ha mostrat en contra del genocidi, no ha trencat tots els acords amb les universitats israelianes i amb empreses com el Banco Santander”, manifesta Vera Gor, estudiant de Traducció i Interpretació i membre de l’Assemblea Universitària per Palestina d’Alacant (AUPA). Gor insisteix en el fet que per ara no han aconseguit reunir-se amb la rectora.

Desenes de persones han acudit a les portes de la facultat per donar suport a l’ocupació

 

El passat 9 de maig, la Junta Rectora de la Conferència de Rectors i Rectores de les Universitats Espanyoles (Crue), organisme que agrupa més de 50 centres públics i 26 privats, emetia un comunicat en el qual es comprometen a “revisar” i, si escau, “suspendre els acords de col·laboració amb universitats i centres d’investigació israelians que no hagin expressat un ferm compromís amb la pau i el compliment del dret internacional humanitari”.

A través de diversos comunicats, les acampades propalestines del País Valencià han expressat que les declaracions de la Crue són “deliberadament dissuasives i tenen l’objectiu de desactivar la lluita”. “Si el nostre sentir s’escoltara, no faria dies que acampem contra l’Estat genocida d’Israel i la complicitat de l’Estat espanyol”, afegeixen. I reblen: “L’ofensiva imperialista i colonialista sobre Palestina és cada vegada pitjor. No és moment per a la passivitat, la inacció i la connivència”.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!