Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Familiars i entitats exigeixen que s'investigue la mort d'un pres de 22 anys a Picassent

El 14 de juliol, un funcionari va trobar David Jehová, en presó preventiva des de maig, penjat d’un llençol nugat a un barrot de la porta de la cel·la d'aïllament on l'havien traslladat eixe mateix dia. La família ha interposat una denúncia i exigeix una investigació en profunditat sobre la causa de la mort

Concentració contra les presons a les portes del centre penitenciari de Picassent en 2018 | Lucas Guerra

El vespre del passat 14 de juliol, Tamara Moreno rebia una telefonada d’un funcionari de la presó de Picassent (l’Horta Sud). El motiu: el seu fill, David Jehová, de 22 anys i en presó preventiva per un delicte de robatori amb intimidació des de l’1 de maig de 2023, s’havia suïcidat en la cel·la 14 del mòdul 28 de preventius. Eixa mateixa vesprada, el germà de Jehová havia acudit a la presó per visitar-lo, però, segons la família, el funcionari va dir-li que no era possible perquè, arran d’un incident amb un company de cel·la, l’intern estava en aïllament. El que no van explicar-li és el que consta a l’atestat de la Guàrdia Civil, al qual ha tingut accés la Directa: el funcionari amb número d’identificació 92.538 va anar a buscar Jehová a la seua cel·la per avisar-lo de la visita. Llavors, se’l va trobar penjat d’un llençol nugat a un dels barrots de la porta de la cel·la.

El funcionariat de la presó, tal com consta en l’escrit, va traslladar el jove a la infermeria per a intentar, sense èxit, reanimar-lo, fins que arribaren els Serveis d’Assistència Mèdica d’Urgències (SAMU). Posteriorment, avisaren la policia i es personà l’equip de policia judicial i un metge forense, que va certificar la mort de David Jehová i ordenà el trasllat del cos a l’Institut de Medicina Legal de València per a examinar-lo i determinar-ne la causa. La Guàrdia Civil fa constar a l’atestat que durant la inspecció de la cel·la va trobar un escrit “d’acomiadament on manifesta la seua voluntat de llevar-se la vida”, i una carta en un sobre tancat dirigida a una dona. L’endemà de rebre la notícia, Tamara Moreno va interposar una denúncia per la mort del seu fill.

“Tenia el nas trencat, un dels ulls unflat i contusionat i les dents cosides com si haguera sigut sotmès recentment a una operació de reconstrucció”, va denunciar Tokata, un grup de suport a persones preses

La família desconeix quines han estat exactament les indagacions efectuades perquè, onze dies després de la mort —el passat 25 de juliol—, la magistrada titular del jutjat d’instrucció número 3 de Picassent, Juana Maria Gómez Valle, decretara el sobreseïment provisional del cas. Consideren que en la decisió ha prevalgut la carta de suïcidi i el resultat de l’autòpsia. Segons ha pogut comprovar aquest mitjà, l’informe preliminar de l’examen mèdic conclou que es tracta “d’una mort violenta, […] compatible amb un suïcidi”, i que la causa fonamental ha estat la “compressió extrínseca de les vies àrees (penjament)”. Tanmateix, la família sospesa que no s’ha valorat l’estat en què van rebre el cos: “Tenia el nas trencat, un dels ulls unflat i contusionat i les dents cosides com si haguera sigut sotmès recentment a una operació de reconstrucció”, va denunciar Tokata, un grup de suport a persones preses, a través d’un comunicat el passat 24 d’agost.

Davant els dubtes, la família va encarregar a un pèrit judicial i forense, una segona valoració del cos. L’informe, al qual ha tingut accés la Directa, conclou que, considerant els vídeos sobre l’estat del cos aportats pels familiars, les fotografies de l’autòpsia i l’atestat policial, “no és possible determinar si David Jehová es va suïcidar o va ser assassinat, però des d’un punt de vista mèdic legal, existeixen indicis de criminalitat que han de ser investigats”. I postil·la: “El pèrit que signa no només no pot descartar la tesi homicida, sinó que existeixen indicis per a considerar l’etiologia mencionada en major probabilitat que el suïcidi”.

L’informe del pèrit judicial i forense que va encarregar la família conclou que “no és possible determinar si David Jehová es va suïcidar o va ser assassinat” i que “existeixen indicis de criminalitat que han de ser investigats”

El pèrit afirma que existeixen diverses “incongruències que permeten plantejar la hipòtesi que D. Jehová no es va penjar, sinó que podria haver estat assassinat”. Per exemple, que la lesió del coll no la pot haver produït un llençol, “ja que aquest tipus de material produeix una abrasió àmplia […], en compte d’una marca profunda i ben definida com sembla percebre’s en la fotografia”. Cal destacar que, a diferència de l’atestat, en l’informe de l’autòpsia, no es fa referència a un llençol, sinó a un “llaç fabricat amb la funda del matalàs”. L’expert també manifesta que no s’aprecia cianosis —coloració blava en la pell per manca d’oxigen— en els peus i les mans, la qual cosa és “habitual en un suïcidi com el que s’ha plantejat”. La manca de cianosis —continua— “pot indicar que David no va morir en la posició indicada, sinó en la infermeria o un altre context”. Alhora, el rostre del jove presenta lesions recents, “de no més de 24 hores d’evolució”, tal com afirma el pèrit i s’observa en les fotografies que va aportar la família. En canvi, en l’informe preliminar de l’autòpsia s’afirma que “no s’observen lesions en la superfície corporal, ni contusions, eritemes o lesions de defensa i/o lluita”.

Una altra de les “incoherències” que assenyala el pèrit és el tipus d’autòpsia efectuada. A banda d’examinar el crani, el coll, el tòrax i l’abdomen, la metgessa forense disseca els dos braços, pràctica que, per al pèrit, no és usual en els casos de suïcidi i podria haver provocat l’eliminació “d’altres signes de violència, en cas que n’hi haguera”. Des de l’Associació Advocats del Pati, que està treballant el cas, reclamen un acarament entre el pèrit i la metgessa forense que li va practicar l’autòpsia “perquè es puguen aclarir les contradiccions”.

 

La família està rebent l’acompanyament jurídic i emocional d’un grup d’organitzacions, encapçalat per Garo techari-Plataforma Nacional pels Drets Humans i integrat per entitats com l’Associació Advocats del Pati o l’Associació per a la Defensa dels Presos. El grup de suport considera que és “impossible” que el jutge puga “haver ordenat i resolt” totes les diligències necessàries en tan sols onze dies. És per això que ha recorregut l’auto de sobreseïment del cas. Demanen saber si s’han investigat qüestions com si el funcionariat va activar el protocol establert en cas de suïcidi, quant temps van tardar fins a traslladar-lo a infermeria, si el jove encara presentava signes vitals en el moment en què el trobaren penjat, si hi havia metge de guàrdia, o per què aquest no es va traslladar fins a la cel·la. Amb dècades d’acompanyament i suport a la població reclusa i les seues famílies a l’esquena, Fernando Garcia, membre de Tokata, denuncia que l’assistència sanitària en els centres penitenciaris és “mínima”: “A l’Estat espanyol, un 66% de les places estan vacants. No hi ha un metge de guàrdia permanent i, en el cas dels presos en aïllament o en primer grau, els metges solen ser molt reticents a visitar-los”.


En aïllament

La família i el grup de suport també exigeixen que s’investigue el presumpte incident entre David Jehová i un altre pres, que es revisen les gravacions de les càmeres entre les deu de la nit del 13 de juliol i les huit de la vesprada de l’endemà, i que es recullen els testimonis d’interns (presos i funcionaris). Segons l’atestat policial, el jove va ingressar en una cel·la d’aïllament després del dinar del 14 de juliol, a causa del suposat incident amb un altre intern. No es dona cap detall més. Per la seua banda, la família hauria aconseguit el testimoni d’un dels presos, que els va assegurar que el dia que Jehová va morir, haurien irromput en la seua cel·la tres funcionaris al crit d’”escorcoll” i preguntant sobre el lloc on amagava “droga” i “un telèfon mòbil”. Segons relata el recurs, el testimoni els va assegurar que els funcionaris, “com que no van trobar el que buscaven, van traure de la cel·la a David i el van traslladar esposat a una habitació on va ser apallissat brutalment amb l’objectiu d’obtenir una confessió”.

La família hauria aconseguit el testimoni d’un dels presos, que els va assegurar que el dia que Jehová va morir, haurien irromput en la seua cel·la tres funcionaris

Jordi Buzón Cateura, de l’Associació d’Advocats del Pati subratlla que “el fet que encara no hàgem pogut revisar les gravacions de les càmeres i que intenten donar carpetada al cas tan ràpidament ens fa pensar que hi ha una opacitat per part dels jutjats i Institucions Penitenciàries”. Per la seua part, Francisco Saavedra, representant i portaveu de la Plataforma, incideix en el fet que “persistiran en la lluita per fer justícia a la mort de David Jehová”. La mare de David també ha enviat una carta als jutjats de Picassent per demanar “una investigació digna i justa, per a poder aclarir tota la veritat de la mort del meu fill”.

El recurs ha estat admès a tràmit i estan a l’espera de conèixer la resolució. Per la seua banda, des del gabinet de premsa d’Institucions Penitenciàries del Ministeri d’Interior espanyol, han declarat a la Directa que “s’han activat els protocols”, però no poden oferir més informació perquè “el cas està judicialitzat”.

Concentració en suport a la família de David Jehová |Arxiu

 

Des de l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans (OSPDH), el seu director i professor de Dret a la Universitat de Barcelona, Iñaki Rivera, denuncia que no s’investiguen prou les morts a les presons: “No s’aplica el Protocol de Minnesota —aprovat per Nacions Unides en l’any 2016—, que obliga els estats a dur a terme una investigació forense molt més acurada i profunda, com realitzar una segona autòpsia, la custòdia de les pertinences de la persona morta, prendre declaració als testimonis de manera immediata o el dret de la família a estar informada de la mort, les circumstàncies…”. A la pràctica, segons Rivera, “normalment, les morts s’arxiven sistemàticament”. “Hi ha una manca de voluntat política per no investigar-les en profunditat, tot i que el protocol atribueix als estats la responsabilitat de la vida i la mort de les persones sota custòdia”, conclou.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!