Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat

La Fiscalia torna a demanar la imputació de Marta Torrecillas, agredida per la policia l’1-O

Tot i que el jutjat d’instrucció número 7 de Barcelona ja va descartar-ho, el Ministeri Fiscal ha tornat a sol·licitar que s’investigui la jove que va patir lesions als dits i van llençar per les escales de l’IES Pau Claris de Barcelona durant la intervenció policial el dia del referèndum

 

Gemma Garcia | @gemma_g_fabrega

Una de les imatges més difoses de l’1 d’octubre són les càrregues a l’IES Pau Claris, al barri de la Dreta de l’Eixample de Barcelona. Agents de policia espanyola llançaven la gent escales avall per accedir a l’aula on hi havia les urnes del referèndum. Entre els veïns i veïnes que van rebre cops, trepitjades o estirades de cabell, hi havia Marta Torrecillas, voluntària d’una de les meses, a qui un policia va retorçar els dits de la mà, va agafar pels pits i va llençar per les escales, segons va denunciar ella mateixa.

Malgrat haver patit una lesió capsular a tres dits de la mà esquerra i una contractura a l’espatlla dreta, Fiscalia insisteix en què el Jutjat d’Instrucció número 7 de Barcelona la imputi per un delicte de resistència als agents de l’autoritat, recollit a l’article 556 del Codi Penal. El 16 d’agost, el jutge va descartar-ho argumentant que “no s’aprecia cap actuació delictiva en ella més que agafar-se a una altra persona per no ser arrossegada escales avall”, però el Ministeri Fiscal un dies més tard, el 22 d’agost, va recórrer la decisió.

Malgrat haver patit una lesió capsular a tres dits de la mà esquerra i una contractura a l’espatlla dreta, Fiscalia insisteix en què el Jutjat d’Instrucció número 7 de Barcelona la imputi per un delicte de resistència als agents de l’autoritat

De moment però qui sí que està imputat per l’actuació policial a l’institut del Passeig Lluís Companys és el sotsinspector de la policia espanyola amb carnet professional 70231 i els agents 94662 i 107905. El sotsinspector, que ja havia estat citat a declarar per les càrregues a l’Escola Mediterrània, és conegut dins el cos policial amb el sobrenom de Lobo i és qui va llençar Torrecillas per les escales. En total, la peça de l’IES Pau Claris inclou un total de 23 denúncies i vuit querelles per cops i vexacions durant la intervenció policial.

L’escrit, firmat pel fiscal provincial Diego Vilafañe Díez, insisteix en titllar la conducta de Torrecillas d’ “hostil, bel·ligerant i de greu oposició a les funcions desenvolupades durant el dia 1 d’octubre”, quan les imatges recollides a la causa mostren com la policia la llança al terra, un agent li trenca la samarreta i li estreny la mà, i finalment Lobo l’empeny i la fa caure per les escales.

També a petició de Fiscalia, la setmana passada, el jutge, a més de tretze policies nacionals espanyols que van intervenir a l’Escola Ramon Llull, va imputar Roger Español, el jove que va perdre un ull per una pilota de goma.