Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Ciclistes a domicili denuncien la precarietat laboral a Deliveroo

Protesta contra Deliveroo el 23 de juny 2017 a Barcelona | Victor Serri

Una cinquantena de riders –repartidores de menjar a domicili en bicicleta– s’han concentrat avui a la plaça Letamendi de Barcelona, on es troba la seu d’Hisenda. L’objectiu de la concentració, convocada per la plataforma Riders x Drets, era exigir condicions laborals dignes i denunciar les noves clàusules que l’empresa Deliveroo vol imposar-los a partir del 9 de juliol amb la signatura d’un nou contracte. Aquest contracte, “ens obliga a treballar per hores i rebre únicament compensació per comanda realitzada. És a dir, treballar sense un mínim garantit per hora, acte que accentua la gravetat de la situació precària en la qual vivim”, expliquen en un comunicat.

Fins ara, les repartidores cobraven quatre euros per comanda realitzada i tenien assegurades un mínim de dues comandes per hora, que Deliveroo pagava encara que no es realitzessin els serveis

En l’actualitat, les repartidores de Deliveroo cobren quatre euros per comanda realitzada i tenen assegurat un mínim de dues comandes per hora, que l’empresa paga encara que no es realitzin els serveis. “Cada setmana fixem una disponibilitat horària flexible, l’empresa revisa les disponibilitats i configura una graella de torns. Tot i que es generaven desequilibris entre els companys, si ens contracten 30 hores, sabem que les cobrem”, comenta Txiki Blasi, membre de Riders per drets i treballador de Deliveroo. “Ara només cobrarem si tenim comandes. Volen que competim entre nosaltres per obtenir el màxim benefici”, assegura.

Els treballadors temen que aquest nou contracte serveixi per afegir més precarietat al sector. Segons Blasi, Deliveroo “no ens assegura ni les bicicletes ni a nosaltres mateixos. Tot està dissenyat com una relació laboral d’assalariats, però a l’hora de la veritat som autònoms, ens fem càrrec de totes les despeses”.

Segons Blasi, Deliveroo “no ens assegura ni les bicicletes ni a nosaltres mateixos. Tot està dissenyat com una relació laboral d’assalariats, però a l’hora de la veritat som autònoms, ens fem càrrec de totes les despeses” / Victor Serri

 

La protesta ha acabat davant la seu de Deliveroo, on les riders han exigit poder parlar amb algun responsable de l’empresa. Tot i que en aquesta ocasió la protesta s’adreçava a Deliveroo, també han participat riders que treballen per altres companyies, com Glovo o Stuart. Segons les treballadores, a Barcelona pedalen unes 700 persones en el conjunt del sector.

Un fenomen global

“A Berlín, la gent és cada cop més conscient que al darrere d’apps com Amazon, Zalando o Deliveroo s’amaguen condicions laborals molt deficients”. Així ho explica Josef, un rider de la capital alemanya que ha participat en la concentració d’aquest matí a Barcelona. “Fa sis mesos ens vam unir baix el sindicat anarquista FAU -Freie Arbeiter Union-. Busquem contactes amb altres treballadors de ciutats com Londres o Barcelona per comparar condicions de treball, però també per unir-nos en la lluita”, explica.

Segons Josef, els contractes laborals a Alemanya són semblants als de l’Estat espanyol. Les treballadores de Deliveroo “són falsos autònoms”, mentre que a l’altra gran empresa del sector, Foodora, “existeixen contractes, però les condicions també són molt dolentes”.

En el cas de Foodora, Josef veu un model molt agressiu. “La idea d’aquesta companyia és copiar programes que ja existeixen als EUA per implantar-los a Europa i Llatinoamèrica. Aquestes empreses busquen crear una imatge forta d’elles mateixes ràpidament per poder vendre a bon preu i obtenir benefici d’idees copiades”.

Segons explica, no és l’únic model de negoci en el qual es basen aquestes empreses. “Hem comprovat com, a Berlín, Foodora està començant a invertir en el sector immobiliari. Tenim informacions que fan referència a assetjament immobiliari a edificis que han estat comprats per l’empresa”, conclou Josef.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;