Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El propietari de la Rimaia té quatre edificis més abandonats

Al número 12 de la ronda de Sant Pau de Barcelona s’alça un edifici construït fa 24 anys per la promotora immobiliària Camat SL i des d’aleshores en estat d’abandonament. Actualment, l’immoble està okupat pel col·lectiu La Rimaia, integrat per diverses entitats dels barris de Sant Antoni i Poble Sec, que volen recuperar la funció social de l’edifici. En aquest cas parlem de més de 1.000 m2 de superfície habitacional en desús. L’Ajuntament de Barcelona ha obert un expedient de declaració de “situació anòmala” contra el propietari per incompliment de l’article 41 de la Llei del dret a l’habitatge. Si l’expedient esdevé sancionador, la multa podria oscil·lar entre els 25.000 i els 500.000 euros.

La Rimaia, però, no és un cas aïllat. Santiago Cardete Olmo posseeix altres 249 immobles urbans als municipis de Barcelona, Santa Coloma de Gramenet i Hospitalet de Llobregat, segons dades de la Direcció General del Cadastre. Les finques es troben inscrites a nom de les empreses Camat SL, Calicar SL, Sadom SL i Claris SA, totes elles administrades per Cardete. La Directa ha pogut comprovar que un mínim de quatre d’aquests immobles es troben abandonats, en alguns casos des de fa més de 10 anys.

El 18 de novembre es va fer pública l’okupació de l’edifici del carrer Portugal, però els Mossos el van desallotjar la mateixa tarda sense ordre judicial i l’immoble torna a estar abandonat / Victor Serri

Un gran bloc d’habitatges situat al número 53 del carrer Portugal –districte de Sant Andreu de Barcelona– amaga 4.341 m2 d’habitatge en desús, com a mínim des de fa divuit anys. Segons documents municipals, el consistori va otorgar una llicència per obres ja en l’any 1998 a nom de Salvador Cardete per aquest immoble. La valoració cadastral és de 2.830.650 euros. Un repàs a l’històric de les imatges de Google Street View mostra les persianes baixades de l’edifici des del 2008. El veïnat del carrer ho situa als inicis de la dècada passada. Un cartell a la porta del pàrquing de l’immoble anuncia el lloguer de places d’aparcament. Hi truquem per interessar-nos per l’oferta i aprofitem per demanar si els pisos estan de lloguer. Un comercial de l’empresa ens respon “segons m’han dit d’aquí poc estaran en lloguer, o potser en venda, per ara no”. El mateix telèfon de contacte i la mateixa resposta que en el cas de La Rimaia. El passat 18 de novembre un grup d’activistes va fer públic que des de feia una setmana havia okupat l’edifici del carrer Portugal. Els Mossos d’Esquadra van desallotjar l’edifici la mateixa tarda, sense ordre judicial. L’immoble torna a estar abandonat.

Una situació similar es dóna al número 15 del carrer Rosselló. Un edifici de tres plantes s’erigeix a tocar de la presó Model. Un cartell anuncia la “venda o lloguer” d’una casa de 305 m2. Persianes ennegrides per la contaminació i una bústia atapeïda de publicitat denoten l’absència d’activitat a l’edifici. Més d’una dècada buit. Al carrer del Pinyol hi trobem dues finques a nom de Camat SL, als números 2 i 8. En el primer cas l’habitatge mostra porta i finestra tapiades. La porta del número 8 es troba clausurada per un cadenat ple d’òxid.

Tot i que un cartell anuncia que està en venda o lloguer, Cardete posseeix un edifici de tres plantes que porta més d’una dècada buit al número 15 del carrer Rosselló

Més enllà dels immobles en desús crònic, nombroses propietats de Cardete tenen penjat el cartell d'”Es lloga”. És el cas d’un local comercial al carrer Floridablanca 12 o de les places de pàrquing i magatzems d’un gratacel ubicat a la confluència del carrer Lepant i la Gran Via de les Corts Catalanes, tal com hem pogut comprovar presencialment aquest 22 de novembre.

Amb l’objectiu d'”assenyalar els culpables”, el col·lectiu de la Nova Rimaia ha convocat demà a dos quarts de sis de la tarda a la cantonada del carrer Marina amb carrer Mallorca per realitzar una acció de denúncia contra Santiago Cardete.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;