Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El Saló del Tinell acull la primera jornada internacional de familiars de persones represaliades

L’actor Oriol Pla interpretant l’obra ‘Ragazzo’ davant de Haidi Giuliani, la mare del jove Carlo Giuliani, inspirador d’aquesta funció teatral i assassinat en el marc de les protestes antiglobalització a Gènova l’any 2001. Serà un dels moments més emotius de la primera jornada internacional de familiars de persones represaliades, que se celebrarà aquest dissabte 18 de març al centre cívic Antic Convent de Sant Agustí i al Saló del Tinell de Barcelona. “Familiars ens unim per fer front a la violència institucional”, és un dels lemes d’aquesta confluència. L’organització és a càrrec de la societat civil, i concretament de la feina voluntària desenvolupada des de fa tres mesos per la Xarxa Anti-repressió de familiars de detingudes, una entitat creada arran de la vuitantena de detencions efectuades al barri de Sants de Barcelona durant les protestes contra el desallotjament de Can Vies.

L’organització és a càrrec de la societat civil, i concretament de la feina voluntària desenvolupada des de fa tres mesos per la Xarxa Anti-repressió de familiars de detingudes

La xarxa ha anat creixent al llarg dels seus tres anys d’existència, s’hi han sumat més famílies i ha desenvolupat una feina de formigueta per fer conèixer les seves reivindicacions a les institucions públiques i a la societat en general. Durant aquest temps s’han reunit amb el Síndic de Greuges de Catalunya, la Síndica de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona i el secretari general del departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya. El 25 de maig de 2016 van comparèixer davant la Comissió d’Interior del Parlament de Catalunya, on van traslladar les seves denúncies: impunitat policial, tractes vexatoris, desproporció de les penes i manipulació informativa. A més, van recalcar “l’impacte negatiu que aquesta situació té en els familiars, que han de fer front a un alt cost emocional i econòmic i als efectes psicosocials de la repressió”.

La jornada estarà dividida en sessions de matí i tarda. L’esdeveniment arrencarà al centre cívic Antic Convent de Sant Agustí, on a partir de les nou del matí arribaran famílies d’arreu de l’Estat espanyol i d’Itàlia, per trobar-se, conèixer-se i compartir experiències, en un acte que no serà obert al públic. A partir de migdia es faran quatre tallers de formació en l’àmbit jurídic, que impartiran els juristes Iñaki Rivera, Laia Serra, Carla Vall, Anaïs Franquesa i Italo di Sabato.

A partir de migdia es faran quatre tallers de formació en l’àmbit jurídic, que impartiran els juristes Iñaki Rivera, Laia Serra, Carla Vall, Anaïs Franquesa i Italo di Sabato

A partir de quarts de cinc de la tarda obrirà portes el Saló del Tinell, on tindrà lloc el plat fort de la jornada, en un acte presentat pels periodistes Mònica Terribas i David Fernàndez, que donarà veu a les famílies de casos emblemàtics de repressió de la història recent i de geografies diverses: Martin Mozé (fill de Miguel Ángel Mozé; HIJOS, Argentina), Haidi Giuliani (mare de Carlo Giuliani), Rosa Maria Carrasco (filla de Carrasco i Formiguera), Mariana Huidobro (mare de Rodrigo Lanza, cas 4F), Merçona Puig Antich (germana de Salvador Puig Antich), Elena Ortega (mare d’Alfon, Vallecas) i Isabel Pozueta (familiar d’un pres d’Altsasua, País Basc). A la fila zero hi tindran un lloc destacat els casos Núria Pòrtulas, Carles Vallejo, Ayotzinapa, Oriol Solé Sugranyes, Joan Coma, Pedro Álvarez, Quim Gimeno, Ramon Piqué o Martín Shawn, entre d’altres, amb la presència d’alguns dels seus familiars. L’obertura de l’acte serà a càrrec de l’advocat August Gil Matamala i en finalitzar es donaran a conèixer les reivindicacions de la Xarxa, que durant les últimes setmanes han fet arribar als grups parlamentaris catalans, de qui esperen “compromisos”.

Tot seguit es farà un recès que servirà per acondicionar el saló com a escenari teatral. S’hi representarà l’obra ‘Ragazzo’, escrita i dirigida per Lali Álvarez –companyia Teatre Tot Terreny– i interpretada per l’actor Oriol Pla, amb un aforament limitat a tres-centes persones. Les organitzadores esperen sortir “apoderades” d’aquesta cita i aconseguir l’atenció “de les institucions i els mitjans de comunicació”.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;