Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Escriure per debatre amb 'Ningú'

El periodista Esteban Hernández planteja les claus fonamentals per entendre les dinàmiques quotidianes del capitalisme amb el “desig de trobar altres persones amb qui intercanviar punts de vista i temps per discutir, aprendre i apassionar-se” més enllà de les comunitats digitals autoreferencials.

Hi trobarem reflexions sobre l’ambivalència de la “cultura de l’esforç”, que premia “l’aparença de” per sobre de la qualitat; el privilegi de poder treballar de franc com a barrera classista d’alguns nínxols laborals, o l’extensió del que anomena “meritocràcia dels contactes”, l’art de cultivar un succedani d’amistat utilitària.

Hernández dedica una reflexió especial al paper de l’“excepció” i la celebració acrítica de la llibertat individual, que considera pedres angulars de la legitimació de l’ordre establert: “L’excepció només pot funcionar si les regles existeixen i són suficientment actives per retenir el nombre més gran de participants possible”, en contraposició a la minoria que té el privilegi d’evitar-la. Un advocat de l’Estat ho va dir ben clar: “La frase Hisenda som tots no es pot aplicar a la infanta, ja que tan sols es tracta d’un eslògan publicitari creat per fer por als contribuents, però no té cap efecte jurídic”.

El llibre intenta donar una explicació coherent als mandats globals del capitalisme i, alhora, als engranatges a escala humana en què es concreten. En aquest sentit, es troba a faltar la integració de les instruccions reservades a les dones, així com les impugnacions col·lectives –a l’àmbit de la cultura, el treball i el barri– que existeixen més enllà de la política institucional i que fan comprensible (i lluitable) el dia a dia de moltes ningú, a qui Esteban Hernández dedica l’escrit. Una fórmula que evoca l’Ulisses que es va presentar com a Ningú per enganyar el ciclop Polifem i poder fugir de la seva cova. Un assaig honest; i això no és poc.

 

LLIBRE
Los límites del deseo. Instrucciones de uso del capitalismo del siglo XXI
Autor: Esteban Hernández
Editorial: Clave Intelectual, 2016
Pàgines: 296

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;