Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Inversors israelians, darrere la compra d'edificis d'habitatges a Barcelona

L'interès d'empresaris d'origen israelià per invertir en el sector immobiliari a la ciutat de Barcelona creix. L'empresa Mk Premium assegura que entre el 75 i el 80% dels seus clients són d'Israel. Resseguim algunes societats que ja tenen blocs de pisos sencers

| Arxiu

Galla Inv, City Espresso Bar BCN, Norvet Negotial i RSG Batomeu Sis, almenys, tenen en comú dues coses: la compravenda d’edificis sencers d’habitatges a Barcelona i el fet d’estar administrades per empresaris israelians. Si bé la inversió immobiliària israeliana és relativament nova, segons indica l’informe de l’Observatori de Drets Humans i Empreses del Nord d’Àfrica i l’Orient Mitjà, Barcelona ja representa la quarta ciutat d’interès per a inversors israelians a escala mundial, després de Nova York, Berlín i Londres. El 2016, el Ministeri d’economia, indústria i competitivitat espanyol calcula que Israel va invertir 12,2 milions d’euros bruts en activitat immobiliària a Catalunya. Per incentivar-ho, ja el juny de 2015, l’ambaixada espanyola a Israel i la Cambra de Comerç d’Israel-Espanya van organitzar el primer seminari centrat en oportunitat d’inversió en béns immobles per a israelians a l’Estat espanyol. Precisament, la immobiliària MK Premium va detallar a una entrevista publicada a la revista Masala recentment, que entre el 75 i el 80% dels seus clients són d’Israel.

Al mapa que va elaborar la Directa, i que es troba en ampliació permanent, s’hi localitzen una vintena d’edificis en mans d’inversors d’Israel. Norvet Negotial és la societat administrada per un empresari d’origen israelià amb més blocs a la ciutat. Mentre que al registre de la propietat en consten deu, al web, l’empresa anuncia que ja n’ha reformat i venut sis. L’interès inversor és evident: entre 2014 i 2015, Norvet Negotial -sota el nom comercial de Norvet Property- va multiplicar per més de quatre el seu actiu immobiliari. El director executiu i administrador únic és l’israelià Alon Ozer Yunger, qui també figura com a administrador de nou empreses més dedicades al sector immobiliari amb seu a l’Estat espanyol.

La querella interposada per l’Observatori DESC, a més de Desokupa, també es dirigeix contra Ozer Yunger, administrador de Norvet Negotial

El nom de la societat, que té les seves oficines a la Casa de les Punxes de l’avinguda Diagonal, va transcendir amb el desallotjament de l’edifici Josep Torres 20, l’antiga casa okupada Can Dimoni, de la que n’era propietària. Va ser Norvet Negotial la que presumptament va contractar Desokupa, l’empresa de desallotjaments extrajudicials. Per aquesta raó, la querella interposada per l’Observatori DESC, a més de Desokupa, també es dirigeix contra Ozer Yunger.

 

Al reportatge Comprar, expulsar, reformar i vendre – publicat a la Directa 429- també explicàvem com l’empresa havia comprat el bloc del carrer Murillo 12 del Poble-sec, d’on ja havien estat expulsades la majoria de veïnes. Tot i que Norvet Negotial exposa l’edifici com a reformat i venut, encara hi resisteixen algunes veïnes amb el contracte de lloguer vigent. A un d’ells, Feliciano Esteves, van oferir-li 5.000 euros perquè abandonés casa seva abans del juliol.


Israel, principal client d’Mk Premium

Recentment, Daniel Leyva, la cara visible de la immobiliària MK Premium, va detallar a una entrevista publicada a la revista Masala, que entre el 75 i el 80% dels seus clients són d’Israel, i que “no som només nosaltres. Tots els que ens dediquem a edificis, aquest any, els hi estem venent sobretot a ells”.

Arran de rastrejar alguns dels blocs que la immobiliària es va vendre durant el 2016, efectivament, es pot comprovar que n’hi ha almenys tres que han passat a mans israelianes. Dos estan ubicats al carrer Riera Alta i els va vendre a Galla Inv, administrada per l’israelià Gilad Hellerman. Fa un any i mig Hellerman va crear una empresa específica per efectuar l’operació: Riera Alta 22-24 S.L. Com Galla Inv, fins a fnals del 2016, estava administrada per l’empresari Joan Nicolas Glaser Woloschin, que té el despatx d’advocats Glase Abogados, especialitzat en assessorament a estrangers que volen comparar o vendre immobles. Hellerman és cofundador de l’empresa tecnològica Crossrider amb seu a l’illa britànica de Man, que tot i haver estat retirat de la llista de paradisos fiscals de l’Estat espanyol -arran de l’acord signat d’intercanvi d’informació- opera com a paradís fiscal a causa de la seva baixa tributació.

Arran de rastrejar alguns dels blocs que la immobiliària es va vendre durant el 2016, efectivament, es pot comprovar que n’hi ha almenys tres que han passat a mans israelianes

El tercer immoble que MkPremium ha traspassat a inversors israelians també es troba a Ciutat Vella, on l’empresa realitza la meitat de les seves adquisicions. En aquest cas és l’immoble del carrer Llàstics 9, i els nous propietaris, des del 29 de desembre del 2015, són set persones, que aparentment no tenen cap empresa a l’Estat espanyol, però la majoria viuen a Israel, segons les comprovacions que ha realitzat la Directa.

Una altra de les empreses amb capital israelià que desenvolupa el seu negoci a Barcelona és City Espresso Bar BCN. Tot i que segons el registre mercantil es dedica a activitats inherents de serveis de cafeteria, restauració i hostaleria, actualment té almenys cinc edificis a Barcelona. L’empresa que el 2015 tenia un actiu valorat en 3,2 milions d’euros, al portal Infojobs, apareix directament com a promotora immobiliària. El seu director executiu es diu Guy Yehiel, és israelià i administra una altra empresa: Nuptar Trade S.L, també dedicada al negoci immobiliari. Així mateix, Rani Bruchstein té almenys dos edificis a la ciutat, com a administrador de dues empreses: RGS Bartomeu Sis S.L. i Mare de Deu del Coll 82 S.L. És administrador solidari de dues empreses més registrades a l’Estat espanyol i altres tres amb seu a Israel.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!