Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La comunitat amaziga es manifesta a Melilla per reclamar la fi dels empresonaments polítics al Rif

Amb tres dits alçats. Així, fent el símbol de la comunitat amaziga, prop d’un centenar de persones han recorregut el centre de Melilla aquest dimarts. La ciutat espanyola es troba en ple Rif, un territori que des de fa mesos està en peu de guerra per reclamar al regne del Marroc que posi fi a les desigualtats que pateix, fruit de dècades de deixadesa. L’activista Mazilia Ibtissam Abbassi encapçala els crits de la manifestació. Crida el nom de Silya Ziani i la gent respon “estem amb tu i no t’oblidem”. Parla de l’única dona empresonada del Moviment Popular del Rif, anomenat Hirak Chaabi o simplement Hirak. Abbassi, artista i activista com Ziani, diu que ha volgut creuar a Melilla per “solidaritzar-se amb els presos polítics a les presons marroquines i reivindicar els drets culturals i econòmics”. A dia d’avui calculen que hi ha al voltant de 200 activistes del Hirak a la presó.

 

“El que reivindicaven aquestes persones són sobretot infraestructures, que hi hagi escoles i hospitals, i un hospital oncològic, perquè a la zona del Rif hi ha una proporció més elevada de malalts de càncer, i també infraestructures perquè hi hagi empreses, desenvolupament turístic que doni feina al jovent”, explica Rachid Raha, president de l’Assemblea Mundial Amazic. “Al-Hoceima i tota la regió del Rif ha estat marginada i maltractada pel govern del Marroc, perquè hi ha un lobby àrab dins el palau reial que fa una política de discriminació cap a totes les zones habitades majoritàriament per gent amazigoparlant, no només el Rif”, afegeix.
Mesos de lluita al Rif

La discriminació al Rif ve de lluny, però la flama del moviment es va encendre el passat octubre, quan el pescador Mouhcine Fikri va morir triturat per un camió d’escombraries mentre intentava recuperar els peixos que li havia confiscat la policia. No va ser fins sis mesos més tard que van condemnar els agents responsables de la seva mort a sis mesos de presó.

El passat mes de maig la repressió al moviment es va incrementar amb la detenció d’una de les seves cares més visibles, Nasser Zafzafi, que va anar seguit de desenes d’altres persones

El passat mes de maig la repressió al moviment es va incrementar amb la detenció d’una de les seves cares més visibles, Nasser Zafzafi, que va anar seguit de desenes d’altres persones. Abans de l’inici del ramadà, Zafzafi es va aixecar davant un sermó que atacava el Hirak en una mesquita del seu barri. El Ministeri d’Assumpres Islàmics l’acusava de dirigir “les pitjor qualificacions” contra l’imam, mentre des del moviment asseguren que l’activista va saltar per reclamar-li que no barregés religió i política. Des de llavors, els presos denuncien tortures i violacions de drets, però des de la presó segueixen reivindicant que el moviment ha de ser pacífic.

Els presos denuncien tortures i violacions de drets, però des de la presó segueixen reivindicant que el moviment ha de ser pacífic / Pedro Mata (Fotomovimiento)

 

Des del Rif asseguren que la repressió és menys visible al carrer aquests últims dies, però hi ha una gran presència militar als voltants d’Al-Hoceima, sobretot per controlar les sortides dels pobles i evitar que les persones de l’interior es congreguin per manifestar-se com han fet en altres ocasions.
Pressió a l’Estat espanyol

Al final de la marxa a Melilla, Yuser Kaddur, de la Comunitat Islàmica Annour, que convocava la protesta a la ciutat espanyola, ha declarat que reivindiquen al Govern de Melilla, perquè no poden fer-ho al marroquí, que les autoritats de l’Estat espanyol “han de fer un esforç per alliberar els presos”. Rachid Raha ha afegit que els tractats signats entre l’Estat i el Regne del Marroc estableixen que les dues parts respectaran els drets humans, “però el Marroc els està incomplint descaradament i Espanya es queda de braços creuats”. Ara per ara, moltes cares visibles del moviment fugen dels seus territoris, i algunes han optat per demanar asil a l’Estat espanyol.

Yuser Kaddur, de la Comunitat Islàmica Annour ha reivindicat al Govern de Melilla, perquè no poden fer-ho al marroquí, que les autoritats de l’Estat espanyol “han de fer un esforç per alliberar els presos”

La manifestació de Melilla ha servit per escalfar motors de cara a la que està convocada aquest dijous a Al-Hoceima, que s’espera que sigui multitudinària tot i la repressió. S’espera l’assistència de persones que viuen a Europa per donar suport al Rif. “El Rif és una zona que dóna molta riquesa a l’Estat marroquí per la gran presència de rifenys als països europeus”, apunta Raha. “Hem fet una crida de suport a aquesta manifestació que havia demanat Zafzafi, i esperem que es pugui concretar amb el suport de les dones i homes lliures que creuen en la llibertat, en la democràcia i en els drets civils”, conclou el president de l’Assemblea Mundial Amazic.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;