Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Les treballadores d'hotels es mobilitzen contra les externalitzacions en el nou conveni d'hostaleria

Las Kellys i els sindicats majoritaris han convocat una concentració a via Laietana en el segon dia de negociació col·lectiva del conveni. Des de l'associació de treballadores denuncien que la patronal no els permet participar en les converses

| Arxiu

Sindicats i treballadores s’han concentrat aquesta tarda a la via Laietana de Barcelona per reclamar l’eliminació de les externalitzacions en el nou conveni d’hostaleria de Catalunya. Aquest conveni afectarà unes 280.000 persones a Catalunya, que podrien veure com canvia la seva situació laboral quan s’apliqui el nou text.

El principal punt de la convocatòria era mostrar el rebuig al fenomen de les externalitzacions. “Demanem que al conveni s’inclogui una clàusula que impedeixi externalitzar l’activitat principal d’una empresa”, explicava Isabel Cruz, membre de Las Kellys Barcelona. En la mateixa línia s’expressava UGT, que en un comunicat “reclamava” a la patronal “que el nou conveni posi fi a les externalitzacions de departaments quan aquests formen part dels serveis essencials de la pròpia activitat” i també exigeixen una pujada dels salaris del 3%. CCOO, per la seva banda, reiterava “la necessitat d’evitar l’externalització de serveis que tant està deteriorant les condicions de treball en el sector hoteler”.

“Demanem que al conveni s’inclogui una clàusula que impedeixi externalitzar l’activitat principal d’una empresa”, explicava Isabel Cruz, membre de Las Kellys Barcelona

La reunió d’avui, que s’ha celebrat a la seu del Gremi d’Hotelers, és la segona de la taula negociadora, en la qual participen UGT i CCOO, a més de la patronal. Des del col·lectiu de cambreres d’hotels, denuncien el fet de no haver pogut participar en les negociacions i ho atribueixen a la patronal i als sindicats majoriraris: “no ens deixen participar de les reunions, no rebem cap tipus d’informació”. Per a Cruz, “sembla que la taula en si mateixa estigui per damunt de les treballadores, moltes d’elles afiliades als sindicats”.

Tot i això, Las Kellys també cerquen una aproximació amb UGT i CCOO que encara no s’ha produit. “La relació podria ser més fluida i millor i ens ha costat molt trobar espais de treball amb els sindicats. CCOO es nega a reunir-se amb nosaltres i fins als primers dies de juny no farem la primera reunió amb UGT -explica Cruz-. El que ens agradaria és que els sindicats fossin taxatius pel que fa a les externalitzacions durant les negociacions”.

Les treballadores també cerquen una aproximació amb UGT i CCOO, tot i que encara no s’hi ha produit: “la relació podria ser més fluida i millor i ens ha costat molt trobar espais de treball amb els sindicats”

Teòricament, encara hauria d’haver-hi un dia més de taula negociadora com a mínim, segons han pogut saber les treballadores. Des de l’associació asseguren que continuaran amb les mobilitzacions per fer front a les externalitzacions. No estan soles. En la concentració d’avui, que s’ha allargat fins a les set de la tarda aproximadament, han participat seccions sindicals de la CNT i la CGT, treballadores del servei d’atenció domiciliària -afectades en gran mesura per les externalitzacions-, el col·lectiu Pan y Rosas, membres de la IAC i persones en nom de la PAICAM.

Amb relació a les externalitzacions, el nou conveni d’hostaleria no és l’únic front obert per a les treballadores. “Ens preocupa molt la modificació de l’Estatut de Treballadors, que actualment està en curs, especialment l’article 42. Però, un cop més, demanem que no es pugui externalitzar l’activitat principal d’una empresa, ja que aquest extrem és un delicte”, conclou Cruz.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;