Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Ocupen una obra de l’empresa Norvet per evitar el desnonament de l'inquilí d’un altre bloc afectat

Ocupen una obra de l’empresa Norvet per evitar el desnonament de l'inquilí d’un altre bloc afectat | Guye Sancho

Fa uns mesos, l’edifici encara apareixia entre la cartera d’immobles que exposa l’empresa inversora Norvet al seu web. Però ara, oficialment, està en mans de Vertice Nedax, una firma del mateix propietari Alon Ozer Yunger. El bloc on resisteix Feliciano Esteves amb dos fills, al carrer Murillo 12 del barri del Poble-sec, és un dels que Norvet va comprar per reformar i vendre a la ciutat de Barcelona. Demà dimecres, hi ha una ordre de desallotjament per fer fora de casa Esteves i la seva família, després que el mes de juliol acabés el seu contracte de lloguer. Per intentar evitar-lo, el Sindicat de Barri del Poble-sec ha ocupat un dels edificis de l’empresa.

Una cinquantena d’activistes han marxat des de davant del teatre El Molino, amb una pancarta amb el missatge “Si només entenen de beneficis, els parlarem en pèrdues” i proferint crits d'”especuladors, fora del barri”, fins al número 35 del carrer Poeta Cabanes on hi ha una de les finques propietat de Norvet, on actualment s’hi està construïnt un nou bloc d’habitatges. Precisament, s’ha aprofitat l’hora del migdia, quan els operaris fan la pausa de dinar, per enfilar-se al bloc, amb l’ajut d’una escala, on set activistes han desplegat la pancarta. Des del Sindicat asseguren que s’hi quedaran, paralitzant la construcció, fins que tinguin garanties de què Feliciano Esteves no serà desnonat de casa seva. Al voltant de les 4 de la tarda una advocada del grup immobiliari ha assegurat als activistes que l’empresa s’avenia a negociar. Poc després, dues furgonetes de la Brimo dels mossos s’ha personat a la confluència entre el carrer de la finca ocupada i el Paral·lel. Aquest intent de negociació no ha arribat a bon port perquè l’empresa promotora s’ha negat un compromís escrit de reunir-se amb les activistes veïnals. Poc després de les 6 de la tarda, els agents dels mossos han desallotjat les ocupants de la finca.

Ja fa mesos que Norvet va oferir 5.000 euros a Esteves perquè abandonés casa seva, ja que és dels pocs veïns que encara no ha marxat i, per tant, obstaculitza els seus plans de negoci

Ja fa mesos que Norvet va oferir 5.000 euros a Esteves perquè abandonés casa seva, ja que és dels pocs veïns que encara no ha marxat i, per tant, obstaculitza els seus plans de negoci: reformar el bloc i “transformar edificis antics en cases modernes i elegants”, com apunten al web.

Capçalera de la manifestació que ha arribat fins al número 35 del carrer Poeta Cabanes |Ismael Guye

El passat mes de setembre, l’inquilí va presentar una denúncia contra l’actual propietària Vertice Nedax, d’Ozer Yunger, per coaccions. Segons l’escrit, el març del 2017 van començar les obres per a la rehabilitació de l’edifici, “fent impossible l’accés a la finca” i al seu propi habitatge. A més, Esteves relata que se li ha tallat parcialment el subministrament d’aigua. A la situació, s’hi suma el deteriorament de sostres i terres, segons l’afectat, “conseqüència de les obres efectuades als pisos adjacents”.

Un cop s’ha acabat la ocupació d’avui, el Sindicat de Barri del Poble-sec ha convocat el veïnat demà a les 11 del matí al carrer Murillo, 11, davant del bloc on habita Feliciano Esteves, per aturar el seu desnonament.

Sota acusacions de coaccions

Feliciano Esteves expressa que sent “angoixa” i “por per la seva integritat física”, perquè s’han produït “danys intencionats”. Alhora, denuncia que els obrers contractats per realitzar la reforma el coaccionen perquè marxi de l’habitatge.

El setembre, l’inquilí va presentar una denúncia contra l’actual propietària Vertice Nedax, d’Ozer Yunger, per coaccions. Esteves expressa que sent “angoixa” i “por per la seva integritat física”

L’immoble on encara viu Esteves no és l’únic que ha tingut o té Norvet al barri del Poble sec. Com a mínim, n’hi ha tres més: al carrer Poeta Cabanyes 33-35, al carrer Margarit 25 i el carrer Mare de Deu del Remei 44. També hi apareixia el del carrer Elkano 15, però ara estaria en mans d’una empresa creada ad hoc: Elkano 15 development SL.

El director executiu i administrador únic de Norvet, Alon Ozer Yunger, qui també figura com a administrador de nous empreses més dedicades al sector immobiliari amb seu a l’Estat espanyol, és objecte, juntament amb Desokupa, d’una querella. L’Observatori DESC va interposar-la arran del desallotjament de l’antiga casa okupada Can Dimoni, perquè l’empresa d’Ozer Yunger, propietària aleshores, és qui presumptament va contractar l’empresa de desallotjaments extrajudicials.

Des del mes de juliol passat, alguns dels pisos d’un dels seus edificis, al carrer Aragó 477, estan ocupat per famílies amb menors d’edat. La PAH va prendre aquesta mesura perquè “l’Ajuntament, per la seva burocràcia, no havia donat una resposta”. Norvet ja havia començat a enviar burofax a les inquilines a qui caducava el contracte.
 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;