Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Polèmica internacional pel veto del Govern català a dos representants d'organitzacions de drets humans

Fort rebombori internacional pel vet del Govern català a dos reconeguts membres de la Coordinadora per a la Prevenció de la Tortura (CPT). Iñaki Rivera havia d’entrar a la presó de Brians II el passat dijous, per visitar al pres en vaga de fam José Antúnez Becerra, però un ordinador de la Direcció General de Serveis Penitenciaris va fer saltar l’alarma: Rivera estava vetat. “La direcció general està violant totes les disposicions de la llei penitenciària”, assegura Rivera, que ostenta la plaça de director del centre de recerca reconegut per la Generalitat de Catalunya, l’Observatori del Sistema Penal i Drets Humans de la Universitat de Barcelona (OSPDH). La notícia ha corregut com la pòlvora entre les organitzacions de drets humans d’Europa i l’Amèrica Llatina, i arriba dues setmanes després que se sabés que Jorge del Cura (també membre de la CPT) no havia pogut visitar Becerra per ordre de Soler i Campins, segons ha denunciat l’OSPDH.

Pere Soler és regidor de l’Ajuntament de Terrassa i militant de CDC, mà dreta del conseller de Justícia Germà Gordó i home de confiança del secretari d’organització Josep Rull. Va substituir en el càrrec a Xavier Martorell, qui es va veure obligat a dimitir arran de l’escàndol d’espionatge de l’agència Mètodo 3.

El veto ha trascendit en un moment delicat, quan un pres porta setmanes en vaga de fam. “Antúnez Becerra no pot seguir més a la infermeria de la presó, porta 60 dies de vaga de fam i la seva situació és crítica. Jo conec la infermeria de Brians II i allà no es pot monitoritzar una persona en el greu estat de salut de Becerra. És urgent que el traslladin a una unitat especialitzada, com la de l’Hospital Clínic”, assegura Rivera amb la convicció que estem en unes hores decisives. “Hem entregat a la jutgessa de vigilància penitenciària, Remei Bona, un escrit on reclamem una actuació urgent que eviti un desenllaç que espero que no passi”, explica el professor de dret penal visiblement indignat pel bloqueig del Govern.

 

Reaccions internacionals

Les reaccions al veto governamental no s’han fet esperar. Des de RELAPT, una extensa xarxa d’organitzacions de drets humans que agrupa universitats i observatoris de tota Amèrica Llatina i l’Estat espanyol han emès un comunicat on exigeixen “l’immediata revocació de la prohibició d’entrada i comunicació dels senyors Iñaki Rivera i Jorge del Cura com a defensors acreditats dels drets humans”. A més, en relació a Antúnez Becerra, reclamen “l’immediat i urgent accés de personal mèdic de confiança per revisar la situació de salut del senyor Antúnez i, d’acord amb això, que es prenguin les mesures oportunes per reduir el seu patiment”. El Govern català, a més, ha rebut una carta de l’Observatori Europeu de Presons, dirigit per Mauro Palma, expresident del Comitè Europeu per a la prevenció de la Tortura, on es defineix l’actuació de Pere Soler com “fora de la legislació vigent”. També està realitzant gestions el relator especial sobre tortura de les Nacions Unides, Juan Méndez, i s’ha presentat una queixa davant del Síndic de Greuges, Rafael Ribó.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;