Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Quin paper tries?

| Arxiu

autoría:Marta Vilà

“L’arrelament és potser la necessitat més important i més desconeguda de l’ànima humana. És una de les més difícils de definir”, escriu la filòsofa Simone Weil. En un altre segle i un altre continent, li sento dir a l’antropòloga Rita Segato que l’arrelament és el principal enemic del capitalisme. Els vincles desfan la individualitat, l’aïllament capaç de tolerar i conviure amb la violència quotidiana. Arrelar és tramar una comunitat empoderada per imaginar.

Hem de poder fer créixer les arrels en un territori, en una comunitat que “conservi vius certs tresors del passat i certs pressentiments d’avenir”, reprenent Weil. Hi pensava arran de la diada de Sant Jordi, una tradició que reivindica l’amor, la paraula escrita i la festa de creure’ns que els carrers són nostres. Però alhora aquesta diada també estarà marcada per un pressentiment col·lectiu: com n’és de vulnerable el reconeixement de l’altre, la comunitat, la llibertat d’expressió.

Des de la Directa hem volgut celebrar la diada, alegres de tresorejar un llegat, reivindicant la paraula festiva, que s’alça en peu de pau per desfer el pressentiment que devora la nostra societat. Contra les derives totalitàries, posem al centre el dubte, un estímul constant per investigar, preguntar, donar veu, visibilitzar, reflexionar i, en definitiva, qüestionar-nos com fer ara com ara periodisme. Contra la llibertat d’expressió, exercitem la imaginació, l’eina infinita de transgressió i dissidència.

Si hem triat aquesta forma de donar-vos la benvinguda a la ‘Directa’ és perquè creiem que el periodisme i la literatura juguen un paper crucial per fer-nos sospitar de les veritats absolutes

Dubte i imaginació, periodisme i literatura per festejar el dia del llibre. Gràcies a la generositat de les editorials Alrevés / Crims.cat, Birabiró Editorial, Edicions del Periscopi, Edicions Saldonar, El Gall Editor, L’Avenç, Raig Verd Editorial, Sembra Llibres –englobades sota el segell de l’associació d’editorials independents Llegir en Català– i d’altres segells com Tigre de Paper, Pol·len Edicions, Males Herbes, Caliu Espai Editorial i Descontrol, amb les quals compartim moltes complicitats, fins el dia 24 d’abril, donarem la benvinguda a les noves subscriptores regalant-los un llibre que podran triar d’entre el catàleg que hem configurat.

L’Harem del Tibidabo (Al Revés)

Què en fas, d’una idea? (Bira Biró)

A la cambra fosca (Periscopi)

Vam fer un referèndum (Saldonar)

Aigua d’alta mar (Gall editor)

Els barcelonins (Avenç)

Els desposseïts (Raig Verd)

La història de John Carlos (Sembra Llibres)

Tocats pel foc (Tigre de Paper)

Terra de ningú. Perspectives feministes sobre la independència (Pol·len)

El passat i els càstigs (Males Herbes)

A mos redó. Cuinant la sobirania alimentària al País Valencià (Caliu Espai Editorial)

La guerra de los lugares (Descontrol)

L’aposta municipalista (Virus Editorial)

Si hem triat aquesta forma de donar-vos la benvinguda a la Directa és perquè creiem que el periodisme i la literatura juguen un paper crucial per fer-nos sospitar de les veritats absolutes. Aquest paper crucial és l’espai de la pàgina en blanc ocupat per la trobada amb qui pensa diferent de nosaltres. La paraula sobre paper esdevé l’encreuament o punt de partida per confrontar-se i conviure amb la pluralitat d’opinions, llengües, religions, cultures i pobles que generen una comunitat fèrtil.

Reivindiquem la lectura, també de la premsa escrita sense pressions ni presses. Superant la immediatesa i el reduccionisme que dicta l’actualitat

Reivindiquem la lectura, també de la premsa escrita sense pressions ni presses. Superant la immediatesa i el reduccionisme que dicta l’actualitat, gaudir del temps i l’atenció que exigeix el paper és una manera també de mantenir el nostre compromís amb el periodisme inquisitiu, que subverteix el conformisme.

Conformar-se és fer el paper de qui no s’adona de res. Així volem viure? Fem valer la nostra capacitat d’escollir com viure, interpel·lem-nos. Sortim una vegada més al carrer per celebrar la diada de Sant Jordi, per celebrar que no ens resignem, que no estem disposats a cedir cap dret ni llibertat. Aquesta vegada les pancartes són els llibres que ocupen els carrers, els llibres que triarem. I des d’aquestes pàgines un animem a preguntar-vos: Quin paper tries quan parles? Quin paper tries quan decideixes callar?

 

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!