Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Una cinquantena de persones protesten davant l’Oficina d’Estrangeria per denunciar les traves administratives

| Clara Asín

Ja fa temps que aconseguir una cita prèvia per realitzar tràmits a l’Oficina d’Estrangeria de Barcelona no és gens fàcil. En sol·licitar-la telemàticament, el sistema repeteix una i altra vegada: “No hi ha suficients cites disponibles”. Això comporta que moltes persones migrades perdin els papers, caduquin o no puguin aconseguir-los i, per tant, es quedin en situació administrativa irregular. Per denunciar-ho, avui a les vuit del matí, una cinquantena de persones ha fet una acció de protesta aquest matí davant l’Oficina d’Estrangeria de Barcelona, al passeig de Sant Joan 289, on han desplegat una pancarta on s’hi llegia “Papeles para todos y todas”.

Autoritzacions, renovacions, modificacions de permisos de residència, certificats, reagrupament, cèdules d’inscripció, NIE no comunitaris i autoritzacions de retorn. Tots aquests tràmits es realitzen a l’Oficina d’Estrangeria i per a tots es necessita un cita prèvia. Les dificultats per aconseguir-la han estat denunciades reiteradament per diversos col·lectius, com Espacio del Inmigrante o Papeles para todas i, fins i tot, per l’ICAB. L’I·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, ja el 2015, va reclamar que la Delegació del Govern incrementés els recursos per poder atendre les sol·licituds i reduir així el temps d’espera, alhora que alertava de la “indefensió» per al col·lectiu d’immigrants que generava la situació.

Les dificultats per aconseguir cita prèvia han estat denunciades reiteradament per diversos col·lectius  |Clara Asín

 

La convocatòria sorgeix sota el paraigua de l’assemblea de col·lectius migrants, que es va convocar per primer vegada el 28 de gener per coordinar un calendari de mobilitzacions. En el comunicat que han repartit al matí, denuncien que a les dificultats per aconseguir regularitzar la situació degut a “l’impossible però indispensable contracte de treball d’un any de durada”, s’hi suma ara la no existència de cites prèvies per presentar la documentació. Paula Rossi d’Espacio Inmigrante ha subratllat que és “increïble que avui dia hàgim de demanar més cites, més oportunitat per començar un tràmit”. Així doncs, la burocràcia és el primer obstacle per a les persones migrades. Segons dades del Síndic de Greuges, el 2017 van rebre una desena de queixes per la lentitud en els procediments, la majoria per falta de cites prèvies.

En el cas de les persones sol·licitants d’asil, afegeixen des de l’Assemblea, se’ls deneguen renovacions de la coneguda com a targeta vermella (Document acreditatiu de la condició de sol·licitant en tramitació de protecció internacional) i deixen sense papers persones que porten temps aquí. “Els drets de les persones migrades i refugiades són greument vulnerats”, conclouen.

Norma Falconi de Papeles para todas titlla la situació de “racisme institucional” i adverteix que properament, hi haurà tancades per denunciar-ho.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;