Les places hoteleres han augmentat un 345% a Ciutat Vella, tot i que l’objectiu del pla d’usos del districte de l’any 2013 era “equilibrar la presència de places hoteleres i accés a l’habitatge”. Aquest és el principal motiu que ha portat la sala del contenciós-administratiu número 3 del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a anul·lar “de ple dret” el pla, aprovat el 24 de juliol de 2013 per l’Ajuntament de Barcelona, encapçalat per Xavier Trias. I que possibilita retirar la llicència al projecte d’hotel de les Drassanes. El recurs va ser presentat per l’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona (APARTUR), en considerar que el pla d’usos beneficiava el gremi d’hotelers davant el sector dels apartaments turístics.
“La sentència és demolidora i claríssima: anul·la aquest pla d’usos i per tant determina que totes les llicències que s’estiguin tramitant s’aturin i que aquelles que s’hagin obtingut, no ho haurien d’haver fet”, ha explicat davant la premsa la tinenta d’alcaldia Janet Sanz. Entre d’altres, aquesta sentència afecta l’hotel Praktik, que estava previst construir a un solar a tocar de l’edifici històric de les Drassanes. “Aquesta sentència ens determina una actuació contundent i molt clara: no donarem la llicència d’hotel a les Drassanes”, ha assegurat Sanz.
“Aquesta sentència ens determina una actuació contundent i molt clara: no donarem la llicència d’hotel a les Drassanes”, ha assegurat Sanz
L’hotel de les Drassanes pretenia ser el cinquè de la cadena Praktik. Es tractava d’un allotjament de dos edificis, de cinc i deu plantes, amb un cost d’obra de 23 milions d’euros. Les veïnes van denunciar irregularitats en la tramitació dels expedients. La plataforma Salvem les Drassanes assegurava fa uns mesos que els serveis d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona “ocultaven” dos informes que, en el seu parer, serien determinants per poder atorgar la llicència per construir l’hotel als solars. Uns terrenys que durant setze anys han vist com el seu valor inicial es multiplicava per 38 mitjançant tres operacions de compravenda entre el 1999 i el 2015. Tot i això, la tinenta d’alcaldia afirma que “es contempla una indemnització als propietaris dels solars, per culpa d’un nyap urbanístic” de l’anterior consistori.
Encara que la sentència és molt clara, des de l’ajuntament asseguren que estan treballant per analitzar jurídicament la sentència. “Es revisaran cas per cas les llicències que s’estan tramitant, però no es revocaran aquelles que estiguin en funcionament”, ha explicat a la premsa la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin. Una d’aquestes llicències serà la de l’hotel Rec Comtal, tot i que la regidora ha explicat que no està clar quin serà el seu futur.