Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Imputen Manuel Bustos i tres exregidors socialistes de Sabadell per organització criminal

El jutjat d'instrucció número 1 de Sabadell considera que alts càrrecs del Consistori, en mans del PSC, i de l'adjudicatària d'escombraries Smatsa van desenvolupar activitats il·lícites per obtenir beneficis econòmics. El grup, de 18 persones, estava sota el comandament de Francisco Bustos, germà de l’exalcalde socialista i aleshores regidor, i Xavier Izquierdo, exdirector de l’Àrea de Relacions Ciutadanes i Espai Públic. Tot, amb el coneixement, beneplàcit i consentiment de l'exalcalde

Manuel Bustos en una imatge d'arxiu | Edu Bayer

“Alts càrrecs de l’Ajuntament de Sabadell juntament amb el Grup empresarial Vendex van constituir un grup perfectament organitzat i concertat en el si del qual es van desenvolupar activitats il·lícites amb el fi d’obtenir al seu favor un rèdit o benefici econòmic”. És la conclusió a la que ha arribat el jutjat d’instrucció número 1 de Sabadell que des del 2013 instrueix la peça 28 del cas Mercuri per presumptes irregularitats en l’adjudicació del servei de recollida de residus i neteja viària Smatsa del Grup Vendex. D’aquesta “organització o grup criminal”, com ho defineix la mateixa interlocutòria, en formarien part divuit persones, entre membres del Consistori i de l’empresa, i estaria dirigit per Francisco Bustos Garrido, germà de l’exalcalde socialista i aleshores regidor de l’Espai Públic, i Xavier Izquierdo, exdirector de l’Àrea de Relacions Ciutadanes i Espai Públic. Tot, amb el coneixement, beneplàcit i consentiment de Manuel Bustos, alcalde de la ciutat entre 1999 i 2012, i condemnat per tràfic d’influències.

L’“organització o grup criminal” estaria dirigit per Francisco Bustos, germà de l’exalcalde socialista i aleshores regidor i Xavier Izquierdo, exdirector de l’Àrea de Relacions Ciutadanes i Espai Públic

Les investigacions policials i judicials, a partir de gravacions telefòniques, documentació confiscada i declaracions, permeten constatar que, com a mínim entre el 2009 i el 2012, alts càrrecs i funcionaris de l’Ajuntament facilitaven o garantien l’adjudicació de serveis públics a algunes de les empreses del Grup Vendex i a canvi rebien favors econòmics, com subvencions per a actes relacionats amb el Consistori o el PSC, finançament de viatges, contractacions a demanda o anul·lacions de multes per estacionament en zones de pagament a la via pública, un servei precisament gestionat pel mateix grup empresarial. Entre les persones imputades -actualment catalogades com a investigades- hi figuren també dos actuals regidors de l’oposició, que aleshores eren al Govern: Ana Carrasco Serrano i Cristian Sánchez.

La Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, acusació popular al cas Mercuri, considera els fets investigats “d’una gravetat extrema” i subratlla que “novament s’han posat de manifest les pràctiques corruptes i clientelars de l’entorn de Manuel Bustos i dels responsables polítics del PSC”. Ara, esperen que la data de judici es fixi el més aviat possible.


Finançar viatges, retirar multes i contractar a demanda

De fet, segons les investigacions arran de l’Operació Pokemon de corrupció -instruïdes pel jutjat d’instrucció número 1 de Lugo-, entre els viatges que hauria abonat el Grup Vendex, n’hi ha un que va pagar l’empresa de la zona blava d’aparcament de Sabadell, Serveis Generals Per Municipis. Diversos membres de l’Ajuntament, inclòs Francisco Bustos, van viatjar a una fira d’Alemanya per un total de 9.374 euros. A més de la zona blava, fins el 2015, una altra empresa del grup, Servicio Semat S.A, s’ocupava de la neteja d’equipaments municipals.

Però la relació establerta entre l’empresa adjudicatària i el Govern local no acaba aquí. L’informe del Servei de Vigilànica Aduanera de l’Agència Tributària inclou tot un seguit de correus electrònics en què Francisco Bustos i personal de l’Ajuntament -via el regidor-, presumptament, recomanen al responsable d’Smatsa Díaz Fernández persones que hauria de contractar l’empresa. El text parla d’un “presumpte delicte de tràfic d’influències”, a través del qual, s’haurien “recomanat” almenys vuit persones durant el 2011. En base a la informació de la Seguretat Social, se’n desprèn que almenys cinc van passar a treballar per a l’empresa. Un dels correus que Francisco Bustos va fer arribar al gerent d’Smatsa -que ell rep d’una treballadora del Consistori- explicita: “de acuerdo con las instrucciones de Paco, te paso los datos de los trabajadores que tenéis que llamar para incorporar a la empresa”. En la darrera interlocutòria, la jutge concreta que existeixen “indicis” que l’empresa “de forma habitual i/o continuada en el temps hauria dut a terme determinades conductes irregulars amb el fi d’afavorir i beneficiar el personal públic vinculat a l’Ajuntament de Sabadell, tals com contractació de forma habitual de persones vinculades al personal públic”.


100.000 euros per a la campanya del PSC

Tal com la Directa va avançar el gener del 2017, la interlocutòria constata que l’acte de campanya del PSC el 30 d’abril del 2011, va ser finançat “de forma il·lícita pel Grup Vendex” amb 100.000 euros aproximadament, un import que “no va ser comptabilitzat ni fiscalitzat ni declarat legalment”.

Francisco Bustos, quan era regidor a l’Ajuntament de Sabadell

 

Els informes policials del cas de corrupció Pokemon ho apunten en una conversa telefònica en què el gerent d’Smatsa Eugenio Ángel Díaz Fernández s’explicava: “…porque hay ciertos elementos que no son recurrentes como por ejemplo, para que se haga una idea y no estamos hablando de costes pequeños, estas cosas como recuérdese aquella cena que se patrocinó de campaña electoral al alcalde…”. Qui parlava de patrocinis era el responsable de l’adjudicatària del servei de recollida de residus i neteja viària a Sabadell. Qui l’escoltava a l’altra banda del telèfon era el seu superior, el president del Grup Vendex Gervasio Rolando Rodríguez Acosta, imputat en el cas de corrupció. Díaz Fernández encara detallava més l’operació: “…sí pero hay una parte del evento que por ejemplo eso que iba con facturas… hay una serie de gastos no recurrentes que a mi se me antoja que pudiéramos estar hablando incluso de cien”. I l’endemà afegia que, a més de les despeses de “la fiesta del alcalde”, hi havia “lo que usted independientemente me dio de otra forma”.

El modus operandi hauria consistit en carregar les factures de tècnics o espectacles de l’acte de campanya a empreses amb vincles amb el PSC com Migas y Mucho Más SL, el restaurant on era accionista l’aleshores regidor d’Espai Públic i germà de l’alcalde Francisco Bustos Garrido.

Tal com va avançar la Directa el gener del 2017, la interlocutòria constata que l’acte de campanya del PSC el 30 d’abril del 2011, va ser finançat “de forma il·lícita pel Grup Vendex” amb 100.000 euros aproximadament

Poc temps després d’aquell sopar de campanya, es va publicar el plec de condicions del concurs públic d’escombraries que va acabar guanyant Smatsa per un valor total de 257,25 milions d’euros més IVA i un total de 15 anys més cinc prorrogables. El jutjat constata que l’adjudicació “va ser indiciàriament fruit d’un tripijoc planificat, organitzat i dirigit pels mateixos membres de l’esmentat grup organitzat amb el fi que l’empresa guanyadora fos Smatsa”.

De fet, el Consistori ja va denunciara principis de 2017 diverses irregularitats en la concessió per part del Govern del PSC. Segons la llei de contractació pública, l’adjudicació hauria d’haver estat de quatre anys, amb possibilitat de sis, però el Govern del PSC hauria qualificat el contracte de forma incorrecta. Qui aleshores era regidor de Nova Economia i Serveis Centrals Albert Boada va subratllar que si quedava clar que el contracte és nul, no caldria indemnitzar l’empresa. També han denunciat que l’empresa no va aportar la garantia que exigeix la llei i no es va tenir en compte la no solvència financera.

A més l’Ajuntament denuncia incompliments en la prestació i fiscalització del servei. Concretament, defensen que només havia complert el 59% dels serveis de neteja de la ciutat i finalment, van obrir expedients contra Smatsa per les liquidacions dels anys 2014, 2015 i 2016, amb què l’Ajuntament reclama a l’empresa prop de 3,54 milions d’euros.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!