De 6 mesos a 3 anys de presó. És la pena que estableix l’article 489 del Codi Penal marroquí per a les “relacions impúdiques o contra natura” entre persones del mateix sexe. El Marroc és un dels 70 països del món que criminalitzen les persones homosexuals i persegueixen les persones trans, amb penes de multa i de presó. Moltes d’elles resisteixen, però d’altres es veuen forçades a demanar protecció internacional i arriben a Barcelona, on es troben amb un refugi amb molts obstacles.
Amb l’objectiu d’explicar aquestes històries d’asil i resistències, del Marroc a Barcelona, la Directa presenta el documental i reportatge escrit Fugir per estimar i ser, realitzat per Víctor Yustres, Sònia Calvó i Victòria Oliveres, amb la col·laboració del Servei Civil Internacional (SCI) de Catalunya i la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR). El projecte és finançat per les beques periodístiques DevReporter.
Asil LGBTI en tres capítols
Tant el reportatge com el documental consta de tres capítols. En el primer, s’explica la situació de les persones LGBTI al Marroc, que s’enfronten a vulneracions de drets i violències múltiples provinents de la llei, la família, la policia o els mitjans de comunicació. Algunes resisteixen des de la clandestinitat i d’altres només veuen l’asil com a sortida. En aquest capítol trobareu una entrevista a Oussama Borouja, president del col·lectiu LGBTI Akaliyat (en àrab, “minories”), que explica què significa ser activista pels drets de les persones amb sexualitats i identitats no normatives al Marroc. L’entrevista es publicarà en obert al web de la Directa el 17 de maig, Dia Mundial contra l’Homofòbia i la Transfòbia. Borouja participarà també a la presentació del documental el 15 de maig.
El reportatge també fa una parada a Ceuta. Allà, moltes persones marroquines LGBTI fan la sol·licitud de protecció internacional, però solen esperar més d’un any al CETI (Centre d’Estada Temporal d’Immigrants) fins a ser enviades a la Península. A la porta d’Europa, també trobem històries que reflecteixen que les persones LGBTI continuen patint discriminacions i homofòbia.
Finalment, el reportatge explica la situació de les persones homosexuals i trans marroquines que demanen asil i venen a Barcelona o altres punts de l’Estat espanyol. Aquest procés no sempre és fàcil, ja que el periple legal que han de superar per obtenir la protecció internacional sol ser lent i l’índex de denegació de sol·licituds és elevat: el 2018, l’Estat espanyol va rebutjar 3 de cada 4 sol·licituds d’asil i 78.000 van quedar pendents de resoldre.
*El reportatge Fugir per estimar i ser es pot llegir a la Directa 477 i el documental es podrà veure en obert al canal de YouTube a partir del 20 de juny, Dia Mundial de les Persones Refugiades. Anunciarem properes projeccions per xarxes socials amb l’etiqueta #FugirPerEstimarISer