Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Què hi trobem, a la 'Directa' 477?

Un equip de periodistes de la 'Directa' s'ha desplaçat al Marroc i Ceuta per documentar la persecució de la comunitat LGBTI, les resistències i el testimoni de qui opta per fugir i sol·licitar asil a l'altra riba de la Mediterrània. A continuació us oferim l'entrevista en profunditat a l'escriptora i assagista Virginie Despentes. Aquesta edició inclou un suplement del Festival de Cinema Africà de Sant Feliu de Llobregat amb cinc reportatges sobre la realitat africana

Fugir per estimar i ser. A través de testimonis sobre el terreny entrevistats per Víctor Yustres, Sònia Calvó i Victòria Oliveres al Marroc, Ceuta i Barcelona, aquest reportatge explica les vulneracions de drets humans i la repressió que pateix la comunitat LGBTI marroquina. També aprofundeixen sobre les mancances de l’asil per raons d’orientació sexual a l’Estat espanyol.

A la secció ‘Miralls’ entrevista en profunditat a Virginie Despentes. A finals dels anys 90 del segle XX, l’escriptora i assagista va debutar amb Fóllame, que li va valdre una allau de crítiques per la seva duresa. Anys després, resseguim la seva trajectòria. Les preguntes les fa Carla Mallol i les fotografies de Freddy Davies.

Virginie Despentes |Freddy Davies

 

A la secció ‘Contrast’ Albert Riba, president d’Ateus de Catalunya i Elisa Martínez Tobed, membre de Cristians pel Socialisme, debaten sobre la fe cristiana i la militància d’esquerres. Il·lustracions de Raúl Vélez.

Completem la secció d’opinió amb ‘La necessitat de fer memòria’, un article de David González Vázquez, historiador de l’Observatori Europeu de Memòries de la Fundació Solidaritat UB. Amb il·lustració d’Esther Aguilà.

En l’apartat de temes en positiu us expliquem com fer ciutat des de fora dels despatxos. Davant l’urbanisme convencional, majoritàriament masculí i sovint mogut per interessos que no són els de les futures persones usuàries, es plantegen noves formes de planificar la ciutat, tant a la teoria com a la pràctica. Un reportatge d’Adrián Crespo.

Preparatòria d’una marxa exploratòria d’urbanisme feminista a la Trinitat Nova (Barcelona) |Equal Saree

 

I tot seguit fem la nostra particular volta al món passant per Nova York, París i Alemanya. L’estigmatització de les bandes de joves a la ciutat de l’Empire States, i especialment al barri del Bronx, és el tema del reportatge de Diana Gener. Tres anys després d’una massiva ràtzia repressiva amb 120 detencions la majoria de casos han estat arxivats i les víctimes que han passat llargues temporades en presó preventiva en denuncien les conseqüències. Marc Becat Busquets ens trasllada una realitat invisible de la capital francesa, els milers de sensesostre que hi viuen als carrers. Andreu Jerez, periodista i coeditor del llibre ‘Epidemia ultra’, analitza l’auge de l’extrema dreta en el conjunt de la Unió Europea.

Creadores, sanadores i mèdiums. Una exposició ens descobreix la creació domèstica “per reparar les ànimes” a través de l’espiritisme emancipador de disset dones d’arreu del món. Un reportatge de Sagar Malé que obre la secció ‘Expressions’. ‘Sobre un home que es va construir un castell’ és el títol del relat literari d’Anna Vilamú a la subsecció ‘Malalletra’. Amb il·lustració de Manuel Clavero. Les ressenyes que tanquen les pàgines culturals tenen les signatures d’Àlex Romaguera (Feminisme per al 99%), Marc Rovira Justribó (Claus i Lucas) i Ferran Domènech (La història de John Carlos).

A la contraportada gaudireu amb una entrevista a Moisés Borges, activista contra les hidroelèctriques al Brasil. Àlex Romaguera analitza amb ell la situació política i social de la primera potència mundial en reserva d’aigua i la cinquena en petroli. Els recursos passen a mans del capital internacional i l’oligarquia local a costa de l’empobriment. Foto de Victor Serri.

 

Suplement del Festival de Cinema Africà de Sant Feliu de Llobregat
Setze pàgines amb la programació i articles complementaris relacionats amb el quart cicle de la Mostra CineBaix 2018-2019, que tindrà lloc del 30 de maig al 3 de juny. La crítica de la filmografia és a càrrec d’Ignasi Franch. Tot seguit els reportatges de Gemma Solés i Coll (segregació de classe a Nairobi), Marc Español (disputa per l’aigua del Nil), Carlos Bajo Erro (moviments socials africans), Celia Murias (dona i emancipació a l’Àfrica) i Fernando Díaz Alpuente (populismes).

Article publicat al número 477 publicación número 477 de la Directa

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!