La Secció Cinquena de la sala del Contenciós Administratiu del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) del País Valencià ha tombat el recurs d’apel·lació de l’Ajuntament d’Ontinyent, Diputació de València i l’empresa publicoprivada Egevasa, i ha declarat nul·la la continuació del contracte del conveni de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) d’Ontinyent-Agullent, vigent des del 1993. Així de rotund s’ha pronunciat l’òrgan judicial: “es decreta la nul·litat de la continuació d’un contracte que va finalitzar el 17 de febrer de 2014, l’administració va permetre la seua continuació malgrat ser conscient de la il·legalitat”.
Aquesta decisió del TSJ s’ha produït arran que la mercantil Aqlara interposara una denúncia instant la Diputació de València i l’Ajuntament d’Ontinyent a incoar un procediment d’ofici, per mitjà del qual revisar la vigència del conveni d’explotació de l’estació depuradora. Ambdues administracions, però, van desestimar incoar el procediment i Aqlara va interposar un recurs. Cal recordar que en 1993 s’adjudica el contracte d’explotació de l’EDAR a Egevasa, quan aquesta era propietat exclusiva de la Diputació. Posteriorment, en 1999, el 49% del capital social es transfereix a mans privades.
La sentència no és ferma i, tal com han confirmat des del consistori d’Ontinyent (Vall d’Albaida) a aquest mitjà, encara existeix la possibilitat de presentar un recurs davant del Tribunal Suprem
Tanmateix, la sentència no és ferma i, tal com han confirmat des del consistori d’Ontinyent (Vall d’Albaida) a aquest mitjà, encara existeix la possibilitat de presentar un recurs davant del Tribunal Suprem. “Se sol·licitaran els informes jurídics per analitzar la situació i prendrem les decisions més adequades per als interessos municipals”, han declarat des de la regidoria de Sostenibilitat, encapçalada per Sayo Gandia. En tot cas, “hi ha molts actors involucrats, com la Diputació Provincial, Egevasa, els Ajuntaments d’Ontinyent i Agullent, i la Comunitat d’Usuaris de Vessaments d’Ontinyent-Agullent”, asseveren.
Preguntats per la sentència del TSJ, des del consistori han confirmat que han rebut dues sentències contradictòries sobre la gestió de la depuradora. Per una banda, el jutjat contenciós administratiu 6 de València, en sentència del 5 de setembre de 2024 “ha declarat ajustat a dret el conveni d’explotació de l’EDAR, que continua mantenint la vigència”, han explicat. Per altra banda, el TSJ de València, el 10 de setembre de 2024, en apel·lació de sentència de primera instància, “arriba a una altra conclusió, i entén que el conveni no té vigència des del 17 de febrer de 2014, perquè la Diputació no va aprovar una nova addenda al conveni inicial”, han detallat. Siga com siga, aquesta darrera sentència del TSJ anul·la una anterior del Jutjat Contenciós Administratiu número 1, que en aquella ocasió no havia anul·lat el conveni mencionat.
Al llarg de les tretze pàgines de la resolució judicial, s’esclareix que la Diputació de València, de forma conscient, no va resoldre la continuïtat del contracte del conveni esmentat i va seguir en una situació de “manifesta il·legalitat”. Segons la sentència, el tribunal aplega a aquesta conclusió després de comprovar que en 2013, Egevasa va instar l’Ajuntament d’Ontinyent a què escaiguera acordar una nova pròrroga del conveni, ja que el seu termini de finalització era el 17 de febrer de 2014. Si bé ha quedat acreditat que es va adoptar l’acord en el Ple del consistori d’Ontinyent del 28 de novembre de 2013, amb un informe desfavorable de la Secretaria, “per part de la Diputació de València mai es va adoptar cap acord”, es llegeix en l’apartat d’antecedents dels fets. És per això que l’òrgan judicial, conclou: “durant anys, es va permetre des de l’Administració l’execució d’un contracte que hauria finalitzat en 2014 i l’administració n’era conscient de la il·legalitat”.
Connexions polítiques que gestionen l’aigua
Cal recordar que, en aquell moment, el batlle d’Ontinyent era ja l’actual alcalde Jorge Rodríguez, qui va prendre possessió en 2011, és a dir, tres anys abans, sota les sigles del PSPV. Posteriorment, Rodríguez fou president de la Diputació de València entre 2015-2018. El seu pas com a màxim responsable de la Diputació de València li va costar un alt preu polític. Rodríguez va ser esquitxat en el cas Alqueria –una causa judicial sobre presumptes delictes de prevaricació administrativa i malversació de cabals públics a l’empresa pública Divalterra–, d’on finalment va ser absolt dos dies després dels comicis. Amb tot, el procés judicial li va suposar una pugna interna amb el PSPV. Va perdre el carnet de militant i va haver d’acordar l’adeu forçat del palau provincial.
Rodríguez va ser esquitxat en el cas Alqueria –una causa judicial sobre presumptes delictes de prevaricació administrativa i malversació de cabals públics a l’empresa pública Divalterra–, d’on finalment va ser absolt
Paradoxalment, en les darreres eleccions, s’ha capgirat la truita per a Rodríguez, qui amb l’ajut d’antics militants socialistes, el seu perfil carismàtic i una vocació municipalista en expansió, ha refundat el projecte polític sota la marca Ens Uneix. La formació va ser clau de volta en els comicis municipals de 2023, però, en aquesta ocasió, per facilitar l’entrada del Partit Popular (PP) al palau, sumant el seu vot al del partit d’extrema dreta Vox.
Segons detallava el mitjà digital Valencia Plaza, fruit d’aquell acord, el PP va atorgar-li el control d’Egevasa a Ens Uneix, nomenant l’única diputada provincial del partit originari de la Vall d’Albaida, Natàlia Enguix, presidenta de la Junta General Valenciana de l’Aigua SA (Egevasa) i a Ricard Gallego, mà dreta de Jorge Rodríguez, en el consell d’administració d’Egevasa. Fonts del partit van recordar “la importància estratègica” de l’organisme per a Ontinyent, “ja que és el municipi més gran on l’empresa pública té la gestió de l’aigua”.