Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La Policia Nacional espanyola elabora fitxers sobre l'activitat d'Arran al País Valencià

Documents oficials mostren com la policia espanyola va vigilar l'activitat de l'organització juvenil independentista al País Valencià com a mínim entre els anys 2018 i el 2019. Surten a la llum després d'una denúncia de la immobiliària Engels & Völkers per unes pintades on se'ls assenyalava com "culpables d'especulació i mercantilització en l'habitatge"

| Arxiu

“En virtut de les dades obtingudes, es pot descartar de nou que ens trobem davant d’un cas de simple vandalisme, i sí davant el que es denomina com una nova ‘acció reivindicativa’ motivada per causes estrictament ideològiques, reivindicada per Arran, la qual ha escollit de forma estratègica l’objectiu de l’atac i ha preparat la producció d’aquest de manera que s’asseguri la màxima impunitat possible als seus autors directes”.

Així és com l’inspector amb carnet professional 72.369 i la inspectora amb carnet 91.911  –ambdós membres del Grup segon de la Brigada Provincial d’Informació de la Policia Nacional espanyola a València– descriuen a l’atestat 106/19 l’acció realitzada per l’organització juvenil de l’esquerra independentista Arran el 27 de març del 2019 a una oficina d’Engels & Völkers de la ciutat del Túria. El col·lectiu va emmarcar aquesta acció en la campanya #PunxemLaBombolla i la va reivindicar amb una piulada: “A València assenyalem la immobiliària Engel & Völkers com a culpables d’especulació i mercantilització en l’habitatge. La casa i la vida de les persones no són mercaderies!”.

No és el primer cop que la Policia Nacional espanyola investigava les accions d’Arran a València. Els arxius policials recullen informació d’almenys cinc accions del col·lectiu juvenil al País Valencià entre el 2018 i el 2019. Per als autors de l’esmentat atestat,  signat l’11 d’abril de 2019, l’organització independentista “té com un dels principals objectius executar diverses accions reivindicatives […], sent la majoria d’aquestes conductes de naturalesa delictiva, minimitzada en molts casos per la poca gravetat que aparenten aquestes conductes de forma aïllada”.

A més de l’acció a l’oficina d’Engels & Völkers, el grup policial també va investigar una acció contra el bus turístic de València, el 9 de juliol del 2018; els danys causats per dues pintades denunciant el turisme al Carrefour Market de Gandia el 20 de juliol;  una pintada on es podia llegir “el turisme mata” a l’empresa My Reception Rental Services S.L. de València el 9 d’agost del mateix any i, de nou a la capital valenciana, una pintada contra la Federació d’Hostaleria de València on es podia llegir “Culpables de la misèria”. En aquest cas, la Brigada d’Informació agrega a l’informe la factura de l’empresa que va netejar les persianes i la façana de la patronal i que va causar els “desperfectes”, quantificats en 145 euros.

A València assenyalem la immobiliària Engel & Völkers com a culpables d’especulació i mercantilització en l’habitatge. La casa i la vida de les persones no són mercaderies!”. La piulada d’Arran és una de les proves de Cos Nacional de Policia espanyol |Arxiu

 

Les principals proves aportades per la Brigada d’Informació de la Policia Nacional espanyola són captures de diferents perfils de Twitter d’Arran, on s’exhibien fotografies amb les pintades realitzades i on, en alguns casos, es reivindicava l’autoria de les accions. El contingut dels informes s’ha fet públic després que l’actual portaveu d’Arran, Adriana Roca, hagi estat citada a declarar aquest dimecres 5 de febrer a la Ciutat de la Justícia de Barcelona “precisament per la denúncia d’Engels & Völkers per l’acció reivindicativa a la seva seu” el març del 2019, segons el col·lectiu anticapitalista. La immobiliària d’origen alemany va generar “un volum d’intermediació que va superar per primer cop els 2.000 milions d’euros el 2018”, segons informa el seu portal espanyol.

La immobiliària d’origen alemany  va generar “un volum d’intermediació que va superar per primer cop els 2.000 milions d’euros el 2018”, segons informa el seu portal espanyol

Roca està citada a declarar per haver participat en la roda de premsa de presentació de la campanya “Punxem la bombolla”, que es va realitzar a València coincidint amb l’acció a la seu valenciana de la immobiliària. A les portes del jutjat, Roca ha anunciat que s’ha acollit al seu dret a no declarar, en la que ha estat la primera citació judicial com a investigada pel conjunt d’accions emmarcades en la campanya per l’habitatge.

“Entenem que és un cas claríssim de persecució política. M’acusen a mi, però el que fan és criminalitzar l’organització per les seves accions de protesta”. La portaveu d’Arran considera que és un atac a “totes les organitzacions i entitats que assenyalen un sistema injust i que proposen una alternativa: un atac a la dissidència política en el seu conjunt”. “La millor resposta davant d’això, és continuar fent el que fem”, conclou Roca. Ara serà la fiscalia de Barcelona la que haurà de decidir quin recorregut segueix la denúncia d’Engels & Völkers.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!