El policia infiltrat I. J. E. G. va aconseguir matricular-se a la universitat pública amb la identitat falsa Marc Hernàndez Pons, després d’haver superat la prova d’accés per a majors de 25 anys. El juliol de 2020, la Universitat de Barcelona (UB) va acceptar la seva inscripció després de comprovar el DNI a la Direcció General de Policia i certificar les dades acadèmiques incloses en el formulari per “descartar l’ús de documents falsos”.
Segons la informació que la UB ha facilitat a la Directa a través del Portal de Transparència, cap estudiant amb DNI o NIE espanyol no ha de presentar la documentació d’identitat si en el moment de la matrícula autoritza la universitat a efectuar les comprovacions necessàries a través de la consulta electrònica a l’administració corresponent, en aquest cas a la policia. Encara que l’infiltrat hagués facilitat el seu document, tampoc hauria aixecat sospites perquè disposava d’un DNI fals expedit per la Secretaria d’Estat de Seguretat sota les ordres del ministre de l’Interior, ja aleshores Fernando Grande-Marlaska.
La universitat va donar “trasllat de la sol·licitud al possible afectat” i li atorgava un termini de deu dies hàbils a partir de la notificació per formular al·legacions
Darrere la identitat falsa s’amagava l’agent del Cos Nacional de Policia I. J. E. G., per tant, totes les dades que constaven en el DNI fals i que derivaven de la seva matriculació a les proves d’accés per a majors de 25 anys no guarden cap relació amb el policia. Així i tot, el 20 de gener de 2025, un mes i mig després de tramitar la petició d’informació, la universitat va comunicar a aquest mitjà que donava “trasllat de la sol·licitud al possible afectat” i li atorgava un termini de deu dies hàbils a partir de la notificació per formular al·legacions. És a dir, la universitat va dirigir-se a una persona que no existeix a través de dades de contacte associades a un document fals.
Tot i que, com era previsible, mai ningú va formular al·legacions, la universitat considera que “sense l’autorització de la mateixa persona” afectada no pot divulgar les dades específiques que l’infiltrat va utilitzar per matricular-se. La UB conclou que són “dades personals” que “poden servir per elaborar un perfil de la persona” i que, específicament, les de “contacte” i “domicili” s’han de considerar “dades sensibles”.
En el moment que aquest mitjà va destapar la infiltració, el centre universitari va fer una sèrie d’actuacions puntuals de comprovació. En primer terme, explicita l’escrit, “es va consultar les dades de l’alumne que constaven a la Facultat d’Educació”, com l’any de les Proves d’Accés a la Universitat (PAU) que l’infiltrat ja havia fet amb la seva identitat falsa. En segon lloc, va obtenir informació sobre la interposició d’un recurs contenciós administratiu per vulneració de drets fonamentals interposat per Òmnium Cultural.
I. J. E. G. va ser el segon agent de policia infiltrat descobert de la 33a promoció de l’Escola de Policia d’Àvila, que es va graduar el juny de 2019. Uns mesos més tard, va aterrar a l’activisme català i després de començar la seva militància a Resistim al Gòtic i al Casal Lina Òdena, el març de 2021 va entrar a militar al Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), organització estudiantil de l’esquerra independentista. Va arribar a ser el coordinador del nucli del sindicat al Campus Mundet i es va mostrar interessat a entrar a militar a Endavant.