Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El Casal Popular Lina Òdena, porta d’accés a l’esquerra independentista

A partir de la seva participació en un acte de la campanya "La vida abans que el capital", l'agent infiltrat amb el nom de Marc Hernàndez Pon va atansar-se al Casal Popular Lina Òdena, a l'Esquerra de l'Eixample de Barcelona, en el qual ha arribat a participar de la gestora i de la comissió d'economia, des d'on ha tingut accés a nombrosos debats interns i a la bústia de correu electrònic de l'espai

El març de 2021, el policia infiltrat va participar en una cercavila contra el desallotjament del casal Lina Òdena | Elena Bulet

Dimarts, 2 de juny de 2020. Sota el lema “La vida abans que el capital”, l’organització de l’esquerra independentista Endavant impulsa una convocatòria a favor dels serveis públics i contra la crisi social derivada de la pandèmia, quan tot just acabava la fase més estricta de confinament. Amb mascareta i guardant la distància de seguretat, Marc Hernàndez Pon sosté un cartell enmig de la plaça de la Universitat. Aparentment, en solitari i sense cap vincle previ amb altres manifestants, ha acudit al punt de trobada de la protesta a l’Esquerra de l’Eixample.

Allà es presenta a un militant d’Arran i del Casal Popular Lina Òdena, a qui mostra el seu interès per participar en l’espai okupat als baixos del carrer Mallorca, 132. El 27 de juny, malgrat no haver establert cap més relació amb aquest entorn des de la seva primera aparició, pren part de la cercavila contra l’especulació i el desallotjament del casal.

Vist i no vist, no hi tornarà fins passat l’estiu. Marc Hernàndez arrenca la carrera d’Educació Social al Campus Mundet de la UB i s’aproxima a un company d’estudis que ha militat al nucli d’Arran de l’Esquerra de l’Eixample i al Casal Popular Lina Òdena. Fa servir aquest vincle com a pretext per aparèixer a la festa major del barri i oferir-se a donar un cop de mà.

Al principi –segons detallen persones vinculades a l’espai– se sospita d’ell, però té respostes per a totes les preguntes i el dubte s’acaba diluint entre cerveses al seu pis al barri de la Ribera, a tocar del Forat de la Vergonya

Es presenta a tothom de la mateixa forma: es diu Marc, té 27 anys, és de Mallorca i ha vingut a estudiar Educació Social perquè “estava fart de treballar de cambrer”. Utilitza la seva presència a Resistim al Gòtic com a carta de presentació i rebla: “Em mola el projecte del casal” quan li pregunten els motius pels quals s’interessa per un col·lectiu allunyat del lloc on viu.

Al principi –segons detallen persones vinculades a l’espai– se sospita d’ell, però té respostes per a totes les preguntes i el dubte s’acaba diluint entre cerveses al seu pis al barri de la Ribera, a tocar del Forat de la Vergonya. Som a l’octubre de 2020 i l’agent infiltrat ja participa de l’assemblea gestora del casal. Posteriorment, entra en la comissió d’economia, la que controla les despeses i recull els tiquets de les compres de material per fer accions: “No solia participar en accions, sempre coincidia que estava a Mallorca”, asseguren des del casal Lina Òdena.

Fins al mes de març de 2022, la seva posició li ha permès ser coneixedor de forma informal dels debats interns d’Arran. També ha après com punxar la llum i l’aigua, els mecanismes antirepressius, la metodologia de resistència al desallotjament del casal –executat el 25 de novembre– i ha tingut accés al seu correu electrònic. A la safata d’entrada, ha pogut trobar circulars informatives i actes de la comissió gestora de la Xarxa de Casals i Ateneus Populars dels Països Catalans, entre d’altres. La darrera temporada, amb altres companys del casal, ha assistit a l’estadi Nou Sardenya a veure alguns partits de futbol del Club Esportiu Europa des de la grada d’animació antifeixista dels Eskapulats.

Article publicat al número 549 publicación número 549 de la Directa

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!