Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

De Resistim al Gòtic a la campanya contra Cerberus

El grup veïnal del barri Gòtic va ser la porta d’entrada de l'agent del Cos Nacional de Policia espanyola infiltrat amb la identitat fictícia de Marc Hernàndez Pon al moviment pel dret a l’habitatge de Barcelona. Hi ha participat d'una manera discreta i amb intermitències, però s'ha implicat en la preparació d'una campanya contra el fons d'inversió Cerberus i ha tingut accés a un canal de Telegram on s'informa de totes les convocatòries d'accions contra desnonaments

L'agent encobert sosté una pancarta en suport a una membre de Resistim al Gòtic durant una concentració a la Ciutat de la Justícia de Barcelona el juny de 2021 | Arxiu

“Ei Marti, no tiu em sap greu… el meu pare esta xungu i em quedo aquí amem com avança…”. Aquesta és la darrera comunicació que qui es feia dir Marc Hernàndez Pon va mantenir amb membres de Resistim al Gòtic. Es va produir la tarda de l’1 de juny per anunciar que no assistiria a la reunió fixada l’endemà amb Serveis Socials i l’Oficina de l’Habitatge sobre la situació de dues veïnes del barri barceloní, Fatima i Yassin, desnonades fa un parell de mesos.

El grup veïnal del barri Gòtic va ser la porta d’entrada de l’infiltrat al moviment pel dret a l’habitatge de Barcelona. Coincidint amb el relaxament de les mesures anticovid i la represa de les trobades presencials, el 22 de juny de 2020, Hernàndez Pon es va presentar a l’assemblea de Resistim al Gòtic, a la placeta situada a la cruïlla entre els carrers Nou de Sant Francesc i Josep Pijoan. “Ens va explicar que era de Palma, que havia vingut a viure a Barcelona per estudiar i que volia implicar-se i participar en els moviments socials”, recorda l’activista Martí Cusó.

A partir d’aleshores, va mantenir-se vinculat a Resistim al Gòtic d’una manera discreta i amb algunes intermitències: “Més o menys cada dues setmanes ens deia que marxava uns dies a Mallorca per visitar la família”, explica Cusó. Sense assumir grans responsabilitats, l’agent de policia “camuflat” d’activista novell, més enllà d’estar dins el grup de WhatsApp del col·lectiu d’habitatge, va entrar al de Telegram “Intern Desnonaments BCN” on diferents grups, sindicats i col·lectius comparteixen les convocatòries d’accions i desnonaments.

Marc Hernàndez va exercir una resistència passiva asseient a terra davant de l’immoble i va ser identificat, però, a diferència de la resta, no li va arribar cap sanció per llei mordassa

Alhora, també es va implicar en la preparació de la campanya del moviment pel dret a l’habitatge “Guerra a Cerberus”. Durant els preparatius, va assistir a dues reunions, una de telemàtica i l’altra al Casal Independentista de Sants Jaume Compte. Precisament, el febrer de 2021, va participar en l’okupació d’un pis buit propietat d’aquest fons d’inversió al barri Gòtic.

Tot i que no ha estat habitual que aparegués a les convocatòries per aturar desnonaments, Cusó puntualitza que ho ha fet en alguna ocasió, com el 8 d’abril de 2021 al número 6 del carrer Príncep de Viana, al barri del Raval, en què va intervenir l’Àrea de Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra. Com altres activistes, l’infiltrat va exercir una resistència passiva asseient a terra davant de l’immoble i va ser identificat, però, a diferència de la resta, no li va arribar cap sanció per llei mordassa, d’acord amb les dades recollides des de la campanya per la retirada de les multes i tal com ell mateix va assegurar a altres activistes.

Els últims mesos també s’ha implicat en l’organització de la protesta davant del Círculo Ecuestre, on se celebrava una trobada del sector immobiliari, i en la preparació de la manifestació unitària en defensa del dret a l’habitatge i contra l’augment dels preus del 21 de maig.

Article publicat al número 549 publicación número 549 de la Directa

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!